جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۳:۴۴

خطر افزایش ‌ساختمان‌های شاخک‌دار

خطر افزایش ‌ساختمان‌های شاخک‌دار
همشهری در گفت‌وگو با مدیران شهری و کارشناسان، تبعات نامه فرمانداری‌ تهران برای توقف برخورد با دکل‌های‌ مخابراتی غیرمجاز را بررسی کرد.
کد خبر : ۵۶۰۸۲۶

ساختمان‌ها و خانه‌های شاخک‌دار؛ همان‌هایی که دکل‌های مخابراتی روی آنها نصب شده تا پوشش شبکه تلفن همراه و اینترنت صورت گرفته و نیاز برخی از ارگان‌ها برای ارتباطات تامین شود. درست است که در این روزگار، زندگی بدون تلفن همراه و اینترنت معنا پیدا نمی‌کند اما همین دکل‌ها صدها آسیب را متوجه شهرنشینان کرده‌اند. زشت‌شدن چهره شهر تنها یکی از این صدها آسیب است.

شهروندانی که محل سکونتشان در نزدیکی دکل‌های مخابراتی است، مشکلاتی مانند صدای زیاد دکل و بروز علائمی خاص مانند وزوز گوش و سردردهای عجیب و غریب را مطرح می‌کنند. بحث رقابت بین اپراتورهای مختلف و سرویس‌های ارائه‌کننده اینترنت هم باعث شده تا شرکت‌های مختلف حاضر نباشند تجهیزات ارسال و دریافت دیتاها را در نقاط مختلف شهر، روی یک‌دکل تجمیع کنند. آنها اغلب حاضرند هزینه بیشتری پرداخت کرده و آنتن‌ها و دکل‌های مختلف را در چندمتری یکدیگر نصب کنند اما باهم از یک ‌دکل مشترک بهره نبرند.

به هرترتیب هرج و مرج دکل‌های مخابراتی در شهرهای بزرگ کشور به‌ویژه تهران کامل مشهود است و در این بین، فیبرنوری به نوعی مظلوم واقع شده و انگار خیلی‌ها تمایلی ندارند از این بستر با ظرفیت ایجادشده استفاده کنند که می‌تواند به کاهش تعداد دکل‌های مخابراتی منجر شود.

به‌تازگی فرماندار تهران، نامه‌ای به معاون شهردار تهران زده که مفهومش این است: «تا پایان‌ تابستان ۱۴۰۰، موضوع دکل‌های غیرمجاز مخابراتی را بی‌خیال شوید.» از آن‌سو عیسی فرهادی در نامه‌اش از حامد مظاهریان خواسته تا با ترک تشریفات، مجوز نصب دکل در تمامی نقاط مورد نظر  به یک شرکت خاص که زیرنظر یکی از اپراتورهای اصلی فعالیت می‌کند، داده شود و از این جهت حداکثر همکاری لازم صور ت گیرد. فرهادی مسئله متوقف‌شدن قلع و قمع دکل‌های مخابراتی در سطح شهر تهران تا پایان شهریورماه را به پوشش آنتن‌دهی مناسب در فرصت اندک باقیمانده تا انتخابات و مستند به ماده ۲۱ قانون ریاست‌جمهوری ارتباط داده است.

حال جدا از آنکه در یک‌ نامه رسمی از معاون برنامه‌ریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران خواسته شده تا مجوز نصب دکل با ترک تشریفات داده شود، موضوع دیگر اما متوقف‌شدن قلع و قمع دکل‌های مخابراتی تا پایان شهریور است؛ چراکه تا آن زمان نه‌تنها انتخابات برگزار شده بلکه رئیس‌جمهور سیزدهم، دولت را تحویل گرفته و اعضای شورای شهر هم به‌احتمال فراوان شهردار جدید پایتخت و کلیددار جدید خیابان بهشت را انتخاب کرده‌اند. بنابراین این موضوع تنها شائبه دامن‌زدن به هرج و مرج دکل‌های موجود روی ساختمان‌ها و امتیازدهی به برخی از شرکت‌ها را مطرح می‌کند.

در همین ارتباط حامد مظاهریان، معاون برنامه‌ریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران به همشهری گفت: «شرکت ارتباط مشترک شهر به‌عنوان واحد مسئول این امر در شهرداری تهران، علاوه بر همکاری مستمر خود با اپراتورها برای توسعه و ارتقای کیفیت شبکه‌های مربوطه در سطح شهر، از مدت‌ها قبل با پیش‌بینی نیاز احتمالی این شرکت‌ها به اقدامات ویژه در برخی از نقاط تهران، با آنها مکاتبه و برای هرگونه همکاری و تسریع در زمینه صدور مجوزهای قانونی اعلام آمادگی کرده است.»  او افزود: «مسئله مهمی که در این میان باید به آن توجه کرد این نکته است که اولا مجوزهای مربوطه توسط کارگروهی متشکل از واحدهای مختلف شهرداری و نماینده شورای اسلامی شهر و براساس مصوبات آن شورا که آن هم برگرفته از ضوابط و قوانین مختلف و متعدد مرتبط است، بررسی و تصویب می‌شود. بنابراین عدم ‌رعایت آنها مورد ایراد و اعتراض شورای شهر و دستگاه‌های نظارتی دیگر خواهد بود؛ از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که برخی از ضوابط مقرر در آن مصوبات، به موضوعات ایمنی، سلامت و همینطور حقوق خصوصی افراد مرتبط بوده و عدم ‌رعایت آنها و صدور مجوز برای اپراتورها بدون بررسی‌های لازم در کارگروه مربوطه، می‌تواند برای شهرداری تهران تبعات قانونی و حقوقی داشته باشد.» 

 

 

مظاهریان تأکید کرد که با همه اینها شهرداری همواره همکاری لازم را داشته است. او گفت: «شهرداری تهران در جلسات و مکاتبات متعدد خود با استانداری، فرمانداری، نهادهای امنیتی و... ضمن اعلام آمادگی برای حداکثر همراهی و تسریع در روند صدور مجوزها به‌منظور کمک به برگزاری مطلوب انتخابات، بر لزوم رعایت قوانین و مقررات مربوطه نیز تأکید کرده است.»
 

تقاضای اپراتورها ربطی به انتخابات ندارد

در شهر تهران بیش از ۳۰ مدل دکل مخابراتی وجود دارد که اصلی‌ترین نوع آنها دکل خودایستا چندپایه ICB، چندپایه لتیس، خودایستا چندپایه RDS، خودایستا چندپایه NB، خودایستا منوپل و دکل مهاری هستند؛ دکل‌هایی که همگی از نوع زمینی به‌شمار می‌آیند. دکل‌های وال‌ساپورت، مهاری پشت‌بامی، پلتفرم، دکل پل پشت‌بامی و دیواری، دکل‌های هوایی محسوب می‌شوند و پوشش‌دهی بهتری نسب به سایر دکل‌ها دارند.

در این بین، طی یک‌دهه اخیر آنقدر به تعداد دکل‌ها در شهر تهران افزوده شده که به‌طور دقیق مشخص نیست چند دکل مخابراتی روی ساختمان‌های پایتخت وجود دارد. اما بررسی‌های شورای شهر نشان می‌دهد منطقه ۳ تهران با بیش از ۱۷۰۰ دکل مخابراتی از این حیث رتبه نخست را در میان مناطق ۲۲گانه شهر داراست. از طرفی هم‌اکنون رسیدگی و تعیین تکلیف بیش از ۷۰۰ دکل که در ساختمان‌های دارای آرای ماده ۱۰۰ و به‌طور غیرقانونی احداث شده‌اند، در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفته است. با وجود این، مظاهریان، معاون شهردار تهران برای برگزاری هرچه بهتر انتخابات پیش‌رو گفت: «رسیدگی به این تعداد دکل از مواردی است که پس از برگزاری انتخابات به‌طور ویژه در دستور کار مراجع ذیربط قرار خواهد گرفت.

در ضمن این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که برخی از تقاضاهای مطرح‌شده از سوی اپراتورها در این مقطع، اساسا ارتباطی به موضوع انتخابات نداشته و باید در زمان مناسب و طی مسیر قانونی بررسی و تعیین تکلیف شوند.» رحمت‌الله حافظی، عضو شورای پیشین شهر تهران (دوره چهارم) و متخصص طب فیزیکی و توانبخشی هم در این خصوص با انتشار تصویر نامه فرماندار در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «این مکاتبه فرمانداری یعنی نادیده‌گرفتن نظرات کارشناسی در مورد مکان نصب آنتن‌های تلفن همراه، یعنی تبدیل تهران به مزرعه دکل‌های آنتن، یعنی تهدید سلامت مردم، یعنی پرکردن جیب اپراتورهای سوداگر، یعنی اخته‌کردن کمیسیون ماده۱۰۰ در مقابله با تخلفات اپراتورهای تلفن همراه، و در نهایت پشت پا زدن به مصوبات نمایندگان مردم در شورای_شهر.»
 

دردسرهای عجیب

بر اساس مصوبه شورای اسلامی شهر تهران برای نصب هرگونه دکل، آنتن و ایستگاه‌های رادیویی در اماکن خصوصی و دولتی الزاما باید از طریق شهرداری تهران مجوز صادر شود. نصب هر دکل مخابراتی و ارتباطی منوط به رعایت الزامات شهری، انجام هماهنگی‌های لازم و اخذ مجوز طبق فرایند لازم از «شرکت ارتباط مشترک شهر» است. اعلام فاصله استاندارد دکل‌های مخابراتی از خانه‌های مسکونی و سلامت آنها را نیز سازمان انرژی اتمی برعهده دارد و نظارت می‌کند.