پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۶

آخرین وضعیت سامانه جامع تجارت/ مدیران گمرک به دادگاه معرفی می‌شوند

آخرین وضعیت سامانه جامع تجارت و مشکلات اجرایی این سامانه در برنامه گفت و گوی ویژه خبری امشب بررسی شد.
کد خبر : ۵۵۳۹۲۳

 آخرین وضعیت سامانه جامع تجارت امشب ۲۶ فروردین ماه در برنامه گفت و گوی ویژه خبری با حضور شیرازیان مدیر سامانه جامع تجارت وزارت صمت، الله داد مدیر پنجره واحد سازمان مناطق آزاد مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش باشگاه خبرنگاران شیرازیان با اشاره به اینکه سامانه جامع تجارت مصوبات جدیدی داشت و برای پیشبرد سریع‌تر کار‌، دستگاه های مختلف و متعددی به پای کار آمدند گفت: متاسفانه در موعد مقرر این سامانه به نتیجه نرسید لذا پیشرفت ۷۰ درصدی را آقای جهرمی در خصوص سامانه جامع تجارت گزارش داد.

وی با اشاره به اینکه در مصوبات شورای اجرایی مبحثی در خصوص تکمیل سامانه جامع انبار‌ها داشتیم افزود: در حوزه مناطق آزاد سامانه شکل گرفت تا انبار‌ها ساماندهی شوند لذا تبادل اطلاعات با این سامانه‌ها باید صورت بگیرد.

شیرازیان افزود: در اوایل روند پیشرفت کند بود، اما خوشبختانه در انتهای سال توانستیم اطلاعات انبار مناطق ویژه را دریافت کنیم و حوزه بعدی که مورد انتظار ما از مناطق بود اطلاعات تبادل تجاری مناطق آزاد و ویژه با خارج از کشور بود.

مدیر سامانه جامع تجارت وزارت صمت خاطرنشان کرد: سامانه جامع تجارت در ۶ ماهه دوم سال ۹۹ با ورود شورای اجرایی فناوری اطلاعات و قبل از آن سازمان بازرسی کل کشور، مصوبات جدیدی را داشت تا کار به صورت سریع تر دنبال شود.

وی گفت: ما در سامانه جامع تجارت به عنوان متولی ایجاد یکپارچگی در زیرساخت تجارت کشور و برقراری ارتباط بین دستگاه‌ها بودیم لذا خروجی برخی از کارها هنوز برای ما شفاف نیست.

مدير سامانه جامع تجارت اظهار کرد: چهار ميليارد دلار اختلاف آماری با گمرک در کالاهای وارداتی داريم، یک ماه از پایان سال گذشته و واردات رسمی ۳۴ میلیارد است لذا از این جهت اطلاعات ناقص است.

شیرازیان با اشاره به تبادل اطلاعات با گمرک اظهار کرد: متاسفانه به دلایل مختلف اطلاعات به دست ما نمی‌رسد و اطلاعات منوط به تایید دبیرخانه می شود و یا این ادعا می‌شود که اصلا اطلاعاتی وجود ندارد و ما در تبادل اطلاعات با گمرک مشکل داریم.

وی بیان کرد: زیر ساخت در خیلی از جاها شکل گرفته یعنی دوستان کارشان را در فناوری اطلاعات انجام داده‌اند، ما سرویس جدید ثبت سفارش را داده‌ایم زیرا در سرویس جدید اطلاعات شناسه کالا وجود دارد و همه دستگاه‌ها موظفند بر اساس شناسه کالا تبادل اطلاعات را انجام دهند.

مدیر سامانه جامع تجارت خاطر نشان کرد: زیرساخت شکل گرفته ولی ثبت شناسه کالا توسط بازرگان در سامانه گمرک اختیاری است و مدیریت گمرک هنوز به این نتیجه نرسیده است که ثبت اطلاعات را اجباری کند.

شیرازیان افزود : قطعاً ارتباط برقرار است و دو سامانه با هم مرتبط هستند ولی بحث بر روی کیفیت تبادل اطلاعات است و ما هیچ ادعایی را به صورت قطعی نداریم. در واردات با کیفیت ترین اطلاعات را از گمرک دریافت می‌کنیم .

وی ادامه داد: بحث قبض انبار و شناسایی کالا جزء وظایفی بود که شورای اجرایی مهلت تعیین کرده بود و الان که در انتهای فروردین سال ۱۴۰۰ تنظیم هستیم و آقای بعیدی می‌فرمایند که بخشی از شناسه کالا در اردیبهشت ماه اجرایی می شود.


الله داد مدیر پنجره واحد سازمان مناطق آزاد با اشاره به اینکه قبض انبار با شناسه در مناطق آزاد صادر می شود افزود: تبادل اطلاعات با سامانه جامع انبار منوط به برقراری سرویس از طریق سازمان فناوری اطلاعات است.

وی ادامه داد: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی شرایط حقوقی خاص خود را دارند لذا سامانه جامع انبارهای مناطق آزاد به عنوان یکی از سامانه های مرتبط با سامانه جامع تجارت راه اندازی شد. دو جا تبادل اطلاعات لازم داریم که یکی در حوزه ثبت انبار است که این کار تا به الان انجام شده و لذا اطلاعات بیش از ۲۰۰۰ انبار صادر شده است.

الله داد خاطرنشان کرد: تکلیف کرده ایم تا قبض انبار صادر و در تمام سامانه جامع انبار های مناطق آزاد ثبت شود اما ارتباط با سرزمین اصلی نیاز داریم که برای برقراری ارتباط درخواست سرویس را داده‌ایم، اطلاعات موجود قابل ارسال است.

مدیر پنجره واحد سازمان مناطق آزاد با اشاره به مصوبه هیئت دولت در سال ۹۴ در خصوص استقرار گمرک در مبادی ورودی مناطق آزاد بیان کرد: سامانه جامع امور گمرکی کشور را در مبادی ورودی قرار داده ایم، بحث صادرات از مناطق آزاد عملاً توسط گمرک که در مرز قرار دارد انجام می شود. ما با گمرک ایران کار را دنبال کرده‌ایم تا دیتای کشور چند تیکه نشود . اطلاعات در اختیار گمرک ایران است، خروجی صادرات را اگر از گمرک ایران بگیریم عملا مناطق آزاد هم شامل می‌شود.


رضا باقری اصل دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات گفت: اظهار کالاهایی که به مناطق آزاد می آید و مبدا اصلی آن شاید سرزمین اصلی جمهوری اسلامی ایران نباشد و شاید خارج شود. این اظهار به طریقی باید به سامانه جامع تجارت برسد، اطلاعات هنوز توسط سامانه جامع تجارت دریافت نمی‌شود ،ممکن است کالا واقعا در داخل کشور توزیع نشده باشد.

وی اظهار کرد: مناطق آزاد قبلا اطلاعات را به طریقی در اختیار گمرک قرار می‌داد و گمرک تحویل سامانه جامع تجارت می‌داد ولی از یک برهه‌ای از زمان این اطلاعات توسط گمرک ارسال نشده است و منوط به یک نامه توسط منطقه آزاد شده ، ما اصراری بر ارسال اطلاعات از طریق گمرک نداریم ، اگر دبیرخانه مناطق آزاد می‌تواند دیتا را مستقیماً به سامانه جامع تجارت برساند خیلی بهتر است.

دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات افزود: گمرک ادعا می کند که دیتا مربوط به منطقه آزاد است و منطقه آزاد به من مجوز باید بدهد تا دیتا را در اختیار سامانه جامع تجارت بگذارند. اساساً گرفتن مجوز بعد از قانون حرفی زائد است.

باقری اصل ادامه داد: اظهارنامه ای که مبتنی بر اظهار بازرگان صورت گرفته تا وقتی الزاماً ثبت نشود و اختیاری باشد پروانه هم مبتنی بر اختیار انجام می شود.


برخی از مدیران گمرک تکالیف خود را انجام ندادند

محمد صنایع بازرس کل امور رياست جمهوری در بخش دیگری از برنامه با اشاره به اینکه مديران گمرک به دادگاه معرفی می شوند گفت: تا هفته آينده مديران گمرک پشت ميز محاکمه قرار می گیرند.

وی افزود: همه اقدامات باید دو سال پیش انجام می‌شد . در این نقطه هنوز دچار خلاء هایی در کار هستیم، از نگاه سازمان بازرسی کل کشور این یک نوع ترک فعل در انجام وظیفه است و اینکه برخی از مدیران تکالیف خود را انجام ندادند.

صنایع اظهار کرد: گمرک در برخی از موارد کار اصلی خود را انجام نداده است ، ما صحت سنجی و راستی‌آزمایی می‌کنیم و می بینیم که عملاً کار انجام شده است یا نه اما راستی آزمایی هایی را تاکنون انجام داده ایم آن چیزی نبوده که آقای بعیدی می فرمایند‌، لذا اطلاعات ناقص است .

وی با اشاره به اینکه مناطق آزاد مثل گمرک می بایست در همان مهلت زمانی کار خود را انجام می‌داد گفت: بهانه هایی مطرح می‌شود که در طول یک سال گذشته و یا شش ماه اخیر اینکه باید مجوز گرفته می‌شد یا مکاتبات انجام می‌شد هرچند با گرفتن مجوز هم کار به صورت کامل انجام نمی‌شود.