چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۳۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۷

چرا آمار فوت ناشی از استرس فوتبال در سال‌های اخیر بالا رفته است؟

مرگ بر اثر سکته قلبی به خاطر هواداری از یک تیم ورزشی آنقدر بالاست که محققان به برخی مصرف آسپیرین پیش از مسابقه را توصیه کرده‌اند.
کد خبر : ۵۴۶۳۱۱

«هوادار متعصب پس از شکست تیمش درگذشت». نوشتن این جمله شاید ساده باشد، اما ورای آن یک داغ بزرگ است. داغ بر دل نشسته احمد مظاهری‌یگانه، نوجوان استقلالی که به دلیل خداحافظی فرهاد مجیدی از فوتبال شوکه می‌شود و قلبش می‌ایستد! غم بزرگ بهروز خورشیدیان که پس از باخت پرسپولیس به اولسان هیوندای و قهرمان نشدن این تیم در لیگ قهرمانان آسیا، با غصه خوابید و دیگر هرگز بیدار نشد. از این دست ماجرا‌ها کم نیست و نکته تلخ‌تر ماجرا این است که مرگ بر اثر سکته قلبی به خاطر هواداری از یک تیم ورزشی آنقدر در جهان بالاست که محققان توصیه کرده‌اند برخی افراد قبل از شروع مسابقه تیم محبوب‌شان آسپیرین مصرف کنند!

هزاران شادی، هزاران غم
«فوتبال»، از مصادیق معجزه در روزگار ماست که بار‌ها و بار‌ها در روز‌های تلخ، حالمان را خوب کرده است. بار‌ها از شادی و ذوق به ثمر رسیدن گلی سرمان به طاق آسمان خورده و باز به زمین برگشته‌ایم. این تجربه را شاید کسانی که هوادار جدی نباشند، خیلی لمس نکرده باشند، اما برای آن‌هایی که فوتبال بخش مهمی از زندگی‌شان است، ماجرا فرق می‌کند. با این حال همین فوتبال، گاهی روی بی‌رحم و تلخش را به ما نشان می‌دهد که باورش به سختی ممکن است. از حادثه‌هایی عجیب و دردناک مانند فوت عماد صفی‌یاری، هوادار شش‌ساله استقلال که به سبب برق‌گرفتگی در ورزشگاه آزادی جان داد تا فوت هواداران تیم‌ها به سبب تعصب و عشق به تیم محبوب‌شان و سکته‌های قلبی در اثر شوک.

چندین و چند مرگ دردناک
داستان فوت هواداران متعصب فوتبال در ایران و جهان اتفاق تازه‌ای نیست. هوادار این‌قدر به تیمش عشق می‌ورزد که این عشق گاهی سبب می‌شود قلبش برای همیشه از حرکت بایستد! اتفاقی که البته هنوز هم برای خیلی‌ها باورکردنی نیست، ولی نمونه‌های آن بسیار است. فروردین ۹۴، فوت سعید سیروج، یکی از هواداران استقلال سر و صدای زیادی به پا می‌کند. او پس از آن‌که استقلال گل تساوی را از ملوان دریافت کرد، سکته کرده و جان به جان آفرین تسلیم می‌کند. دو سال قبل و در جریان دیدار تیم‌های تراکتورسازی و استقلال خوزستان که با برتری ۶ بر صفر سرخ‌پوشان تبریزی همراه شد، جواد محمدپور هوادار تراکتورسازی و از آزادگان دوران دفاع مقدس، پس از به ثمر رسیدن گل دوم سرخ‌پوشان تبریزی دچار حمله قلبی شد و بعد از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داد.

زنده‌یاد سیامک دارایی، مثل بسیاری دیگر از مردم، روز شنبه ۲۹ آذر از محل کار به خانه رفت تا بازی پرسپولیس و اولسان هیوندای را تماشا کند. او در خانه تنها بود و احتمالا مثل تمام سرخپوشان، با گل دقیقه ۴۵ مهدی عبدی به آسمان پرید و غرق در خوشحالی شد. اما دو گل جونیور نگرائو رویای او و میلیون‌ها پرسپولیسی را بر باد داد و این باخت تراژیک باعث شد او ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه عصر و درست یک ساعت بعد از بازی فینال آسیا، جان خود را از دست بدهد. نکته مهم این بود که به گفته خانواده این مرحوم، او هیچ گونه بیماری زمینه‌ای نداشت و در واقع فقط همین شکست باعث شد تا پدر خانواده دارایی، ایست قلبی کند. متاسفانه در جدیدترین اتفاق تلخ از این دست هم، عباس معین هوادار متعصب استقلالی، به دلیل فشار عصبی بعد از باخت استقلال مقابل سپاهان جان خود را از دست داد.

سکته قلبی هواداران را تهدید می‌کند
حدود ۱۰ سال قبل و در جریان بالا رفتن میزان مرگ و میر هواداران فوتبال، محققان دانشگاه کالیفرنیا و موسسه قلب لس‌آنجلس در بررسی‌های خود عنوان کردند که هواداران تیم‌های ورزشی و به‌ویژه فوتبال در زمان باخت تیم مورد علاقه خود با بیشترین خطر سکته و حملات قلبی مواجهند. گزارشی که آن زمان منتشر شد، نشان می‌داد که نرخ مرگ در بین طرفداران خانم تیم‌های فوتبال نیز در مسابقات جام‌جهانی افزایش یافته است.

نتایج بررسی‌ها حاکی از آن بود که این نوع سکته و مرگ در پی پیروزی تیم محبوب فرد، در بین افراد بالای ۶۵‌سال و زنان به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد. «رابرت کلونر» سرپرست این تیم تحقیقاتی در این‌باره گفت: «پاسخ‌های احساسی طرفداران تیم‌ها به تیم محبوب‌شان می‌تواند به همان شدت پاسخ‌های احساسی در ارتباطات خانوادگی باشد و بنابراین هیجانات ناشی از باخت تیم می‌تواند منجر به مرگ قلبی این افراد شود.» در تحقیق دیگری که در طول جام‌جهانی ۲۰۰۶ آلمان انجام شد، نتایج بررسی‌ها نشان داد در روز‌هایی که تیم‌ملی آلمان مسابقه داشت تعداد موارد سکته قلبی و تصلب شریانی که به اورژانس مراجعه می‌کردند به ترتیب ۵/۲ و ۳ برابر افزایش یافت. اوج این مراجعات حدود دو ساعت بعد از آغاز هر مسابقه بود و به خصوص پس از باختی که تیم آلمان را از رفتن به فینال بازداشت تعداد موارد بسیار بیشتری از سکته قلبی به ثبت رسید. این نوع مرگ و میر در کشور آلمان گاهی به صد‌ها نفر در روز می‌رسید. بنابر‌این محققان به هواداران ورزشی توصیه کردند برای کاهش و پیشگیری از سکته قلبی، پیش از شروع مسابقه تیم محبوب‌شان، آسپیرین مصرف کنند.

شاید برای شما شوخی باشد
نمونه‌های بالا تنها مشتی نمونه خروار است و هزاران مثال و مصداق و نام دیگر که در این‌باره هست، تنها داغ نبود عزیزانی را تازه می‌کند که از دست داده‌ایم. ماجرایی که شاید تلنگری باشد برای برخی بازیکنان فوتبال که با دریافت قرارداد‌های میلیاردی با هواداران تیم‌شان که بار‌ها ادعایش را کرده‌اند هرچه دارند از این هواداران دارند، درگیر می‌شوند و شاید در ساعت‌هایی بعد از باخت، به عنوان یکی از مقصران اصلی، اصلا به چنین هوادارانی فکر هم نمی‌کنند. شاید برای شما فوتبال فقط در زمین معنا شود، اما برای خیلی از مردم اینطور نیست. فوتبال دلخوشی بزرگ‌شان در این روز‌های تلخ است. همه زندگی آنهاست، همه قلب آنهاست و این قلب به واسطه یک اشتباه، جدی جدی می‌ایستد.

منبع: روزنامه جام جم