پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۵

بورس فعلی توان عرضه‌های اولیه و تامین مالی دولت را ندارد!

حدادی گفت: بازار در شرایط فعلی پتانسیل عرضه اولیه و پذیره نویسی را ندارد، عرضه اولیه و پذیره نویسی هر دو نیازمند سرمایه هستند.
کد خبر : ۵۴۴۵۳۳

پیمان حدادی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا بازار سرمایه کشش عرضه اولیه و پذیره نویسی (پذیره نویسی برای احداث پروژه در سواحل مکران) را دارد؟ اظهار کرد: در حال حاضر پولی در بازار وجود ندارد، وقتی در بازار عرضه اولیه را می آوریم که اول بازار به یک تعادلی رسیده باشد.

وی افزود: اما زمانی که در بازار پول وجود ندارد و عرضه اولیه انجام می شود؛ صرفا فقط دید تامین مالی سهامداران عمده آن شرکت لحاظ می شود و قاعدتا امکان دارد که حتی از آن عرضه اولیه هم استقبال نشود و حتی برای آن سهامدار عمده که سهم را عرضه اولیه کرده است ریسک هم خواهد داشت.

این کارشناس بازار سرمایه بیان می کند: به این شکل که سهامدار عمده قاعدتا وقتی سهم عرضه اولیه می شود تعهد می دهد که تا یک سال از تاریخ عرضه اولیه قیمت سهم به زیر قیمت عرضه اولیه کاهش پیدا نکند؛ با توجه به شرایط منفی بازار به هر حال سهامدار عمده آن شرکت که سهم هایشان را وارد بازار می کنند و عرضه اولیه می کنند با این ریسک مواجه هستند.

تفاوت پذیره نویسی و عرضه اولیه چیست؟

وی  افزود: پذیره نویسی مقداری با عرضه اولیه متفاوت است؛ زیرا دید پذیره نویسی بلند مدت تر است و عمدتا پذیره نویسی زمانی انجام می گیرد که شرکت یا آن پروژه که برایش این پذیره نویسی، تامین مالی صورت می گیرد قرار است دو یا سه سال آینده تازه بهره برداری شود یا به سود برسد ولی هر دو (عرضه اولیه و پذیره نویسی)نیازمند سرمایه هستند.

حدادی درباره این که آیا  این عرضه اولیه ها و پذیره نویسی خودشان باعث منفی شدن بازار نمی شوند؟ گفت: اگر شرکت های بزرگی باشند و به پول زیادی نیاز داشته باشند بله باعث منفی شدن بازار می شوند ولی شرکت های کوچک و متوسط خیلی نمی توانند باعث منفی شدن بازار شوند باید دید که عرضه اولیه شرکت چه مقدار پول نیاز دارد اگر زیاد باشد باعث منفی شدن می شود.

حدادی درباره پیش بینی خود از بازار سرمایه اظهار کرد: به طور کل بازار را پیش بینی کردن کار اشتباهی است، باید بر اساس شرایط فعلی تصمیم گیری شود.

این کارشناس درباره صحبت‌های وزیر اقتصاد درباره این که ۵۰۰ هزار میلیارد دولت از بورس سود، درآمد داشته و برای سال ۱۴۰۰ این سود هزار و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است؟  بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی خیر، ولی شاید به هر حال مانند چند ماه اول سال که دولت با برنامه پول مردم را وارد بورس کرد دولت برای این موضوع برنامه‌ای داشته باشد که مجددا پول مردم را وارد بورس کنند و پول را از مردم بگیرند، این موضوع مشخص نیست و کسی نمی‌داند، ولی با توجه به شرایط فعلی و عدم اطمینانی که در بازار سرمایه وجود دارد بخصوص اینکه عدم اطمینان در مورد دولت است بعید می‌دانم که چنین عددی محقق شود.