جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۹ دی ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰

بیخیال مسافرت نشویم؛ کرونا کوله بار سفر نمی‌بندد

متاسفانه با توجه به تغییر رنگ شهرها و کاهش محدودیت ها، شاهد مسافرت هموطنانمان به شهرهای مختلف هستیم .
کد خبر : ۵۴۱۵۲۳

کرونا، کلمه‌ای که دیگر به جای ترس و نگرانی، خستگی و کلافگی به ما منتقل می‌کند و تحمل شرایطش به شدت سخت و غیرقابل تحمل شده است. این مهمان ناخوانده در طول یک سال برایمان آسیب‌های مختلف جسمی، روحی، اقتصادی و ... را به ارمغان آورده است.

همت مردم و تلاش‌های مسئولان در راستای کاهش آمار ابتلا و فوت بر اثر کرونا کافی مشهود است اما با توجه به تغییر رنگ شهر‌ها و کاهش چشمگیر آمار مبتلایان ، چه چیزی باعث می‌شود تا کوله بار سفر ببندیم؟

از آغاز شیوع پیک‌های اول کرونا، تاکید مسئولان بر اجتناب از سفر بود، زیرا هر فرد مبتلا می‌توانست چندین هموطن خود را در استان‌های دیگر مبتلا کند. به طور کلی باید توجه داشت، ساده انگاری و عدم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، می‌تواند ما را به روز‌هایی برساند که هر روز شاهد اخبار فوت روزانه ۵۰۰ بیمار مبتلا به کرونا بودیم.

با توجه به تاکید مسئولان و حتی درخواست ساکنان برخی از استان‌ها مانند استان‌های شمالی مبنی بر اینکه مردم در ایام تعطیلات از سفر اجتناب کنند و باعث ایجاد شلوغی و ازدحام نشوند تا آمار مبتلایان بالا نرود، همچنان هم با یک روز تعطیلی شاهد سفر و در نتیجه افزایش آمار مبتلایان و فوتی‌ها هستیم.

مسئولان مدام بر شکننده بودن شرایط تاکید دارند

مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: تعداد شهر‌های قرمز استان مازندران از هفت به ۱۰ شهر رسید، همچنین موارد شدید بستری استان مازندران، نسبت به هفته قبل، دو و نیم برابر شده است.

او افزود: همه از شرایط کرونایی خسته شده اند و اقدام به مسافرت به شهر‌های شمالی و جنوبی می‌کنند و حتی با ترافیک عجیب و شدیدی برای خرید بلیت‌های ترکیه مواجه هستیم و این‌ها همه به معنای ساده انگاری مسئله کروناست. شرایط کرونایی در کشور ما به حدی شکننده است که هیچ گونه تعلل و ساده انگاری جایز نیست.

کاهش  همه گیری بسیار سخت و هزینه بر است

حمید سوری، رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مقابله با کرونا در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: چند ماه پیش بود که با آمار فوت روزانه پانصد و چند نفر مواجه بودیم و بیمارستان‌ها هیچ تخت خالی نداشتند و شرایط سختی که از همه جهات به ویژه معیشتی، مردم را آزار می‌داد، بالاخره با مذاکرات و مطالعات و هماهنگی‌های انجام شده و اصلاح اصول و راهکار‌های راهبردی در قالب طرح شهید سلیمانی، از آن شرایط بسیار نگران کننده عبور کردیم.

سوری افزود: با تغییر رویکرد و سیاست‌گذاری‌های انجام شده در کنترل همه گیری در قالب طرح شهید سلیمانی ما توانستیم در مدت کوتاهی، شیب افزایشی را کاهش دهیم و کنترل کنیم، اگرچه فوت یک نفر هم زیاد است. به طور کلی می‌توانیم بگوییم رویکردمان، رویکرد موفقی در کنترل همه گیری بوده است.

او گفت: در حال حاضر هنوز موفق به مهار کامل همه گیری نشده ایم و زمانی می‌توانیم ادعا کنیم در مهار موفق بوده ایم که بتوانیم به یک میزان بروز و شیوع مقبولی برسیم و در طی حداقل دو دوره، بیماری را ثابت نگه ‌داریم.

سوری با اشاره به اینکه در حال حاضر دو سوم راه را پیش رفته ایم و یک سوم دیگر باقی مانده است، گفت: طی کردن یک سوم مسیر باقیمانده همه گیری کرونا، دشوارتر از قبل است و موفقیت ما برای به سرانجام رساندن این مسیر منوط به اعمال سیاست‌گذاری‌های مناسب و همچنین همکاری و همدلی مردم است.

او افزود: انجام برخی سیاست‌گذاری‌ها مثل بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها، سینما‌ها، تالار‌ها و همچنین برخی رفتار‌ها و ساده انگاری‌های مردم، به لحاظ علم اپیدمیولوژی اشکال دارد و اعمال برخی کار‌ها برای عادی سازی شرایط و کاهش محدودیت‌هایی مانند لغو سفر‌های غیرضروری می‌تواند باعث شعله ور‌تر شدن همه‌گیری و همچنین  شکننده شدن وضعیت شود و نتیجه اش بار سنگین جانی و اقتصادی است که بر دوش ملت تحمیل می‌شود.

او گفت: از مردم خواهش می‌کنم که برای طی کردن یک سوم راه باقیمانده برای مقابله با کرونا، همچنان از همدلی و همراهیشان بهره بگیرند و باز هم شکیبایی کنند تا پس از کنترل همه گیری با خیال راحت اقدام به عادی سازی شرایط جامعه کنیم.سفر رفتن به مناطقی مانند استان‌های مازندران و گیلان وضعیت کنترل بیماری کرونا را بر هم زده و تمام زحمات نیرو‌های داوطلب، بهداشتی و کادر درمان را بر هم خواهد زد.

سوری بیان کرد: متاسفانه در یکی دو روز گذشته شاهد افزایش شهر‌های قرمز در شمال کشورمان بودیم که دلیلش جابه جایی جمعیتی و سفرهای غیرضروری است. مسیر‌های چالوس، هراز، جنوب شرقی استان تهران، دماوند و تا حدی قم و کرمانشاه مسیر‌های اصلی انتشار بیماری از ابتدای اپیدمی تا به امروز محسوب می‌شود.

مسافرت‌ باعث انتقال آلودگی از شهر‌های مبدا یا مقصد است    

همچنین محسن شتی متخصص اپیدمیولوژی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تاثیر سفر‌های بین شهری در انتقال احتمالی ویروس کرونا در کشور اظهار کرد: در حال حاضر در دوران شیوع بیماری کرونا مسافرت‌های بین شهری یکی از دلایل اصلی بازگشت پیک بیماری در کشور است و باعث انتقال احتمالی ویروس کرونا توسط مسافران از شهر‌های مبدا به مقصد خواهد شد.

او ادامه داد: افرادی که در چنین شرایط کرونایی اقدام به مسافرت می‌کنند بهانه کارشان این است که از شهر مبدا به خانه یا ویلا‌یشان می‌روند، اما واقعیت امر این است که همین حرکت و جا به جایی‌ها، همچنین تردد افراد برای انجام خرید، باعث ایجاد چرخه انتقال ویروس کرونا خواهد شد.

این متخصص اپیدمیولوژی افزود: در حال حاضر سفر به مناطقی مانند استان‌های گلستان و مازندران که مسافرپذیر هستند باعث شده است تا امکان کنترل بیماری کرونا در آن مناطق نباشد. متاسفانه در ایام تعطیلات جاده‌های کشور و به ویژه استان‌های شمالی شلوغ می‌شود و معتقدم که باید اقدامات بازدارنده بیشتری برای جلوگیری از انجام اینگونه سفر‌ها انجام شود.

امکان رعایت نکات بهداشتی در مسافرت کاهش می‌یابد

شتی بیان کرد: در هنگام مسافرت رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی کاهش پیدا می‌کند و  فاصله‌گذاری اجتماعی به درستی رعایت نمی شود. در مسافرت‌ها نیز به دلیل نبود امکان پخت و پز، بیشتر مردم به رستوران‌ها می‌روند و به دلیل اینکه امکان زدن ماسک در هنگام صرف غذا وجود ندارد احتمال انتقال بیماری کرونا از فردی به فرد دیگر، بیشتر می‌شود.

او افزود: به این دلیل که افراد مبتلا به کرونا، بدون علامت هستند و تصور می‌کنند که سالم‌ هستند، اقدام به مسافرت می‌کنند و همین موضوع سبب می‌شود تا ناقلان ویروس کرونا آلودگی را از شهر‌های مبدا به مقصد یا برعکس منتقل کنند و این مسئله منجر به بازگشت ما به دوران پیک بیماری خواهد شد

او‌ گفت: اگر مردم دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت نکنند پیک‌های بعدی بیماری کرونا در کشور رخ می‌دهد در نتیجه، تا نیامدن واکسن کرونا بهترین راه پیشگیری از بروز بیماری کرونا رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی است.

خطر شعله ور شدن بیماری کرونا با افزایش سفرها

ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد:  با تغییر وضعیت شهرها محدودیت های الزامی رفت و آمد و ورود و خروج برداشته شد اما انتظار ما از مردم این است که با توجه به احتمال بازگشت بیماری کرونا و اینکه توصیه اکید ما مبتنی بر فاصله گذاری اجتماعی و فیزیکی است، از سفرها و تجمعات غیر ضرور اجتناب شود، در چند روز اخیر شاهد سفر به استان های جنوبی و شمالی و مناطقی مانند جزیره قشم بودیم که این سفرها می‌تواند موجب شعله ور شدن بیماری کرونا شود.

وی ادامه داد: انتظار داریم مردم نه تنها زمانی که مقررات اعمال می شود بلکه زمانی که محدودیت‌ها هم اعمال نمی‌شود با ما در کنترل بیماری کرونا همراهی و اصول فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند.

حریرچی دورهمی‌های کوچک را مهمترین عامل اصلی انتشار بیماری کرونا دانست و گفت: سفرها با وسایل حمل و نقل عمومی شامل اتوبوس، قطار و هواپیماست که در فضای بسته تعداد قابل توجهی از افراد دور هم جمع می‌شوند یا سفر با وسایل نقلیه شخصی رخ می‌دهد که افراد در فضای بسته کوچکی دورهم هستند و به دلیل سردی هوا پنجره‌ها بسته است.

معاون کل وزارت بهداشت  بیان کرد: مطالعات نشان داده است که افراد وقتی قصد سفر دارند در مبدا برای تامین ملازمات سفر به خرید می روند و تعاملشان بیشتر می شود و از طرفی افراد در سفر به مراکز تفریحی و سیاحتی یا دیدار بستگان می روند و این خطر تعامل و انتقال ویروس به شهر مقصد را افزایش می‌دهد.