وحید منایی معاون نظارت بر کالاهای سرمایه ای و خدمات سازمان حمایت مصرف کنندگان و تویدکنندگان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران درباره قیمتگذاری سیمان اظهار کرد: قیمت سیمان مشمول قیمت گذاریهای تثبیتی نیست این به معنای آن است که واحدهای تولید سیمان میتوانند با رعایت ضوابط عمومی مصوب هیئت تعیین و تثبیت قیمتها شخصا نسبت به قیمت گذاری این محصولات اقدام کنند. مصرف کنندگان و خریداران هم اگر شکایتی مبنی بر عدم عرضه، احتکار و سایر موارد داشته باشند میتوانند موضوع شکایت خود را به سازمان حمایت یا سازمانهای صمت استانها منعکس کنند تا مورد بررسی قرار بگیرد.
او گفت: تامین و توزیع سیمان با توجه به تولیدات حداکثر که داریم بازاری رقابتی است. امروز بیش از ۸۸ میلیون تن ظرفیت تولید سیمان در کشور وجود دارد و حدود ۶۰ میلیون تن در کشور تولید میشود. میزان تولید توزیع طی چند سال گذشته همواره افزایش تولید و توزیع داشتیم پس از نظر تامین و فراوانی این کالا مشکلی در کشور وجود ندارد.
منایی بیان کرد: توزیع و نوسانات قیمتی که در نیمه اول سال ۹۹ شاهد بودیم مشمول اقلام پر مصرف سیمانی یعنی سیمان تیپ یک و ۲ به صورت کیسهای و فله بود که علت آن تغییرات قیمت اقلام موثر بر قیمت تمام شده سیمان است. قیمت اقلامی مثل بسته بندی، حمل و نقل، حقوق کارگران و موارد از این قبیل افزایش پیدا کرده است. بهای تمام شده تغییر کرد پس حسب درخواست انجمنها، واحدهای تولیدی و مجلس شورای اسلامی به براورد قیمتی جدیدی دست پیدا کردیم. در دو مرحله این افزایش قیمت اعمال شد و در این دو مرحله یک بار سیمان پاکتی ۱۷ هزار ۵۰۰ و سپس ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
معاون نظارت بر کالاهای سرمایه ای و خدمات سازمان حمایت تصریح کرد: علت اصلی افزایش قیمت در مرحله دوم افزایش قیمت ماده اولیه بسته بندی بود بنابر این قیمت سیمان فله تغییری نکرده و با قیمتی که در مرحله اول اعلام شد به فروش می رسد. سیمان فله درب کارخانه ۲۲۰ هزار تومان و برای مصرف کننده ۲۹۰ هزار تومان است. این قیمتها هماکنون خط کش سازمان حمایت و نرخ تغزیر خواهد بود.
او ادامه داد: اگر عوامل مختلف توزیع با حرکات سلیقهای در قیمتها مداخله کنند با شکایت مردم قابل پیگیری خواهد بود. قیمت ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر کیسه سیمان ۵۰ کیلویی با در نظر گرفتن کرایه حمل و سهم عوامل عمده و خرده فروش است. این عددی بود که ما با خود انجمن صنفی کارفرمایان سیمان هماهنگ و صورت جلسه شد. هر گونه افزایش قیمتی تخلف محسوب شده و با خاطی برخورد میشود.
منایی درباره عملکرد سامانه اعلام قیمتهای این سازمان گفت: ما به صورت روزانه قیمت ۱۰۰ قلم کالا را در بازار روی سامانه ۱۲۴ اطلاع رسانی می کنیم که از این بین ۶ قلم به انواع سیمان اختصاص پیدا کرده است. قیمت بازار اگر چه با نرخ مصوب فاصله دارد، اما روند کاهشی به خود گرفته است. ۷۸ واحد تولیدی ما میتوانند با عرضه مستمر و مداوم این اختلاف قیمتی را تکمیل کنند.
معاون نظارت بر کالاهای سرمایه ای و خدمات سازمان حمایت تصریح کرد: ثبت این قیمتها در سامانه ۱۲۴ به معنای تایید آن توسط سازمان نیست بلکه نرخ بازار با یک اختلاف جزئی در این سامانه ارائه میکند. با روی این اختلاف قیمتها هم حساسیت داریم، اما امکان کنترل با نظارت صرف امکان پذیر نیست بلکه باید با ایجاد یک فراوانی و تعادل در بحث عرضه و تقاضا بازار را کنترل کنیم.
او درباره عملکرد این سازمان در کنترل قیمتها گفت: در ۷ ماه ابتدای سال ۹۹ و در بحث مصالح ساختمانی حدود ۳۶ هزار و ۵۹۵ بازرسی در سراسر کشور انجام شده که از این بین هزار و ۳۳۳ مورد پرونده تخلفاتی به ارزش ۱۸ میلیارد تومان تشکیل و به اداره کل سازمان تعزیرات حکومتی منعکس شده است.
منایی با اشاره به اقدامات این سازمان برای عرضه مستقیم سیمان بیان کرد: با توافقات انجام شده توسط انجمن و واحدهای تولیدی سیمان بنا شد تا بتوانند امکان عرضه سیمان به صورت مستقیم و با قیمت کمتر امکان پذیر باشد. با توجه به اقدامات انجام شده در بخشهای مختلف مربوط به این بازار امیدوار هستیم به سمت عرضه و تقاضای واقعی حرکت کنیم. با توجه به شرایط فعلی تا حدود یک ماه آینده به تعادل در بازار خواهیم رسید.