جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۱ دی ۱۳۹۹ - ۱۹:۳۶

افزایش شدید قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی

افزایش قیمت خوراک دام و طیور و نیز گندم در بازارهای جهانی هشدار به مسئولان است که روی برنامه‌های تولید کالاهای اساسی تمرکز بیشتری داشته باشند و حداقل در قیمت خرید تضمینی گندم بازنگری کنند.
کد خبر : ۵۳۹۱۱۷

امروز قیمت انواع خوراک دام و طیور و همچنین گندم و دانه‌های روغنی و شکر در بازارهای جهانی به شدت افزایش یافت.

به گزارش فارس قیمت هر بوشل ذرت که به عنوان خوراک دام استفاده می‌شود با ۶.۵ دلار افزایش نسبت به روز گذشته به قیمت ۴۸۱ دلار معامله شد. قیمت گندم هم رشد ۲۵ سنتی داشت و هر بوشل به قیمت ۶۴۱ دلار به فروش رفت. قیمت سویا که به عنوان دانه روغنی و خوراک دام از آن استفاده می‌شود ۱۶.۲۵ دلار در هر بوشل رشد داشت. گیاه روغنی سویا و کانولا هم افزایش قیمت داشتند. 

* خروج ارز بیشتر با افزایش قیمت خوراک دام در بازار جهانی

ایران سالانه بیش از ۴.۵ میلیارد دلار واردات خوارک دام و طیور دارد و در تامین آن بیش از ۷۰ درصد وابسته است. هر گونه افزایش قیمت در بازارهای جهانی باعث خروج ارز بیشتر از کشور می‌شود. طی دهه‌های گذشته برنامه‌های کاهش وابستگی به این کالای اساسی در داخل کشور بی‌نتیجه بوده و بالا بودن قیمت این نهاده در داخل باعث آشفتگی بازار محصولات پروتئینی مانند مرغ، گوشت، تخم مرغ، و لبنیات در کشور شده است. بیش از ۷۰ درصد قیمت این محصولات وابسته به خوراک دام و طیور است.

* دولت در خرید تضمینی گندم بازیگری کند

شیوع ویروس کرونا باعث شده بسیاری از کشورهای صادرکننده، صادرات خود را متوقف و یا محدود کنند که به ویژه در کالاهای اساسی مانند گندم این مسئله مشهودتر است. استراتژی کشورها اخیرا ابتدا به سمت تامین نیاز داخل و حفظ قیمت‌ها برای مردم کشورشان و پس از آن صادرات به صورت محدود و کنترل شده است. این استراتژی را روسیه با دستور پوتین در سال  جاری اعمال کرده است. کشورهای دیگر هم صادرات خود را در کالاهای اساسی کمتر کرده‌اند.

اینها زنگ هشداری است که مسئولان باید به تولید کالاهای اساسی داخل توجه بیشتری داشته باشند. ایران  اگرچه در تولید گندم خودکفا است اما این خودکفایی پایدار نیست. سال گذشته ۳ میلیون تن گندم وارد کردیم و امسال نیز تولید گندم ما اندکی بیش از پارسال است و این تردید وجود دارد که امسال و سال‌های دیگر گندم وارد خواهیم کرد؟ اما کارشناسان یک راهکار دارند؛ اینکه اگر از تولیدکننده داخلی حمایت شود، خودکفایی در کشور پایدار خواهد شد.

نرخ خرید تضمینی گندم یکی از این حمایت‌هاست. امسال این نرخ کیلویی ۴۵۰۰ تومان برای گندم تعیین شده است، اما کارشناسان انتظار دارند اگر می‌خواهد وابستگی خود به واردات را صفر کند، باید نرخ خرید تضمینی را افزایش دهد.