در اردیبهشت ماه امسال توقف چند روزه ثبت سفارش واردات لپتاپ و مشکلات تخصیص ارز به فعالان این حوزه خبرساز شد. اما حالا رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانهای به تجارتنیوز میگوید ماجرای توقف ثبت سفارش در همان مقطع حل شد، اما چالشها و نگرانیهای دیگری وجود دارد که ممکن است بازار را در ماههای پایانی سال تحت تاثیر قرار دهد.
نگرانی از کمبود کالا
به گزارش تجارتنیوز به گفته محمدرضا فرجی، امسال نیاز به واردات لپتاپ بیش از سالهای گذشته بوده است. تا اکنون سقف سفارش 80 درصد از واردکنندگان تکمیل شده اما تامین نیاز بازار برای بلندمدت با مشکلاتی مواجه است.
به گفته رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانهای کمبود کالا هنوز روی قیمت محصولات تاثیر چندانی نگذاشته است اما چنانچه این روند ادامه یابد بازار در دو ماه پایانی سال، با کمبود کالا مواجه میشود و قاچاق کالاها و فروش آنها در فضای مجازی نیز افزایش مییابد.
اما مشکل کجاست؟ به گفته فرجی فرایند ترخیص کالا تا بهمن ماه سال گذشته در بدترین حالت 15 روز کاری طول میکشید. واردکنندگان بعد از ثبت سفارش، کالا را خریداری و وارد گمرک میکردند و بانک مرکزی طی چند روز تخصیص ارز را تایید میکرد. اما الان این فرایند به حدود پنج ماه رسیده است. این تاخیر هزینه واردکننده را به شدت افزایش میدهد.
به گفته محمدرضا فرجی، امسال نیاز به واردات لپتاپ بیش از سالهای گذشته بوده است؛ تا اکنون سقف سفارش 80 درصد از واردکنندگان تکمیل شده اما تامین نیاز بازار برای بلندمدت با مشکلاتی مواجه است
واردات با دلار 50 هزار تومانی؟
اما علت گرانی لپتاپ در بازار ایران به همین مورد محدود نمیشود. برخی از مصرفکنندگان قیمت کالا را با مشابه آن در آمازون مقایسه میکنند و قیمتها چنان است که گویا واردکننده لپتاپ را با ارز 50 تا 60 هزار تومانی وارد کردهاند.
اما فرجی میگوید سودی که اصناف از مصرفکننده میگیرند حداکثر 13 درصد است. گرانی کالاها به دلیل هزینه دور زدن تحریمهاست. به گفته فرجی «افراد نباید قیمت محصولات را در بازار ایران، با قیمت آنها در سایتهایی مانند آمازون یا ایبی مقایسه کنند. چرا که این سایتها معمولا محصولات را با حراج به فروش میرسانند؛ ضمن اینکه اگر فرد عادی از آنها محصولی را بخرد، در ایران نمیتواند از گارانتی آن استفاده کند.»
فرجی افزود: واردکنندگان باید تعدادی محصول را به خاطر گارانتی آن به قیمت بالاتر خریداری کنند و ممکن است آن تخفیفها هم شامل آنها نشود.
کالاهای فناوری اطلاعات، هایتک محسوب میشوند و واردکنندگان به دلیل تحریمها نمیتوانند آنها را به صورت مستقیم، از شرکت تولیدکننده خریداری و از کشور مبدا به ایران وارد کنند
دور زدن تحریمها، هزینه دارد
جز این، کالاهای فناوری اطلاعات، هایتک محسوب میشوند و واردکنندگان به دلیل تحریمها نمیتوانند آنها را به صورت مستقیم، از شرکت تولیدکننده خریداری و از کشور مبدا به ایران وارد کنند. در نتیجه اعضا ناچارند این محصولات را از طریق شرکتهای واسطهای خریداری و با چرخش در چند کشور از جمله چین، مالزی یا امارات، به ایران بیاورند.
به گفته او، هم شرکتها برای دور زدن تحریمها از واردکنندگان درصدی را دریافت میکنند و هم هزینه حمل و نقل افزایش مییابد؛ این موارد مبلغی را روی قیمت تمام شده کالا اضافه میکند.
محصولات بعد از رسیدن به گمرک نیز چند ماه برای ترخیص معطل میمانند که هزینه خواب پول واردکنندگان و حق توقف را باید به مبلغ نهایی افزود. به همه این موارد باید سود تسهیلات دریافتی، مالیات، حقوق کارمندان و موارد جاری چون پول آب، برق و گاز، شرایط کرونا و افزایش قیمت ارز را نیز اضافه کرد.