جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ آذر ۱۳۹۹ - ۰۱:۰۰

خالکوبی مانع اهدای خون می‌شود؟

اهدای خون امری پسندیده‌ای است و به گفته کارشناسان «هر واحد خون جان سه بیمار رانجات می‌دهد»، اما این پرسش نیز مطرح است که برای شرکت در این امر چه ملاحظاتی را باید در نظر گرفت.
کد خبر : ۵۳۶۲۵۷

«خالکوبی» یا «تاتو» به عمل ایجاد طرح دائمی یا با ماندگاری طولانی بر روی پوست گفته می‌شود، این عمل پدیده‌ای است که در سراسر جهان مشاهده می‌شود.

به گزارش ایرنا شیوه قدیمی خالکوبی، با اندک تفاوت در همه جای ایران یکسان است، ابتدا نقش را با سوزنی بر پوست حک می‌کردند تا اندکی خون بیاید سپس ماده رنگی را بر این زخم قرار می‌داده‌اند تا به تدریج جذب پوست شود. ماده رنگی می‌توانسته شامل نیل، سرمه، دوده، چراغ، آب تره یا هر رنگ طبیعی ماندگار دیگر به صورت مایع یا جامد باشد که به آن خالکوبی گوشتی می‌گویند و به خاطر دلایلی از جمله خون آمدن و خطرات بهداشتی را به همراه دارد.

اما در روش جدید خالکوبی با دستگاه توسط دو نوع عمده از ماشین‌های خالکوبی انجام می‌شود، دستگاه‌های آهنربایی که به مگنت یا گان هم مشهورند و دستگاه‌هایی که درون خود موتور کوچکی دارند، ساز و کار هر دو دستگاه در نهایت باعث حرکت رفت و برگشتی سوزن می‌شود و معمولا وقتی مردم از واژه تاتو استفاده می‌کنند به خالکوبی با ماشین اشاره دارند و وقتی از خالکوبی یاد می‌کنند بیشتر روش قدیمی استفاده از سوزن مد نظر است.

خالکوبی به دلیل شکستن سد دفاعی پوست می‌تواند سلامتی فرد را تهدید کند، از جمله بیماری‌های عفونی و بروز حساسیت و اگر وسایل خال‌کوبی به خوبی ضد عفونی نشوند ممکن است باعث انتقال بیماری‌هایی همچون ایدز شود.

به همین دلیل است که متخصاصان پوست توصیه می‌کنند که خالکوبی می‌تواند عوارض و آسیب‌هایی را به همراه داشته باشد، این کار را انجام ندهند این کار علاوه بر احتمال انتقال بیماری‌هایی مانند هپاتیت و ایدز، بروز عفونت‌های مختلف باکتریایی، ویروسی و قارچی، ایجاد گوشت و بافت اضافی (اسکار کلویید) و بروز حساسیت‌ها از جمله سرخی و خارش و پوسته ریزی را می‌تواند به دنبال داشته باشد.

امروزه تب زیبایی در بین جوانان و نوجوانان به یک دغدغه بزرگ تبدیل شده است و در این میان خالکوبی روی پوست نیز مشتریان خاص خود را که عمدتا نوجوانان و جوانانی از سن ۱۵ تا ۲۵ سال هستند را دارد، افرادی که با وجود اختلالاتی که این کار در هویت فردی شان ایجاد می‌کند، خود و یا حتی خانواده شان این موضوع را به عنوان یک آسیب اجتماعی قبول ندارند و صرفا آنرا به عنوان یک نوع آرایش پذیرفته اند و رصد فضای مجازی بیانگر این است که این عمل در ایران نیز مورد اقبال برخی جوانان است.

آیا در صورت انجام تاتو می‌توان خون اهدا کرد؟

سازمان انتقال خون در گزارشی اعلام کرده است: معافیت از اهدای خون به دلیل انجام تاتو دائمی نیست و افراد با سابقه انجام تاتو (خالکوبی)، طب سوزنی، سوراخ کردن گوش، حجامت، الکترولیز یا زالو درمانی با زالو غیرپرورشی ۱۲ ماه از اهدای خون معاف هستند.

افرادی که اهداکننده مستمر (با سابقه حداقل دوبار اهدای خون در سال) خون هستند از انجام تاتو اجتناب می‌کنند و در این خصوص می‌توان به ورزشکاران سرشناسی مانند کریستیانورونالدو فوتبالیست پرتغالی که اهداکننده مستمر خون است و به همین دلیل از انجام تاتو صرفنظر کرده است اشاره کرد، دلیل این اعمال معافیت این است که ایجاد تغییرات در فرم طبیعی بدن همواره دارای خطرات بهداشتی است و در میان آن‌ها خالکوبی رایج‌ترین و پر خطرترین است.

افرادی که اقدام به خالکوبی می‌کنند در معرض بیماری‌های قابل انتقال از راه خون هستند و سازمان انتقال خون ایران نیز تا یک سال مانع از ورود این افراد به چرخه اهدای خون می‌شود، چراکه تمام روش‌های خالکوبی تهاجمی محسوب شده و طی آن پوست خراشیده و سوراخ و از رنگ‌هایی همچون جوهر، سرمه، خاکستر یا رنگ‌های شیمیایی برای ایجاد نقوش استفاده می‌شود.

انتقال خون تاکید کرده است: به دلیل خطراتی مانند رنگ‌های غیر بهداشتی، سوزن‌های تاریخ مصرف گذشته یا تجهیزاتی که در شرایط غیر استریل نگهداری شده‌اند و اینکه عمده این اعمال در مراکز غیراستاندارد انجام می‌شود تاتو عملی با میزان خطر بالا از منظر ابتلا به بیماری‌های قابل سرایت از راه خون تلقی می‌شود.

سازمان انتقال خون ایران برای اهدای خون افرادی با سابقه انجام اعمال زیبایی مانند تزریق بوتاکس، کاشت مو، لیزر درمانی و عمل PRP با استفاده از خون خودی در صورتی که در مراکز بهداشتی درمانی دارای مجوز و با استفاده از وسایل استریل و یکبار مصرف انجام شده باشد، منعی ایجاد نکرده است و فرد پس از بهبود زخم و در صورت عدم وجود هرگونه عفونت امکان اهدای خون را خواهد داشت.

در ادامه این گزارش تصریح شده است: معافیت زالودرمانی نیز با توجه به اینکه زالو می‌تواند به صورت بالقوه حامل ویروس‌های قابل انتقال از طریق خون باشد تعریف شده است، انتقال خون، عدم استفاده قبلی از زالو، منبع تهیه زالو و همچنین محلی که زالو درمانی در آن انجام شده است را در میزان اعمال معافیت توسط پزشک بخش اهداکنندگان خون حائز اهمیت می‌داند.

همچنین تاکید شده است: ویروس هپاتیت C می‌تواند در خون خشک شده به مدت ۳ ماه و ویروس هپاتیت B در دمای منفی ۲۰ درجه تا ۱۵ سال و در دمای اتاق تا ۶ ماه زنده بماند و این آمار نشان از وجود خطرات بالقوه‌ای در انجام تاتو دارد.

امروزه واژه‌هایی به نام میکروپگمنتیشن، میکروبلدینگ و پیرسینگ نیز در کنار تاتو به گوش می‌رسد که همه این موارد نیز با توجه به تشابه اجرای آن‌ها روی پوست با اعمال معافیت از اهدای خون همراه است.

شرایط اهدای خون

- حداقل سن ۱۸ سال تمام و حداکثر ۶۰ سال (اهداکنندگان مستمر تا ۶۵) است و حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم.

- فواصل اهدا خون هر ۸ هفته یک بار مشروط به آنکه تعداد دفعات آن در طول یک سال برای آقایان از ۴ بار و برای خانم‌ها از ۳بار تجاوز نکند.

- همراه داشتن اصل کارت شناسایی (شناسنامه، گواهینامه، گذرنامه و برای اهداکنندگان بار اول کارت ملی الزامی است).

درصورت وجود سابقه موارد زیر حتما پزشک انتقال خون را در جریان قرار دهید: آلرژی ها: تب یونجه، مصرف دارو، سابقه بیماری‌های قلبی و عروقی ـ ریوی ـ کلیوی ـ کبدی، سابقه تزریق خون و فرآورده‌های آن، سابقه غش ـ صرع ـ تشنج، سابقه اعتیاد به مواد مخدر تزریقی، سابقه اعمال جراحی، سابقه رفتار‌های پر خطر (تماس جنسی خارج از چارچوب خانواده)، سابقه خالکوبی ـ حجامت ـ تاتو، سابقه زردی یا یرقان در خود و خانواده و مسافرت به مناطق آندمیک مالاریا.