در حالی که تمام مسئولان توصیه به عدم برگزاری دورهمی و جشنهای خانوادگی میکنند شاهد آن هستیم که بسیاری از افراد در تدارک برگزاری جشن یلدا هستند.
به گفته دکتر علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، با توجه به سرد شدن هوا و فصل زمستان، مهمترین عامل ایجاد بیماری و انتشار آن دورهمیهای خانوادگی است.
به گزارش ایسنا رئیسی همچنین تأکید کرده که دورهمیها میتوانند تا ۵۱ درصد عامل انتشار ویروس کرونا باشند.
پکیج یلدایی در رستورانها!
در این میان، برخی از رستورانها که به خاطر شیوع کرونا کسب و کارشان را از دست داده بودند، حالا به دنبال سودآوری هستند و به همین دلیل برای شب یلدا برنامههای ویژهای در نظر گرفتهاند. این رستورانها قرار است به مشتریان خود خدمات یلدایی بدهند.
یکی از رستورانداران غرب تهران میگوید: «هزینه برای هر نفر در شب یلدا ۲۵۰ هزار تومان است که شامل منوی باز شام، آجیل، هندوانه، انار و نوشیدنی میشود. همچنین موسیقی زنده به مناسبت شب یلدا پخش خواهد شد و سرویس چای نیز برای شما آورده میشود.»
او در پاسخ به این سؤال که به دلیل محدودیتهای شبانه چطور به خانه بازگردیم، با اطمینان میگوید: «این هفته محدودیتهای شبانه کرونا تمام میشود. تا شب یلدا دیگر محدودیتی در این زمینه وجود ندارد!»
آن طور که به نظر میرسد، رستورانداران دلشان را به کاهش محدودیتهای کرونایی خوش و به همین دلیل تبلیغات یلداییشان را آغاز کردهاند، بنابراین ادامه محدودیتهای شبانه و حتی شدیدتر شدن آن در شب یلدا ضروری است، زیرا مانع از تجمع افراد در رستورانها و کافهها میشود.
باید محدودیتهای شبانه ادامه پیدا کند
در همین رابطه دکتر مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا میگوید: «باید محدودیتهای شبانه ادامه پیدا کند، زیرا در ساعت مشخصشده ۲۱ تا ۴، کسی کار ضروری ندارد و افراد، بیشتر در این بازار زمانی به رستورانها میروند یا خرید غیرضرور انجام میدهند. همچنین این محدودیتها از نظر اقتصادی نیز آسیبی به کسب و کارها وارد نمیکند.»
او ادامه میدهد: «نشستن در رستورانها یکی از عوامل انتقال کروناست، زیرا افراد برای غذاخوردن ماسکهایشان را درمیآورند و مشغول صحبت میشوند. همین صحبتکردن و همهمه ایجادشده، ویروس کرونا را در محیط پخش میکند و باعث سرایت بیماری از یک میز به میز دیگر میشود.»
به عقیده این عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، دورهمیها و مهمانیها اغلب در شب برپا میشود، بنابراین محدودیتهای شبانه میتواند به عنوان یک عامل بازدارنده برای عدم خروج مردم از خانههایشان باشد.
محرز اظهار میکند: «عید نوروز شاهد آن بودیم که اکثر مردم دید و بازدیدها را کنار گذاشتند و با همین همکاری مردم بود که آمار شیوع کرونا کاهش پیدا کرد، اما بعد از مدتی این مسئله جدی گرفته نشد و شاهد برگزاری جشنها، مهمانیها و دورهمیها بودیم که در نهایت شیوع کرونا به حدی زیاد شد که حتی در بیمارستانها جایی برای پذیرش بیمار وجود نداشت. ممکن است این اتفاق در شب یلدا نیز بیفتد و هر کسی با بیتوجهی نسبت به خطر ویروس کرونا، میتواند جان عزیزانش را به خطر بیندازد.»
مطرح کردن اعمال محدودیتهای کرونایی شب یلدا
او با تأکید بر اینکه مردم شب یلدا را در خانه خودشان و تنها برگزار کنند، میگوید: «در جلسه کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا حتماً نگرانیها درباره شب یلدا مطرح میشود تا محدودیتهایی در این زمینه اعمال و مانع از تردد افراد برای رفتن به دورهمیها شویم تا مبادا با سهلانگاریها آمار ابتلا به کرونا و فوت در اثر آن صعودی شود.»
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا ضمن هشدار نسبت به خطر عادیانگاری کرونا اظهار میکند: «تجمع، بیماری را زیادتر میکند، بنابراین مردم برای تهیه اقلام شب یلدایی از فروشگاههای خلوت خرید کنند و وارد مغازههای شلوغ نشوند.»
محرز با توصیه به مردم که همچنان به همکاری در رعایت پروتکلهای بهداشتی ادامه دهند، میگوید: «با رعایت و همکاری مردم است که میتوانیم بیماری کرونا را به تدریج کاهش دهیم، به طور حتم اگر مردم پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند، ممکن است مجدداً در زمستان دچار مشکلات بسیاری شویم.»
یلدای امسال را مجازی برگزار کنیم
دکتر مسعود نوروزی، معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به درپیش بودن شب یلدا و پهن شدن بساط دورهمیها به ایسنا گفت: «به خاطر حفظ سلامتی خودمان و عزیزانمان یلدای امسال را همانند دیگر مراسمات به صورت مجازی برگزار کنیم.»
او با بیان اینکه برگزاری تجمعات و گردهماییهای خانوادگی عامل اصلی شیوع ویروس کروناست، گفت: «دورهمیهای خانوادگی میتواند به گسترش زنجیره انتقال ویروس کمک کند. این دورهمیهای خانوادگی ممکن است به شیوع خوشهای ویروس نیز منجر شود بنابراین همچنان بر تداوم همراهی و همکاری مردم در قطع زنجیره شیوع کرونا، تأکید داریم و توصیه میکنیم مردم از ترددهای غیرضروری در شهر خودداری کنند.»
نوروزی با تأکید بر پرهیز از دورهمیهای خانوادگی گفت: «به خاطر حفظ سلامتی خودمان و عزیزانمان یلدای امسال را همانند دیگر مراسم به صورت مجازی برگزار کنیم.»
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان بهترین راه پیشگیری را رعایت پروتکلهای بهداشتی دانست و گفت: «با کمترین بیتوجهی همه زحمات کادر بهداشت و درمان زیر سؤال خواهد رفت و هیچ تلاشی به صورت یکطرفه اثربخش نخواهد بود. به طور حتم عدم توجه به پروتکلهای بهداشتی اوضاع را وخیمتر میکند.»
بنابراین اگر قرار است امسال نیز مانند سالهای گذشته جشن یلدای خوشی را داشته باشیم باید از راههایی، چون تماس تلفنی یا برقراری تماس تصویری با عزیزانمان استفاده کنیم تا یلدایی باشد که بتوانیم سالها بعد خاطرهاش را به شادی نقل کنیم، نه اینکه در آن یکی از عزیزانمان را به خاطر کرونا از دست بدهیم و تلخترین شب سال را برای خود ثبت کنیم.