پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰

ویرایش ژن‌ها راهی برای پیشگیری از بیماری آلزایمر

محققان معتقدند با مهندسی ژنتیک سلول‌های مغز می‌توان از ایجاد آلزایمر در انسان جلوگیری کرد.
کد خبر : ۵۳۴۳۲۱

طبق تحقیقی جدید، در آینده محققان می‌توانند با کمک مهندسی ژنتیک سلول‌های مغز را طوری دستکاری کنند که از ایجاد بیماری آلزایمر جلوگیری کند.

به گزارش عصرایران دلیل بروز آلزایمر در برخی افراد هنوز مشخص نیست اما طبق یک نظریه، تجمیع نوعی پروتئین به نام «بتا آمیلوئید» خارج از سلول‌های مغز شروع بیماری را رقم می‌زند.

درهمین راستا محققان دانشگاه لاوال در کانادا مشغول بررسی یک ژن کلیدی در سلول‌های عصبی انسان هستند که میزان تشکیل این پروتئین را کاهش می‌دهد.

نسخه‌های مختلفی از این ژن تولید پروتئین «بتاآمیلوئید» را افزایش می‌دهند، اما یک نسخه از آن به نامA۶۷۳T آن را می‌کاهد. این نسخه از ژن مذکور نخستین بار در سال ۲۰۱۲ میلادی کشف شد و در ۱۵۰ نفر در منطقه اسکاندیناوی فعال بود. احتمال ابتلای آنان به آلزایمر ۴ بار کمتر از بقیه بود.

کشف ژن جدید مرتبط با بیماری آلزایمر

محققان معتقدند با مهندسی نسخه ژن مذکور در سلول‌های مذکور می‌توان تولید پروتئین«بتا آمیلوئید» را کاهش داد و در نتیجه ریسک ابتلا به آلزایمر نیز کمتر می‌شود.

به گفته محققان این پژوهش، نسخه A۶۷۳T ژن مذکور تکامل نمی‌یابد. همچنین تفاوت آن با نسخه‌های دیگر ژن فقط در یک حرف دی ان ای است.

پژوهشگران با پرورش سلول‌های مغزی در یک ظرف کشت آزمایشگاهی نشان دادند؛ با ویرایش این حرف DNA می‌توان نسخه ژن A۶۷۳T را فعال کرد.

البته آنها مشغول ارتقای این روش هستند تا در مرحله بعد آن را روی حیوانات آزمایش کنند. پژوهشگران در اصل از فناوری کریسپر برای ویرایش ژنتیک استفاده کردند.