هرساله با آغاز فصل پائیز و زمستان خبرهای تلخی از وقوع سیل و بروز خسارات جانی و مالی از شهرهای مختلف کشور مشاهده میشود، مهمان ناخواندهای که به صورت غیر قابل پیش بینی میتواند تمام شهر را به هم بریزد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران سیل زمانی اتفاق میفتد که سیلابها از دریا جاری شوند، قدرت ایجاد طغیان و در هم نوردیدن استحکامات ضد سیل مانند سیل شکنها و همچنین صاف کردن تپههای شنی و پر کردن نواحی گود زمین را دارند، به همین دلیل است که در زمینهای ماورای این استحکامات ساحلی امکان سیل گرفتگی و آسیب دیدگی وجود دارد.
اما همین مخاطراتی که میتواند اثرات غیر قابل جبرانی را داشته باشد، با دانستن اطلاعات و پیش بینیها میتوان از این اتفاقات ناگوار جلوگیری کرد، جالب است بدانید که ۲۰ درصد از ایران با خطر سیل خیزی بالا مواجه است.
برای جلوگیری از خسارات سیل به جان، مال و سرزمین علاوه بر اینکه مسئولان مربوطه به این امر باید اقدامات لازم را پیش از وقوع و بعد از وقوع سیل انجام دهند، مردم نیز باید خودشان در این امر کمک رسان و یاور یک دیگر باشند، به عبارتی برای پیشگیری از خطرات سیل قبل، حین و بعد از وقوع باید نکاتی در نظر گرفته شود.
نکاتی که قبل از وقوع سیل باید رعایت شود
قبل از وقوع سیل نکاتی ضروری است که باید به عنوان اقدامات پیشگیرانه در نظر گرفته شوند، به عنوان نمونه افراد در هنگام ساخت و ساز مسکن و غیره باید از قوی و مستحکم بودن سازه خودشان اطمینان حاصل و از احداث ساختمان در حریم رودخانهها خودداری کنند و با یک استعلام ساده از مراکز مربوطه، میتوان نقاط ایمن را از ناایمن شناسایی کرد.
به هنگام ساخت سازه باید برای محل نصب آبگرمکنها، پنل برق و یا موتورخانهها در بخش مرتفعی از سطح زمین در نظر گرفته شود همچنین برای جلوگیری از برگشت آب سیل به داخل فاضلاب، در محل زانویی توالتها دریچه اطمینان نصب شود، چرا که انجام این کار باعث عدم ورود آب سیل به داخل فاضلابها میشود.
بهترین راه برای مقابله و پیشگیری بیمه کردن خود، خانواده واموالتان است، با انجام این عمل سبب میشود که با وقوع سیل و وارد شدن خسارت بخشی از خسارتهای آن توسط شرکت بیمه گر جبران شود.
نکاتی که حین وقوع سیل باید رعایت شود
لازم است بدانید که آب رساناست و احتمال خطر برق گرفتگی و انتقال برق به آب وجود دارد بنابراین تمام وسایل برقی را از جریان برق خارج کنید، همچنین در صورت خیس بودن و یا در آب قرار گرفتن، هرگز به وسایل برقی دست نزنید، چرا که احتمال آن بسیار است که دچار برق گرفتگی و از دست رفتن جان خود شوید.
در زمان وقوع سیل به مناطق مرتفع ایمن پناه ببرید، چرا که هر چه از سطح جریان سیل بالاتر قرار بگیرید، ایمنی شما بسیار زیاد خواهد بود.
به هنگام وقوع سیل به شایعات و خبرهای غیر معتبر توجه نکنید و اخبار را تنها از رسانههای معتبر، چون صدا وسیما، خبرگزاریهای داخلی دنبال کنید.
هنگام وقوع سیل قبل از خروج از منزل، از ایمن بودن مسیر حرکت مطلع شوید و در صورت جاری شدن سیل از چوب دستی مناسب جهت حرکت در آب استفاده کنید.
نکاتی که بعد از وقوع سیل باید رعایت شود
بعد از وقوع سیل تا مدت زمانی نباید از آب شرب استفاده کنید، زیرا همانطور که گفته شد این آب رساناست و ممکن است با جریان برق اتصال پیدا کرده باشد یا حتی با گازوئیل و نفت آمیخته شده باشد، برای آشامیدن حتما باید آب را جوشانده سپس آن را مصرف کنید.
برای دریافت غذا، البسه و کمکهای اولیه خود را به نزدیکترین محل امدادرسانی برسانید، از آبهای در حال حرکت دوری کنید و سعی کنید که در زمان روز در تردد باشید تا برای رفت و آمد نیازی به روشنایی نباشد.
از غذای کنسرو شده استفاده کنید و پس از وقوع سیل حتما احتمال شیوع بیماریهای عفونی وجود دارد، لذا اقدامات بهداشتی مناسب را در دستور کار خود قرار دهید تا دچار بیماری نشوید.
همچنین تا آنجایی که امکان دارد در خانه بمانید و در صورت هشدار دستگاههای مسئول، محل سکونت خود را به سمت اماکن اسکان موقت سازمان جمعیت هلال احمر اعم از ورزشگاهها، مدارس و ... ترک کنید.
اگر پس از طی مسافتی قصد توقف و استراحت دارید؛ در محیطهای شهری از فاضلابها، جویبارهای به ظاهر آرام دوری کنید و چرا که این اماکن هر لحظه میتواند دچار سیلاب شوند و برایتان دردسر ایجاد کنند.