با آغاز فصل پاییز در نیمکره شمالی که محل زندگی ۹۰ درصد از جمعیت جهان است، شیوع ویروس کرونا طی روزهای اخیر به صورت افسارگسیختهای شاهد افزایش بوده است. همین امر منجر به اعمال محدودیتهای ترددی در بسیاری از کشورهای جهان شده است. استفاده از ماسک، حفظ فاصله گذاری اجتماعی و نیز شستن مرتب دستها با آب و صابون توصیههایی است که مقامات بهداشتی از مردم میخواهند آن را رعایت کنند. با این حال، مردم مجبور هستند برای تهیه اقلام ضروری به فروشگاههای مواد غذایی و مغازهها مراجعه کنند. تحقیقات دانشمندان آمریکایی نشان میدهد سوپرمارکتها و فروشگاهها یکی از اماکن بسیار خطرناک در همه گیری کووید ۱۹ است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، بر این اساس، تحقیقات دانشمندان در شهر بوستون ایالت ماساچوست نشان میدهد احتمال ابتلای کارکنان سوپرمارکتها به ویروس کرونا ۵ برابر بیشتر از افراد دیگر است. نکته ترسناکی که منجر به نگرانی دانشمندان شده این است که ۷۶ درصد از کارکنان آلوده به کووید ۱۹ هیچ علائمی از بیماری را نشان نمیدهند.
در این تحقیقات دانشمندان ۱۰۴ تن از کارکنان شاغل در بخش فروشگاههای مواد غذایی را مورد مطالعه و از جنبه سبک زندگی، سابقه بیماری و سابقه شغلی مورد بررسی دقیق قرار دادند. تحقیقات نشان داد یک نفر از هر ۵ کارگر به کرونا مبتلا و ۷۶ درصد آنها هیچ علامتی از بیماری نداشتند. این تحقیقات نشان داد ۹۱ درصد این کارکنان با مشتریان به صورت دائمی و چهره به چهره در ارتباط هستند و همین امر میتواند نکته هشدار آمیزی در همه گیری کرونا باشد.
دانشمندان میگویند زمانی که یکی از کارکنان سوپرمارکت به ویروس کرونا آلوده شود به میزان قابل توجهی توانایی انتقال آن را به مشتریها و دیگران داراست. شواهد نشان میدهد شماری از کارکنان مبتلا به کووید ۱۹ از مشکلات روانی ناشی از بیماری گلایه داشته اند. اضطراب و نگرانی و نیز افسردگی خفیف از جمله علائم روانی بیماری در این کارکنان بوده است.
دانشمندان با اتکا به یافتههای این پژوهش تاکید دارند باید اقدامات لازم برای ایمنی سازی فروشگاهها و سوپرمارکتها برای کارکنان و مشتریها صورت گیرد تا مانع از شدت یافتن شیوع کووید ۱۹ در جامعه شد.
مکانهایی که شیوع کرونا در آن بیشتر است
سوپرمارکتها تنها اماکنی نیستند که شیوع کرونا در آنجا بالاست. دانشمندان انگلیسی اعلام کردند میزان شیوع ویروس کرونا در کارخانههای فرآوردههای گوشتی در اقصی نقاط جهان به میزان قابل توجهی بالاست. تحقیقات نشان داده چندین کارخانه این فرآوردهها در انگلیس شاهد جهش شمار مبتلایان به کووید ۱۹ بوده است.
در ماه اکتبر ۷۵ کارگر مزرعه بوقلمون در نورفک در شرق انگلیس به ویروس کرونا آلوده شدند. همچنین تست کرونای ۷۲ نفر در کارخانه فرآوردههای گوشتی در منطقه دیگر در این کشور مثبت اعلام شد. چند هفته قبل نیز بیش از ۱۷۰ نفر در یکی از کارخانههای فرآوردههای غذایی این کشور به کووید ۱۹ مبتلا شدند. در ماه ژوئن حتی یک مزرعه تولید مرغ در ولز و یک کارخانه گوشت در یورکشایر به دلیل شدت یافتن شمار مبتلایان به کرونا مجبور به توقف تولید خود شدند.
این موضوع تنها به کشور انگلیس خلاصه نمیشود. در طول تابستان در مناطق متعددی در اروپا مراکز تولید و فرآوردهای گوشتی مجبور شدند فعالیت خود را متوقف کنند. تنها در یک مورد در آلمان، بیش از یک هزار و ۵۰۰ کارگر در یک کشتارگاه به کووید ۱۹ آلوده شدند. همچنین چندین کارخانه فرآوردههای گوشتی در آمریکا به دلیل افزایش شمار مبتلایان به کرونا تعطیل شدند. اما دلیل این اتفاق چیست؟.
دانشمندان انگلیسی تلاش دارند به دلیل سحرآمیز این واقعه پی ببرند. نزدیکی بیش از اندازه کارگران به یکدیگر و نیز دمای پایینی که این افراد در آن کار میکنند از جمله تئوریهایی است که در این زمینه مطرح میشود. با این حال، این دلایل به هیچ عنوان قانع کننده نیست.
دیوید لیندارز، از مدیران انجمن فرآوردههای گوشتی انگلیس در این باره میگوید: از لحاظ علمی هیچ تفاوتی میان کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی با کارخانههای تولید فرآوردههای غذایی منجمد وجود ندارد. کارگران هر دو کارخانه به یک میزان با کارگران دیگر در ارتباط هستند و هر دو در محیطی با دمای پایین کار میکنند، اما کارگران کارخانههای فرآوردههای گوشتی شاهد ابتلای بیشتر به کووید ۱۹ هستند. این همه گیری به شرایط محیط کار بستگی ندارد و دلیل این امر یک موضوع راز آلود است.
یکی دیگر از محققان میگوید: نباید فراموش کنیم کارخانههای فرآوردههای گوشتی در همه گیری کرونا هرگز تعطیل نشدند. ما شاهد آن بودیم که کارخانههای تولید خودرو یا دیگر صنایع به دلیل شیوع کووید ۱۹ تعطیل شدند. با این وجود، کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی به طور پیوسته به کار خود ادامه داده اند تا بتوانند نیازهای غذایی جامعه را برطرف کنند. همین موضوع شاید در شدت این همه گیری در میان کارگران این بخش تاثیر گذار بوده است.
رولاند کائو، یکی از دانشمندان دانشگاه ادینبورگ در این باره میگوید: تحقیقات درباره آنفلوانزا ثابت کرده است که این ویروس میتواند در هوای سرد و دمای پایین با قدرت بیشتری شیوع پیدا کند. همچنین ویروسهای خانواده کرونا مانند سارس میتوانند در محیط سرد به مدت بیشتری زنده بمانند. این موضوع را میتوان به کووید ۱۹ نیز تعمیم داد.
لارنس یانگ، استاد تومور شناسی مولکولی دانشگاه ورویک تاکید دارد؛ شرایط محیطی در مراکز تولید محصولات گوشتی و کشتارگاهها برای ماندگاری و شیوع ویروس کرونا بسیار مناسب است. ویروس کرونا میتواند در هوای سرد بیشتر زنده بماند. در نبود سیستم تهویه مناسب و نور خورشید، کووید ۱۹ میتواند به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل شود. با کاهش دما، احتمال انتقال این ویروس از طریق سطوح نیز به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
دانشمندان میگویند در کارخانههای فرآوردههای گوشتی و کشتارگاهها کارگران به صورت قابل توجهی به صورت فیزیکی با یکدیگر در ارتباط هستند. همچنین به دلیل کوچکی این مکانها حفظ فاصله گذاری اجتماعی افراد از یکدیگر بسیار سخت است. همین عوامل میتواند خطر شیوع ویروس را میان افراد به میزان زیادی افزایش دهد.
مطالعات متعدد ارتباط میان دما هوا و میزان شیوع کووید ۱۹ را تایید کرده است. تحلیلهای محققان نشان میدهد در فصول سرد سال شدت مرگبار بودن کووید ۱۹ افزایش خواهد یافت. همچنین هوای خشک داخل خانه احتمالا بر شدت انتشار ویروس تاثیر خواهد داشت. تحقیقات بر روی ۶ هزار و ۹۱۴ بیمار بستری شده در بیمارستان در کرواسی، اسپانیا، ایتالیا، لهستان، آلمان، انگلیس و چین نشان داد الگوی انتشار و کشندگی ویروس کرونا در هوای سرد بسیار شدیدتر از هوای گرم است.
محققان تاکید دارند این یافتهها هشداری است که در فصول سرد سال شاهد ظهور دوباره ویروس کرونا و شدت عمل آن خواهیم بود. در این تحقیقات درجه حرارت کشورها و نیز رطوبت هوا مورد سنجش قرار گرفت. همچنین ارتباط گستردگی شیوع بیماری با شرایط آب و هوایی کشورها و وخامت حال بیماران (بستری شدن در آی سی یو یا استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی) نیز مورد مطالعه قرار گرفت.
تحقیقات بر روی ۳۷ هزار شهروند انگلیسی نشان داد از ماه مارس (اسفند) تا ماه مِی (اردبیهشت) که هوا در انگلیس گرمتر شده از شدت عمل ویروس کرونا کاسته شده است. اگر چه ویروس میتواند در هوای گرم به راحتی منتقل شود، اما شدت و میزان کشندگی آن در کشورهای اروپایی به دلیل گرم شدن هوا کاهش یافته است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، بر این اساس، تحقیقات دانشمندان در شهر بوستون ایالت ماساچوست نشان میدهد احتمال ابتلای کارکنان سوپرمارکتها به ویروس کرونا ۵ برابر بیشتر از افراد دیگر است. نکته ترسناکی که منجر به نگرانی دانشمندان شده این است که ۷۶ درصد از کارکنان آلوده به کووید ۱۹ هیچ علائمی از بیماری را نشان نمیدهند.
در این تحقیقات دانشمندان ۱۰۴ تن از کارکنان شاغل در بخش فروشگاههای مواد غذایی را مورد مطالعه و از جنبه سبک زندگی، سابقه بیماری و سابقه شغلی مورد بررسی دقیق قرار دادند. تحقیقات نشان داد یک نفر از هر ۵ کارگر به کرونا مبتلا و ۷۶ درصد آنها هیچ علامتی از بیماری نداشتند. این تحقیقات نشان داد ۹۱ درصد این کارکنان با مشتریان به صورت دائمی و چهره به چهره در ارتباط هستند و همین امر میتواند نکته هشدار آمیزی در همه گیری کرونا باشد.
دانشمندان میگویند زمانی که یکی از کارکنان سوپرمارکت به ویروس کرونا آلوده شود به میزان قابل توجهی توانایی انتقال آن را به مشتریها و دیگران داراست. شواهد نشان میدهد شماری از کارکنان مبتلا به کووید ۱۹ از مشکلات روانی ناشی از بیماری گلایه داشته اند. اضطراب و نگرانی و نیز افسردگی خفیف از جمله علائم روانی بیماری در این کارکنان بوده است.
دانشمندان با اتکا به یافتههای این پژوهش تاکید دارند باید اقدامات لازم برای ایمنی سازی فروشگاهها و سوپرمارکتها برای کارکنان و مشتریها صورت گیرد تا مانع از شدت یافتن شیوع کووید ۱۹ در جامعه شد.
مکانهایی که شیوع کرونا در آن بیشتر است
سوپرمارکتها تنها اماکنی نیستند که شیوع کرونا در آنجا بالاست. دانشمندان انگلیسی اعلام کردند میزان شیوع ویروس کرونا در کارخانههای فرآوردههای گوشتی در اقصی نقاط جهان به میزان قابل توجهی بالاست. تحقیقات نشان داده چندین کارخانه این فرآوردهها در انگلیس شاهد جهش شمار مبتلایان به کووید ۱۹ بوده است.
در ماه اکتبر ۷۵ کارگر مزرعه بوقلمون در نورفک در شرق انگلیس به ویروس کرونا آلوده شدند. همچنین تست کرونای ۷۲ نفر در کارخانه فرآوردههای گوشتی در منطقه دیگر در این کشور مثبت اعلام شد. چند هفته قبل نیز بیش از ۱۷۰ نفر در یکی از کارخانههای فرآوردههای غذایی این کشور به کووید ۱۹ مبتلا شدند. در ماه ژوئن حتی یک مزرعه تولید مرغ در ولز و یک کارخانه گوشت در یورکشایر به دلیل شدت یافتن شمار مبتلایان به کرونا مجبور به توقف تولید خود شدند.
این موضوع تنها به کشور انگلیس خلاصه نمیشود. در طول تابستان در مناطق متعددی در اروپا مراکز تولید و فرآوردهای گوشتی مجبور شدند فعالیت خود را متوقف کنند. تنها در یک مورد در آلمان، بیش از یک هزار و ۵۰۰ کارگر در یک کشتارگاه به کووید ۱۹ آلوده شدند. همچنین چندین کارخانه فرآوردههای گوشتی در آمریکا به دلیل افزایش شمار مبتلایان به کرونا تعطیل شدند. اما دلیل این اتفاق چیست؟.
دانشمندان انگلیسی تلاش دارند به دلیل سحرآمیز این واقعه پی ببرند. نزدیکی بیش از اندازه کارگران به یکدیگر و نیز دمای پایینی که این افراد در آن کار میکنند از جمله تئوریهایی است که در این زمینه مطرح میشود. با این حال، این دلایل به هیچ عنوان قانع کننده نیست.
دیوید لیندارز، از مدیران انجمن فرآوردههای گوشتی انگلیس در این باره میگوید: از لحاظ علمی هیچ تفاوتی میان کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی با کارخانههای تولید فرآوردههای غذایی منجمد وجود ندارد. کارگران هر دو کارخانه به یک میزان با کارگران دیگر در ارتباط هستند و هر دو در محیطی با دمای پایین کار میکنند، اما کارگران کارخانههای فرآوردههای گوشتی شاهد ابتلای بیشتر به کووید ۱۹ هستند. این همه گیری به شرایط محیط کار بستگی ندارد و دلیل این امر یک موضوع راز آلود است.
یکی دیگر از محققان میگوید: نباید فراموش کنیم کارخانههای فرآوردههای گوشتی در همه گیری کرونا هرگز تعطیل نشدند. ما شاهد آن بودیم که کارخانههای تولید خودرو یا دیگر صنایع به دلیل شیوع کووید ۱۹ تعطیل شدند. با این وجود، کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی به طور پیوسته به کار خود ادامه داده اند تا بتوانند نیازهای غذایی جامعه را برطرف کنند. همین موضوع شاید در شدت این همه گیری در میان کارگران این بخش تاثیر گذار بوده است.
رولاند کائو، یکی از دانشمندان دانشگاه ادینبورگ در این باره میگوید: تحقیقات درباره آنفلوانزا ثابت کرده است که این ویروس میتواند در هوای سرد و دمای پایین با قدرت بیشتری شیوع پیدا کند. همچنین ویروسهای خانواده کرونا مانند سارس میتوانند در محیط سرد به مدت بیشتری زنده بمانند. این موضوع را میتوان به کووید ۱۹ نیز تعمیم داد.
لارنس یانگ، استاد تومور شناسی مولکولی دانشگاه ورویک تاکید دارد؛ شرایط محیطی در مراکز تولید محصولات گوشتی و کشتارگاهها برای ماندگاری و شیوع ویروس کرونا بسیار مناسب است. ویروس کرونا میتواند در هوای سرد بیشتر زنده بماند. در نبود سیستم تهویه مناسب و نور خورشید، کووید ۱۹ میتواند به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل شود. با کاهش دما، احتمال انتقال این ویروس از طریق سطوح نیز به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
دانشمندان میگویند در کارخانههای فرآوردههای گوشتی و کشتارگاهها کارگران به صورت قابل توجهی به صورت فیزیکی با یکدیگر در ارتباط هستند. همچنین به دلیل کوچکی این مکانها حفظ فاصله گذاری اجتماعی افراد از یکدیگر بسیار سخت است. همین عوامل میتواند خطر شیوع ویروس را میان افراد به میزان زیادی افزایش دهد.
مطالعات متعدد ارتباط میان دما هوا و میزان شیوع کووید ۱۹ را تایید کرده است. تحلیلهای محققان نشان میدهد در فصول سرد سال شدت مرگبار بودن کووید ۱۹ افزایش خواهد یافت. همچنین هوای خشک داخل خانه احتمالا بر شدت انتشار ویروس تاثیر خواهد داشت. تحقیقات بر روی ۶ هزار و ۹۱۴ بیمار بستری شده در بیمارستان در کرواسی، اسپانیا، ایتالیا، لهستان، آلمان، انگلیس و چین نشان داد الگوی انتشار و کشندگی ویروس کرونا در هوای سرد بسیار شدیدتر از هوای گرم است.
محققان تاکید دارند این یافتهها هشداری است که در فصول سرد سال شاهد ظهور دوباره ویروس کرونا و شدت عمل آن خواهیم بود. در این تحقیقات درجه حرارت کشورها و نیز رطوبت هوا مورد سنجش قرار گرفت. همچنین ارتباط گستردگی شیوع بیماری با شرایط آب و هوایی کشورها و وخامت حال بیماران (بستری شدن در آی سی یو یا استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی) نیز مورد مطالعه قرار گرفت.
تحقیقات بر روی ۳۷ هزار شهروند انگلیسی نشان داد از ماه مارس (اسفند) تا ماه مِی (اردبیهشت) که هوا در انگلیس گرمتر شده از شدت عمل ویروس کرونا کاسته شده است. اگر چه ویروس میتواند در هوای گرم به راحتی منتقل شود، اما شدت و میزان کشندگی آن در کشورهای اروپایی به دلیل گرم شدن هوا کاهش یافته است.