بر اساس نظام انتخاباتی آمریکا، رئیسجمهور این کشور با رای مستقیم مردم انتخاب نمیشود، بلکه مردم روز سهشنبه پای صندوقهای رای رفتند تا ۵۳۸ نفر به نام الکترال کالج (Ellectrol college) یا "مجمع برگزینندگان" را انتخاب کنند.
هر ایالت با توجه به شاخصهای مختلف از جمله جمعیت، تعداد الکترال (فرد برگزیننده) مشخصی دارد و هر نامزدی که در یک ایالت بتواند اکثریت آرای مردمی را کسب کند، تمام آرای الکترال آن ایالت را از آن خود میکند.
هماکنون مجموع الکترالهای تمام ایالتهای آمریکا ۵۳۸ نفر است و هر نامزدی که بتواند ۱+۵۰ درصد این افراد، یعنی ۲۷۰ نفر را از آن خود کند، رئیسجمهور آمریکا میشود.
تا این لحظه سرنوشت ۴۷۸ رای الکترال مشخص شده که از این تعداد جو بایدن، نامزد دموکراتها ۲۶۴ رای کسب کرده و دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان ۲۱۴ رای.
ایالتهایی که آرای آنها شمارش نشده:
پنسیلوانیا ۲۰ رای الکترال
جورجیا ۱۶ رای الکترال
کارولینای شمالی ۱۵ رای الکترال
نِوادا ۶ رای الکترال
آلاسکا ۳ رای الکترال
بایدن تنها به ۶ رای الکترال دیگر نیاز دارد تا مستاجر بعدی کاخ سفید باشد و ترامپ هم برای تمدید قرارداد خود به ۵۶ رای نیاز دارد.
با این حساب، راه پیروزی بایدن بسیار هموار شده و تنها با کسب ۶ رای الکترال ایالتِ نِوادا برنده میشود، اما ترامپ تا کسب ۲۷۰ رای، راه دشواری دارد و دستکم باید از ۶۰ رای باقیمانده، ۵۷ رای کسب کند؛ یعنی همه آرای باقیمانده به جز ۳ رای آلاسکا.
فعلا به علت پافشاری ستاد انتخاباتی ترامپ به وقوع تقلب گسترده در انتخابات به نفع بایدن، شمارش آرا در این ۵ ایالت متوقف شده، اما بنا بر اعلام رسانههای آمریکا به زودی نتایج نهایی این ایالتها نیز مشخص خواهد شد.
بنا بر شواهد، ظاهرا رئیسجمهور بعدی آمریکا جو بایدن خواهد بود، اما هماکنون سوال اصلی در محافل رسانهای و سیاسی این است که آیا ترامپ و هوادارانش به پیروزی احتمالی بایدن تن میدهند یا جامعه آمریکا طی هفتههای آینده شاهد جدال حقوقی پرپیچوخمِ جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر نتیجه انتخابات خواهد بود.
برخی از تحلیلگران نیز معتقدند خروج ترامپ از کاخ سفید به سادگی امکانپذیر نیست و احتمالا هواداران بعضا مسلح و سازماندهیشده خود را علیه دموکراتها و آنچه تقلب گسترده مینامد، بسیج میکند؛ وضعیتی که بسیاری از آن به آشوبهای دامنهدار و حتی "جنگ داخلی" تعبیر میکنند.