به گزارش صراط به نقل از «تابناک»، رئیس جمهور در هنگام تحویل لایحه بودجه افزایش 2میلیون هکتاری زمینهای کشاورزی را در سال آتی پیشبینی کرده است. این در حالی است که در گزارش فائو سطح زمینهای قابل کشت در ایران کمتر از 15 میلیون هکتار برآورد شده است و طبق آمار داخلی، کل زمینهای زیر کشت حدود 9.5 میلیون هکتار است. اگر وعده دولت محقق شود، با حفظ راندمان فعلی باید حدود 20 درصد به تولیدات بخش کشاورزی ایران در یک سال اضافه شود.
در لایحه بودجه پیشنهادی دولت برای سال 1391، پیشبینی شده که به هیئت امنای صندوق توسعه ملی اجازه داده شود بیست درصد از منابع صندوق توسعه ملی را برای پرداخت تسهیلات به بخشهای غیردولتی در اختیار بانک کشاورزی یا صندوق حمایت از توسعه سرمایهگذاری بخش کشاورزی قرار دهد تا به طرحهای دارای توجیه فنی، اقتصادی به صورت ارزی و ریالی در بخش آب و کشاورزی اختصاص یابد.
صندوقهای دولتی توسعه ایران
حساب ذخیره ارزی که بعدا به صندوق ذخیره ارزی تغییر نام داد اولین حساب ذخیره ارزی دولت ایران است که در سال ۱۳۷۹ و پس از پشت سر گذاردن شوک ناشی از کاهش شدید درآمدهای نفتی راه اندازی شد. دولت وقت تجربه تلخی از کاهش شدید درآمدهای نفتی در سالهای آغازین فعالیت خود داشت.
صندوق توسعه ملی در سال جاری جایگزین حساب و صندوق قبلی شده است. تشکیل این صندوق مبتنی بر ماده 84 برنامه توسعه پنجم است که بر اساس آن، باید20 درصد از درآمدهای نفتی به صندوق واریز شود. چندی پیش موجودي صندوق توسعه ملي حدود 23 ميليارد دلار اعلام شد و مدیرعامل صندوق ادعا کرد که منابع آن تا پایان سال جاری به 30 میلیارد دلار میرسد.
اهداف و وظايف اصلی صندوق 1) ارائه تسهيلات ارزي به بخش هاي خصوصي، تعاوني و عمومي غيردولتي با هدف توسعه سرمايه گذاري داخلي و خارجي با در نظر گرفتن شرايط رقابتي و بازدهي مناسب اقتصادي و 2) اجراي عمليات مالي براي حفظ و افزايش ارزش سرمايه هاي صندوق در خارج از کشور، اعلام شده است.
مهمترین فعالیتهای این صندوق تاکنون از این قرار بوده است:
- تاکنون تسهیلات تخصیص یافته صندوق توسعه ملی به طرح های صنعت و معدن، پتروشیمی، نیرو و نفت بانک صنعت و معدن 5.5 میلیارد دلار است.
- صندوق به منظور تامین منابع مورد نیاز طرحهای سرمایهگذاری بخش کشاورزی، آب و منابع طبیعی قرارداد عاملیتی تا سقف 700 میلیون دلار با صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری بخش کشاورزی منعقد کرده است.
- صندوق توسعه ملی قرداد عاملیت به ارزش 500 میلیون دلار با بانک توسعه تعاون منعقد کرده است تا در چارچوب نظامنامه ضوابط و شرايط اعطاي تسهيلات به طرحها و پروژههايي كه داراي توجيه فني، مالي و اقتصادي بوده و نقش مهمي در رشد و توسعه اقتصادي كشور ايجاد می نماید، پرداخت شود.
- قرداد عاملیت با بانک سپه به ارزش 3 میلیارد دلار
- قرداد عاملیتی به ارزش 2 میلیارد دلار با بانک توسعه صادرات
- تسهیلات تخصیص یافته 1.8 میلیارد دلاری به بخش آب و کشاورزی قابل ارایه به صورت ریالی و ارزی.
صندوقهای توسعه در خاورمیانه
پيشينه ذخيره سازي درآمدهاي حاصل از صادرات منابع طبيعي و يا فرآوردههاي تبديلي ناشي از آنها، به دهههاي پس از جنگ جهاني دوم باز ميگردد. كويت، با تأسيس «سازمان سرمايهگذاري كويت» به منظور انجام سرمايهگذاري مولد از طريق مازاد درآمدهاي نفت در جهت كاهش وابستگي به ذخاير نفتي در سال 1953 پیشگام این راه بود. اين صندوق، پس از حمله عراق به كويت در سال 1990 ميلادي، كمكهاي قابل توجهي به بازسازي اين كشور کرد.
مهمترین صندوقهای توسعه تشکیل شده با منابع نفتی