جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۹ مهر ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۱

نقش قالی باف در ریزش شاخص بورس/ تصمیم‌گیرنده اصلی بورس کیست؟

حسن قالیباف اصل روز ۲۳ فروردین امسال رئیس سازمان بورس ایران شد و در زمان شروع کار قالیباف شاخص کل بازار سهام حدود ۶۰۰ هزار واحد بود، با این حساب در دوره ریاست قالیباف شاخص کل بازار حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد رشد کرد اما در دو ماه اخیر ریزش حدودا ۵۰۰ هزار واحدی را تجربه کرده است. نقش قالیباف در ریزش بازار سهام چیست؟
کد خبر : ۵۲۵۱۰۹

در حالی که انتظار می‌رفت در دوره بعد از اصلاح بازار سهام، شاخص کل دوباره روند صعودی خود را شروع کند اما اینگونه نشد و شاخص کل بازار سهام حدود 500 هزار واحد ریزش کرد و به یک میلیون و 515 هزار واحد رسید.

به گزارش تجارت‌نیوز عباس‌علی حقانی‌نسب، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تصمیمات قالیباف اصل و تاثیر آن بر روند بازار به تجارت‌نیوز گفت: رئیس سابق سازمان بورس مصوبه‌ای مبنی بر کنترل رشد بازار از طریق کنترل دامنه نوسان 2 درصدی داده بود که با دخالت رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد لغو شد. همچنین در زمان ریاست آقای قالیباف نیز مصوبه کنترل بازار از طریق حجم مبنا نیز لغو شد.

لغو این دو مصوبه انقدر مهم بود که حتی باعث عوض شدن رئیس سازمان بورس شد. بعد از لغو این دو مصوبه استارت رشد شارپی بازار سهام زده شد.

او در ادامه اضافع کرذ: بنده خودم مخالف لغو مصوبه کنترل بازاز از طریق حجم مبنا بودم، زیرا مختصات بازار سهام ما توده‌وار است پس ما باید بازار را با حجم مبنا کنترل کنیم. هدف این مصوبه کنترل رشد شارپی بازار به دلیل توده‌واری بودن مختصات بازار سهام بود.

وی در رابطه با اختیارات قالیباف گفت: در برخی موارد اختیارات سازمان بورس نادیده گرفته می‌شد و به نوعی تصمیم‌گیرنده، قالیباف اصل نبود و هیت مدیره بازار نیز عضو شورای عالی بورس شده بودند. از طرفی هر مقام مسئولی در رابطه با بورس اظهارنظر می‌کرد بدون اینکه به مختصات توده‌وار بازار سهام ایران توجه کند. همه این عوامل باعث تضعیف نقش سازمان بورس شد.

او در رابطه با دو عامل مهم که به بازار سهام آسیب زد گفت: اولین عامل اساسی، تصمیم اشتباه لغو همین مصوبات بدون در نظر گرفتن شرایط بازار سهام بود که باعث شد رشد منطقی بازار بهم بریزد و باعث شد رشدی را که بازار سهام باید در یک یا دوسال تجربه می‌کرد، به 5 ماه تبدیل کرد. دومین عامل، اظهارنظر کسانی است که سواد و دانش بازار سرمایه را ندارند و صرفا تصورات ذهنی خود مبنی بر رشد حبابی بازار سرمایه و احتمال ریزش زود هنگام به گوش سهامداران حقیقی و حقوقی رساندند و بازار توده‌وار ما به دلیل کمبود دانش سرمایه‌گذاری به این اخبار واکنش منفی نشان داد.

همچنین حقانی‌نسب در رابطه با شیوه سرمایه‌گذاری افزود: دوستان مسئول ما در سازمان بورس اصلا توجهی به ابزارهای سرمایه‌گذاری بلندمدت ندارند و تمام تمرکز آنها روی سرمایه‌گذاری کوتاه مدت است، همچنین الان که بازار در رکود به سر می‌برد به دنبال افزایش سرمایه هستند اما این کار آنها نیز نوشدارو بعد از مرگ سهراب است.

به گفته وی 90 درصد نقدینگی خلق شده در ایران به نوعی فریز شده است و بانک مرگزی نیز روزی 1500 میلیارد تومان به این مبلغ اضافه می‌کند و با اضافه شدن نقدینگی خارج شده از بازار سهام، این موضوع خودش تورم جدیدی در جامعه ایجاد می‌کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به نظرم باید حجم مبنا 10 برابر شود و دامنه نوسان در برخی مواقع برای متعادل کردن سهم‌ها به 10 درصد افزایش پیدا کند اما این اقدامات به دلیل اینکه مسئولین با آگاهی نسبت به موضوع رشد شارپی بازار سهام انجام شد و مصوبات کنترل رشد بازار لغو شد و بازار برای رشدی غیر معمول آماده شد. همچنین به دلیل مختصات توده‌واری بازار سهام حقوقی‌ها و سازمان‌ها و دولت از بازار سهام نوسان‌گیری کردند و حالا بازار در حالت نزولی خود به دلیل بی‌اعتمادی ایجاد شده قرار گرفته است.