پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۷:۵۳

شیادی برخی داروخانه‌ها با پیش‌فروش واکسن آنفلوآنزا!

شاید تصورش را نمی‌کردیم که یک روز از پیش‌خرید سکه و خودرو و ماشین به پیش خرید واکسن برسیم! همه ساله در آستانه فصل سرما داروخانه‌ها و مراکز درمانی اقدام به ارائه واکسن آنفلوآنزا می‌کردند و پزشکان و مسئولان بهداشتی هم برای برخی گروه‌های پر خطر نظیر زنان باردار، سالمندان و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای توصیه می‌کردند تا برای آمادگی در مقابل ویروس آنفلوآنزا در فصل زمستان به سراغ تزریق واکسن آنفلوآنزا بروند.
کد خبر : ۵۲۳۱۸۲

امسال، اما نگرانی همزمانی آنفلوآنزا و کرونا که با سرد شدن هوا می‌تواند سرکش‌تر هم بشود، موجب شده تا توصیه به تزریق واکسن آنفلوآنزا برای گروه‌های پر خطر، رنگ تأکید به خود بگیرد. با وجود تمام این تأکیدها و توصیه‌ها و به‌رغم آنکه بنا به توصیه پزشکان و متخصصان بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا از نیمه شهریور ماه تا نیمه مهر ماه است، هنوز هیچ واکسنی در داروخانه‌ها و مراکز بهداشتی درمانی توزیع نشده‌است! این مسئله موجب شده تا مردم علاوه بر نگرانی‌هایی که بابت ابتلا به کرونا دارند، نگران ابتلا به آنفلوآنزا هم باشند. در این میان یک خبر قابل‌تأمل تا حدودی از برخی نگرانی‌ها می‌کاهد؛ پزشکان پیش‌بینی می‌کنند اپیدمی کرونا و رعایت تأکیدهای بهداشتی موجب خواهد شد تا ویروس آنفلوآنزا کمی سر به زیرتر شود و زمینه‌های ابتلا به این ویروس کاهش یابد. با تمام اینها، گروه‌های پر خطر و خانواده‌هایشان برای پیدا کردن واکسن کرونا در به در داروخانه‌ها و مراکز درمانی شده‌اند و حتی حاضرند با قیمت‌های نجومی واکسن آنفلوآنزا را پیش خرید کنند، حتی شده از فضای مجازی!

جوان انلاین نوشت: شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که برای پیدا کردن واکسن آنفلوآنزا راهی داروخانه‌های شهر و محل زندگی خود شده‌اید و حتی حاضرید به هر قیمتی که شده واکسن آنفلوآنزا را تهیه و حتی پیش‌خرید کنید. جالب اینجاست که برخی داروخانه‌ها هم هنوز واکسن آنفلوآنزا را دریافت نکرده حاضرند با قیمتی حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان این واکسن را پیش‌فروش کنند. طبق معمول چنین وقایعی، خرید و فروش و پیش‌فروش واکسن کرونا در فضای مجازی هم حسابی داغ است. تمام این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که پیش از این، تاریخ توزیع واکسن آنفلوآنزا از سوی سازمان غذا و دارو آخر شهریور ماه اعلام شده، اما پیش‌فروش این واکسن چند وقتی هست که آغاز شده‌است.

تخلف داروخانه‌ها

سید علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، اقدام برخی داروخانه‌ها برای ثبت‌نام پیش‌خرید واکسن آنفلوآنزا را غیرقانونی دانست؛ چراکه هنوز قیمت واکسن آنفلوآنزا اعلام نشده و نمی‌توان نسبت به ثبت‌نام از مردم اقدام کرد.

سیدحیدر محمدی، مدیر کل دارویی سازمان غذا و دارو هم با تأکید بر تخلف بودن اقدام داروخانه‌ها برای ثبت‌نام خرید واکسن آنفلوآنزا گفت: «در صورت محرز شدن تخلف، به تعزیرات معرفی می‌شوند.» وی در خصوص قیمت‌های اعلام‌شده برای واکسن آنفلوآنزا افزود: «قیمت واکسن آنفلوآنزا برای گروه‌های پرخطر با ارز دولتی ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان است، اما قیمت واکسن وارداتی با ارز نیمایی متعاقباً اعلام خواهد شد.»

به گفته وی برای ارائه واکسن سه نوع قیمت داریم؛ گروه اول شامل همان ۵/ ۲ میلیون دوز است که به صورت رایگان توزیع می‌شود. گروه دوم سالمندان بالای ۶۵ سال هستند که باید با ثبت کد ملی و احراز هویت واکسن را از داروخانه‌ها با قیمت حدود ۴۲ هزار تومان تهیه کنند. برای کودکان زیر پنج سال هم واکسن سه ظرفیتی در داروخانه‌ها توزیع می‌شود. محمدی تصریح کرد: «بعد از اینکه توزیع واکسن بین این گروه‌ها تمام شد، بر اساس میزان تقاضای موجود سراغ گروه‌های دیگر می‌رویم. اگر میزان تقاضا بیشتر از آن ۱۶ میلیون دوز باشد که وارد خواهیم کرد، مجبور می‌شویم با ارز نیمایی وارد کنیم که قیمت بیشتری خواهد داشت.»


گروه‌هایی که واکسن آنفلوآنزا برایشان ضروری است

به گفته مدیر کل دارویی سازمان غذا و دارو سالمندان، مادران باردار، کودکان زیر پنج سال و افراد دارای بیماری زمینه‌ای و سرطان، کسانی هستند که واکسن به آن‌ها تعلق می‌گیرد و همچنین زندان‌ها و نیروهای مسلح و کادر درمان نیز شامل سهمیه واکسن می‌شوند.

ارائه واکسن از طریق مراکز بهداشت و اطلاع‌رسانی‌ها انجام می‌شود به جز سالمندان بالای ۶۵ سالی که در گروه‌های بالا قرار نمی‌گیرند و باید به صورت آزاد تهیه کنند. این افراد برای استفاده از واکسن باید کد ملی خود را ثبت کنند و تزریق در مرکز بهداشت صورت بگیرد. در مورد مادران باردار اگر نیاز باشد افرادی از مراکز بهداشت جهت زدن واکسن به منزل آن‌ها مراجعه خواهند کرد.

علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه افراد در معرض خطر و کسانی که از نظر ابتلا به بیماری آسیب‌پذیرند، باید واکسن را تزریق کنند، افزود: «این افراد شامل خانم‌های باردار، افرادی که شیمی‌درمانی می‌کنند، کسانی که بیماری تنفسی مزمن دارند، کسانی که تحت عمل پیوند قرار گرفتند، افراد دیالیزی و افراد سالمند بالاتر از ۶۵ سال واجد شرایط دریافت واکسن آنفلوآنزا هستند.»


اثرگذاری ۴۰ تا ۶۰ درصدی

معاون بهداشت در واکنش به اقدام برخی از افراد برای پیش‌خرید واکسن آنفلوآنزا گفت: «نباید فراموش کنیم این واکسن حدود ۴۰ درصد در پیشگیری از بیماری نقش دارد. یعنی افرادی که واکسن را تزریق می‌کنند، در برابر بیماری صددرصد ایمن نخواهند بود. زیرا ویروس آنفلوآنزا مرتب در حال تغییر است و می‌تواند از دست سیستم ایمنی بدن فرار کند. البته این موضوع تازه‌ای نیست و هر سال واکسن آنفلوآنزا همین میزان ایمنی ایجاد می‌کرده‌است.»

سید محسن زهرایی، رئیس اداره بیماری‌های قابل‌پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت هم با تأکید بر اینکه واکسن آنفلوآنزا به شکل اختصاصی عمل می‌کند و هیچ ارتباطی با کرونا ندارد، افزود: «اثرگذاری واکسن آنفلوآنزا حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد است و نباید تصور کرد با تزریق این واکسن، از هر نظر در مقابل ویروس آنفلوآنزا ایمن شده‌ایم.» وی با بیان اینکه بسیاری از صاحبنظران عقیده دارند همین اقدامات پیشگیرانه برای کرونا مثل ماسک زدن، رعایت فاصله‌گذاری‌های اجتماعی و شست و شوی مرتب دست‌ها از ابتلا به آنفلوآنزا هم تا حد بسیار زیادی جلوگیری می‌کند، تصریح کرد: «خیلی از صاحبنظران علوم پزشکی معتقدند احتمالاً با رعایت این مسائل امکان شیوع آنفلوآنزا امسال نسبت به سال‌های پیش‌کاهش پیدا کند.»