پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۸:۰۸

جزييات جلسه غيرعلني امروز مجلس

در اين جلسه كه حدود دو ساعت به طول انجاميد، حسيني، غضنفري و بهمني بالغ بر يك ساعت علاوه بر توضيحاتي در مورد علل اين نوسانات، به ارائه راه‌كارهايي در اين رابطه پرداختند.
کد خبر : ۵۱۸۶۲

با گذشت حدود دو هفته از نوسانات بازار سكه و ارز و به ميدان آمدن دولت براي مهار و كنترل بازار در قالب تك نرخي كردن قيمت ارز، بهارستاني‌ها در راستاي ايفاي نقش نمايندگي‌شان امروز در اولين جلسه بعد از تعطيلات مسوولان اقتصادي دولت را به مجلس فراخواندند تا در اين رابطه توضيح دهند.

به گزارش ايسنا در جلسه غيرعلني امروز-يكشنبه- مجلس، وزراي اقتصادي، صنعت، معدن و تجارت و رييس كل بانك مركزي به مجلس آمدند تا ضمن توضيح دليل نوسانات دو هفته‌اي بازار سكه و ارز، اظهارات نمايندگان را در اين رابطه بشنوند.

در اين جلسه كه حدود دو ساعت به طول انجاميد، حسيني، غضنفري و بهمني بالغ بر يك ساعت علاوه بر توضيحاتي در مورد علل اين نوسانات، به ارائه راه‌كارهايي در اين رابطه پرداختند.

اما در مقابل مصباحي‌مقدم و هاشمي، روساي دو كميسيون طرح تحول اقتصادي و صنايع و عضو كميسيون اقتصادي و توكلي رييس مركز پژوهش‌ها و عضو كميسيون برنامه و بودجه نظر كميسيون‌هاي تخصصي را در اين رابطه ارائه كرده و از دستگاه‌هاي مربوطه خواستار توضيح و اقدامات موثر شدند اما در نهايت طبق گفته سبحاني‌نيا عضو هيات رييسه، مجلس از توضيحات دولتي‌ها قانع نشد.

جزييات جلسه غير علني امروز مجلس را در زير مي‌خوانيد:


سبحاني‌نيا:

اظـهـارات نـمـايـنـدگـان دولـت، مـجـلـس را قـانـع نـكـرد


حجت‌الاسلام حسين سبحاني‌نيا، عضو هيأت رييسه مجلس در تشريح جلسه غير علني با اين توضيح كه نمايندگان در اين جلسه از سوي كميسيون‌هاي تخصصي، نظرات خود را در مورد بازار سكه و ارز به دولت منتقل كردند،به اين موضوع نيز اشاره كرد كه ‌نمايندگان اظهارات وزراي اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت را قانع كننده ندانسته و بر اين موضوع تاكيد كردند كه دولت مي‌توانست با كنترل قيمت‌ها بازار سكه و ارز را مهار كند.

وي همچنين با بيان اينكه جلسه غيرعلني امروز مجلس براي بررسي نوسانات بازار سكه و ارز حدود دو ساعت طول كشيد ،گفت: كه اين جلسه با هدف اطلاع نمايندگان از توضيحات مسئولان مربوطه در مورد نوسانات بازار سكه وارز برگزار شد و درآن نظرات مجلسي‌ها از طريق‌ كميسيون‌هاي تخصصي به دولت منتقل شد.

وي ادامه داد: نمايندگان در پايان جلسه پس از شنيدن توضيحات نمايندگان دولت اين اظهارات را قانع كننده نداستند و بر اين موضوع تاكيد كردند كه در صورت اقدام به موقع دولت اين مسئله را راحت‌تر كنترل و قيمت‌ها مهار مي‌شد. به طوري كه به اعتقاد نمايندگان، دولت براي كنترل بازار سكه و ارز دير وارد عمل شده است و اقدامات پخته نشده‌اي را براي مهار بازار انجام داده است.

اين عضو هيأت رييسه مجلس همچنين با بيان اينكه در ابتداي جلسه غيرعلني حسيني، غضنفري و بهمني به ارائه گزارشي پرداختند تاكيد كرد كه وزير اقتصاد درگزارشي علاوه بر توضيح در مورد وضعيت موجود به برخي از علل نوسانات قيمت ارز و سكه اشاره كرد.

به گفته وي رييس كل بانك مركزي در مورد وضعيت ذخيره ارزي و طلا و علل نوسانات موجود توضيحاتي ارائه كرد و به تبيين راهكارهاي در نظر گرفته شده براي مهار شرايط موجود اشاره كرد.

سبحاني‌نيا اضافه كرد: پس از آن وزير صنعت، معدن و تجارت نيز در حوزه كاري‌اش به مواردي‌ همچون نحوه گشايش‌ها و تخصيص تسهيلات، توضيحاتي را ارائه كرد.

وي با بيان اينكه بعد از اظهارات نمايندگان دولت، مجلسي‌ها نقطه‌نظرات خود را در 45 دقيقه مطرح كردند، گفت: ‌در ابتدا هاشمي رييس كميسيون صنايع در گزارشي تاكيد كرد كه اتخاذ برخي سياست‌ها باعث وضع موجود شده و تصميمات فردي اتخاذ شده در دستگاه‌هاي دولتي وبه دنبال آن برخورد‌هاي صورت گرفته باعث بروز چنين آثاري در جامعه شده است.

سبحاني‌نيا با اشاره به صحبت‌هاي مصباحي مقدم، عضو كميسيون اقتصادي در اين جلسه گفت: آقاي مصباحي مقدم در اظهاراتش به ناهماهنگي و اتخاذ سياست‌ها و علل نوسانات ارز و سكه اشاره كرد و خواستار توضيحات بيشتر دستگاه‌هاي اجرايي شد.

وي افزود: در پايان اين جلسه نيز آقاي توكلي رييس مركز پژوهش‌ها و عضو كميسيون برنامه و بودجه به بيان انتقادي نسبت به سياست‌هاي اقتصادي و علل و عوامل ايجاد كننده اين نوسانات پرداخت.

سبحاني‌نيا گفت:‌ در پايان جلسه غير علني، پس از توضيحات مجلسي‌ها نمايندگان دولت به بيان توضيحات اجمالي و پاسخ به سوالات نمايندگان پرداختند كه به همين دليل جسله غيرعلني حدود دوساعت طول كشيد.


كوهكن:

نقش داشتن دولت در نوسانات ارز و طلا براي درآمدزايي، تهمت است


در همين رابطه محسن كوهكن ، سخنگوي هيات رييسه مجلس گفت: بنابر گفته رييس كل بانك مركزي اين‌كه دولت در نوسانات ارز و طلا نقش مديريتي داشته تا درآمدهاي خود را افزايش دهد، تهمت به دولت است.

به گزارش ايسنا وي اظهار كرد: در اين جلسه وزير اقتصاد توضيحاتي درباره دلايلي كه منجر به افزايش ناگهاني و حبابي سكه و ارز شد، توضيحاتي ارائه داد و در ادامه رييس كل بانك مركزي و وزير صنعت، معدن و تجارت نيز ديدگاه‌هاي خود را درباره نوسانات ارز و طلا مطرح كردند.

به گفته كوهكن، در جلسه غيرعلني صبح امروز، علاوه بر تاكيد رييس كميسيون صنايع مجلس درباره تاثير نوسانات ارز بر توليد، نمايندگان كميسيون اقتصادي و رييس مركز پژوهش‌هاي مجلس نيز به تبيين ديدگاه‌هاي خود پرداختند.

وي هم‌چنين اضافه كرد: نكته مهمي كه در اين جلسه مطرح شد و بايد مورد توجه مردم قرار گيرد اين است كه با توجه به قيمت نفت و تكاليف قانوني دولت، كشور ما از نظر ذخاير ارزي در بالاترين حد خود قرار دارد، لذا جاي نگراني در اين زمينه نيست.

سخنگوي هيات رييسه مجلس با اشاره به اتفاق نظر دولت و مجلس در خصوص عدم ارتباط نوسانات قيمت ارز با ذخاير ارزي دولت يادآور شد: اين‌گونه نيست كه خداي ناكرده فكر كنيم كه ذخاير ارزي ما كم شده و عرضه كمتر باعث افزايش قيمت ارز شده است.

اين عضو كميسيون صنايع مجلس در ادامه به اختلاف ديدگاه برخي نمايندگان مجلس و نمايندگان دولت درباره علت به وجود آمدن نوسانات بازار ارز و طلا خاطرنشان كرد: البته در برخي مواقع نيز اتفاق نظر بين دولت و مجلس وجود دارد، از جمله اين‌كه گاهي گفته مي‌شود دولت براي افزايش درآمد خود دست به اين اقدام زده در حالي كه نه دوستان دولت چنين ادعايي داشته‌اند و نه نمايندگان مجلس چنين اتهامي را متوجه دولت مي‌دانستند، زيرا در يك بحث كارشناسي اگر اين‌گونه باشد دولت بيش از آنچه به دست بياورد، ضرر مي‌كند؛ بنابراين اين‌كه دولت در نوسانات قيمت طلا و ارز نقش مديريتي داشته تا درآمدهايش را افزايش دهد، تهمت به دولت است.

كوهكن با اشاره به انتقاد نمايندگان مجلس به عدم ابلاغ و اقدام ديرهنگام دولت در مورد مصوبه شوراي پول يادآور شد: افزايش سود سپرده‌هاي بانكي با تاخير 20 روزه انجام شد و نمايندگان تاكيد داشتند كه اين اقدام در چند روز اخير از نظر كنترل قيمت‌ها و بازگشت قيمت موثر بوده، بنابراين اين اميد و انتظار وجود دارد كه روند كاهش قيمت و بازگشت قيمت ارز و طلا به سطح قابل قبول اتفاق بيفتد.

سخنگوي هيات رييسه مجلس هم‌چنين گفت: در اين جلسه دولت بر اين موضوع تاكيد داشت كه از نظر تامين منابع ارزي براي كالا و مواد اوليه مورد نياز در توليد هيچ‌گونه محدوديتي وجود ندارد، اما قصد دارد به نوعي توزيع منابع ارزي را مديريت كند تا جلوي واسطه‌ها و هم‌چنين فضاهاي رواني كه افزايش قيمت را تشديد مي‌كنند، بگيرد.

وي در ادامه در پاسخ به پرسشي در خصوص چگونگي نظارت بر صرافي‌ها براي فروش ارز تك‌ نرخي يادآور شد: خوشبختانه دولت و بانك مركزي از نظر ذخاير طلا و سكه محدوديتي ندارند، و در كنترل اين بازار هم كمتر به سمت و سوي سازوكارهاي برخوردي مي‌روند و با نگاهي كه دارند، معتقدند مي‌توانند با عرضه درست اين بازار را كنترل كنند؛ البته دوستان پيشنهاد داشتند كه در صورت مقاومت صرافي‌ها در قبال سياست‌گذاري‌هاي دولت، برخوردهاي لازم صورت گيرد.

كوهكن در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري در خصوص عدم حضور نمايندگان دولت در جلسه‌اي كه قرار بود روز گذشته با حضور روساي كيمسيون‌هاي اقتصادي و رييس مجلس برگزار شود، گفت: وزير اقتصاد در اين باره توضيح داد كه قرار بوده به جلسه‌ي ديگري بروند و چون ايشان رسما عذرخواهي كردند، نمايندگان مجلس نيز به اين عذرخواهي اكتفا كردند.

وي درباره سفر دولت و تعدادي از وزراي اقتصادي به آمريكاي لاتين در شرايط نوسان بازار ارز و طلا خاطرنشان كرد: در اين باره توضيحاتي داده شد و اگر دولت و وزراي مربوطه در سفر بودند به دنبال ماموريت‌هاي كاري خود بوده‌اند.

سخنگوي هيات رييسه مجلس در پاسخ به سوال ديگري درباره طرح قطع فروش نفت به اتحاديه اروپا گفت: ما به عنوان هيات رييسه هنوز طرحي مبني بر قطع فروش و صادرات نفت به كشورهاي اروپايي دريافت نكرده‌ايم، اما طبق اطلاعاتي كه داريم برخي دوستان به دنبال اين موضوع و در حال رايزني با وزارت نفت هستند؛ طبيعي است هر اقدامي در اين رابطه انجام شود در هماهنگي با مسئولان ذيربط و در مسير مصالح كلان كشور خواهد بود.


حسيني:

 مـشـکـل بـازار سـکـه و ارز حـل شـده اسـت


وزير اقتصاد و امور دارايي مجلس نيز در حاشيه جلسه غير علني تاكيد كرد كه مشکل بازار سکه و ارز حل شده است.

شمس‌الدين حسيني گفت: هم اکنون مشکل بازار سكه و ارز حل شده و جريان اين دو بازار کنترل شده پيش مي‌رود.

وي در واكنش به اين پرسش كه به اعتقاد برخي از کارشناسان، عملکرد دولت در کنترل بازار سکه و ارز باعث نابساماني اين بازار در روزهاي اخير شده است، گفت: هر چه از دوست رسد، نيکوست.


بهمني:

تعيين قيمت سكه و ارز دستوري نيست

دولت در افزايش قيمت ارز و سکه منفعت سياسي ندارد


رئيس کل بانک مرکزي نيز در در حاشيه جلسه غيرعلني با تاكيد به اينكه افزايش قيمت سکه و ارز تنها يك حباب است، گفت: دولت هيچ منفعت سياسي در افزايش قيمت ارز و سکه ندارد و اين افزايش قيمت با اراده دولت انجام نشده است.

به گزارش ايسنا، محمود بهمني در مورد برخي اظهارنظرها درباره سکوت دو هفته‌اي دستگاه‌هاي اجرايي در قبال نوسانات بازار سکه و ارز گفت: دولت نه تنها در اين رابطه هيچ سکوتي نكرد بلكه بعد از اتخاذ تصميم لازم، بانك مركزي آن را اعلام کرد.

وي گفت: در حالي كه قيمت‌هاي واقعي، ارقام ديگري بودند، عده‌اي از آقايان حبابي را در بازار ايجاد کردند و مرتب به آن دامن مي‌زدند درحاليكه وقتي اين افراد مي‌ديدند كه بانک مرکزي سکه را به قيمت 546 هزار تومان مي‌فروشد، بايد دست از اقدامات نادرست خود برمي‌داشتند اما اين‌کار را نكردند.

بهمني، همچنين در واكنش به اظهارنظرهاي ديگري مبني بر تاخير رئيس جمهور در امضاي مصوبه افزايش نرخ سود بانکي، تصريح کرد: بالاخره اين مصوبه اعلام شد که به واسطه آن، بانک‌ها مي‌توانند نقدينگي موجود در جامعه را جمع آوري کنند؛ اين مسئله موجب کاهش شديد قيمت سکه و ارز در بازار مي‌شود.

وي با بيان اينکه بانک مرکزي براي افزايش نرخ سود بانکي به مصوبه شوراي عالي پول و اعتبار احتياج داشت، ادامه داد: بعد از تصويب اين مصوبه، بايد پروسه‌اي طي مي‌شد تا در نهايت به امضاي رئيس جمهور مي‌رسيد و هيچ تعمدي در تاخير امضا و ابلاغ آن وجود نداشت.

رئيس کل بانک مرکزي در مورد تعيين مبلغ 695 هزار تومان براي پيش فروش سکه گفت: نرخ سکه بر مبناي قيمت بازار جهاني تعيين مي شود که اين مبلغ دائم در نوسان است، از اين رو در صورت كاهش قيمت جهاني طلا، بانک مرکزي نيز قيمت پيش فروش سکه را کاهش خواهد داد.

وي با بيان اينکه تصميم گيري درباره قيمت پيش فروش سکه هر هفته انجام مي‌شود، گفت: دولت هيج منفعت سياسي در افزايش قيمت ارز و سکه ندارد و به هيج عنوان افزايش قيمت سکه و ارز با اراده دولت انجام نشده و نخواهد شد چرا كه پول آن به جيب دولت نمي‌رود.

بهمني اظهار كرد: تعيين قيمت سکه و ارز به صورت دستوري نخواهد بود، بلکه بانک مرکزي سکه و ارز را با قيمت جهاني مي‌فروشد و بازار نيز مجبور است خود را با اين مسئله تطبيق دهد، از اين رو کساني که در بازار آزاد اقدام به خريد خارج از چارچوب تعيين شده مي‌کنند، قطعاً ضرر خواهند کرد.


ميرتاج‌الديني:

بسته سياستي دولت براي کنترل بازار سکه و ارز تدوين شده است


معاون پارلماني رئيس جمهور ضمن اعلام خبر تدوين بسته سياستي دولت براي کنترل بازار سکه و ارز، زمان دقيق ارائه لايحه بودجه سال آتي را سه‌شنبه يا چهارشنبه هفته جاري عنوان كرد.

حجت‌الاسلام محمدرضا ميرتاج‌الديني در حاشيه جلسه علني امروز مجلس، همچنين به توضيحات وزير اقتصاد و دارايي و رئيس کل بانک مرکزي براي کنترل بازار سکه و ارز و تشريح بسته سياستي دولت در اين رابطه اشاره كرد و افزود: آثار اجرايي شدن اين بسته در همان روزهاي نخست آن براي عموم جامعه مشخص و حباب قيمت‌ها شکسته شد؛ با ادامه اين روند نوسانات بازار ارز و سكه برچيده و ثبات حاکم مي‌شود.

وي ادامه داد: دولت براي مهار سکه و ارز برنامه دارد اما اگر چند مسوول دولتي درباره آن توضيح دهند، دوباره وضع به هم مي‌ريزد.

مير‌تاج‌الديني درباره سکوت دو هفته‌اي دولت در قبال قيمت سکه و ارز در بازار، نيز گفت: با توجه به تعطيلي بيشتر روزهاي هفته گذشته، دولتي‌ها مشغول بررسي اين مسأله بودند و اين طور نبود که مسأله را رها کرده باشند.

معاون پارلماني رئيس جمهورادامه داد: متاسفانه برخي رسانه‌ها و خبرگزاري‌ها خبرهاي ناجوري درباره بازار سکه و ارز مخابره مي‌کردند که اين وضعيت بر التهاب بازار اين دو کالا دامن مي‌زد.

ميرتاج‌الديني درباره چگونگي مقابله دولت با رسانه‌هاي خاطي گفت: مسوولان بعد از اين كه از طريق پيامک مطلع شدند که خبرهاي اين رسانه‌ها فضاي جامعه را ملتهب ‌کرده و در فضاي اقتصادي اخلال به وجود ‌آورده، بلافاصله براي جلوگيري از اقدام آنها وارد عمل شدند.


غضنفري:

همراهي تشكل‌هاي صنفي با دولت به زودي بازار را آرام مي‌كند


وزير صنعت ، معدن و تجارت با اشاره به همكاري و همراهي بخش خصوصي، تشكل‌هاي صنفي و فعالان اقتصادي با سياست‌هاي اقتصادي دولت گفت: فعالان حوزه صنعت، معدن و تجارت اعلام آمادگي كرده‌اند كه همچون گذشته با بازار آرامي به استقبال شب عيد برويم.

به گزارش ايسنا، مهدي غضنفري گفت: فعالان حوزه توليد و تجارت همواره نشان داده‌اند با سياست‌هاي نظام و دولت همراه هستند.

وي افزود: در فاز اول اجراي هدفمندسازي يارانه‌ها موضوع را به اثبات رسانديم، ولي چيزي كه بازار را قدري دچار تلاطم كرد نوسانات نرخ ارز و عدم پيش بيني نرخ آن براي آينده بود، البته بعد از تصميمات دولت و به ويژه اطلاع‌رساني خوب بانك مركزي، جلسات مختلفي با تشكل‌هاي توليدي و توزيع در سازمان حمايت داشتيم، همه اين فعالان به اتفاق متعهد شدند كه قيمت‌ها را به حالت طبيعي و قبل از نوسانات نرخ ارز برگردانند.

وي با اشاره به درخواستي از سوي فعالان بخش خصوصي گفت: فعالان اقتصادي درخواست داشتند كه سازمان حمايت و سازمان تعزيرات حكومتي بدون هيچ اجحافي در سطح بازار توزيع فعاليت كرده و با امتناع فروشندگان از عرضه كالا جلوگيري كنند كه اميدواريم با همكاري فعالان بخش خصوصي و مجلس شوراي اسلامي بتوانيم مشكل بازار را برطرف كنيم.

غضنفري با اشاره به برخي تخلفات صورت گرفته طي روزهاي اخير گفت: سازمان حمايت و سازمان تعزيرات حكومتي موظفند با عرضه نشدن كالا يا احتكار و يا اجحاف يا گران‌فروشي شديدا برخورد كنند، طبيعي است آنچه كه به نفع توليد و واردات باشد متناسب با نرخ ارز مرجع بانك مركزي انجام خواهد شد.

وي با تاكيد به اينكه وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز تخصيص ارز با نرخ مرجع را مرتبا اطلاع رساني مي‌كند افزود: اگر توليدكنندگان و واردكنندگان كالاهاي اساسي در تخصيص ارز دچار مشكل هستند به وزارتخانه مراجعه كرده و از افزايش غيرقانوني قيمت‌ها جلوگيري كنند، مردم نيز انتظار دارند دولت با اين پديده برخورد كند.

غضنفري تاكيد كرد: فعالان بخش خصوصي به ويژه خانواده اصناف كه ما را در ساماندهي بازار توزيع همراهي كرده‌اند اعلام آمادگي كرده‌اند تا وضعيت به قبل از نوسانات نرخ ارز بازگردد.

غضنفري با تاكيد به اينكه همراهي تشكل‌هاي صنفي با سياست‌هاي دولت به زودي موجب آرامش بازار خواهد شد افزود: موجودي كالاهاي اساسي هم در گمرك و هم انبار بانكداران وجود دارد و كشور از كالاهاي اساسي بي‌نياز است.

غضنفري خطاب به تشكل‌هاي صنفي تاكيد كرد: خود تشكل‌هاي صنفي مراقبت كنند تا عرضه كالاهاي اساسي به بازار به موقع انجام شود.

وي افزود: سازمان حمايت موظف است متخلفان صنفي را از طريق پلمپ و جريمه فعالان اقتصادي كه از عرضه كالا امتناع مي‌كنند برخورد كنند.

وزير صنعت ، ‌معدن و تجارت متذكر شد: نقدينگي سرگردان بزرگترين چالشي است كه مي‌تواند اقتصاد كشور را تحت تاثير خود قرار دهد، به همين دليل بانك مركزي با اين رويكرد با همراهي شوراي پول و اعتبار مصوباتي را به تصويب رساند كه نقدينگي سرگردان جامعه را به حوزه پولي و بانكي برگرداند.

وزير صنعت ادامه داد: حال اگر نرخ سود سپرده‌هاي بانكي براي فعالان اقتصادي و توليدكنندگان كمي بالا باشد مي‌توانيم با سياست وجوه اداره شده در حوزه‌هاي اولويت‌دار نرخ تسهيلات بانكي را براي بخشي از صنعت و معدن كه اولويت بالاتري دارد كاهش دهيم، اما اگر نقدينگي را كنترل نكرده و در جهت توليد قرار ندهيم ممكن است موجب تشديد تخريب حوزه توليد و تجارت شود.

وي تاكيد كرد: اندك افزايش نرخ سود به شيوه‌هاي ديگر قابل جبران است.

در حالي امروز جلسه غيرعلني مجلس برگزار شد كه مجلس حدود يك ماه پيش يعني 18 دي ماه از همين مسوولان اقتصادي براي توضيح در مورد اين نوسانات و طبق گفته باهنر نايب رييس مجلس بررسي موضوع سياست‌هاي پولي و تشنج در بازار پولي دعوت كرده بود كه به دليل همراهي حسيني و غضنفري با رييس‌جمهور در سفر به آمريكاي لاتين و حضور نيافتن بهمني در مجلس، اين جلسه تشكيل نشد.

حال با برگزاري اين جلسه و ورود مجلس شوراي اسلامي به اين موضوع در راستاي ايفاي وظيفه نظارتي‌اش بايد منتظر انعكاس نتايج مذاكرات اين جلسه در بازار شد.