پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۷

سوالات بدون جواب دنیا درباره واکسن کرونا

رییس سازمان غذا و دارو درباره برخی تبلیغات در فضای مجازی در زمینه واکسن کرونا هشدار داد و گفت: خواهشم این است که واقعا مردم به تبلیغات در فضای مجازی توجه نکنند. این تبلیغات قصد خیری ندارند.
کد خبر : ۵۱۸۳۷۰

درباره تولید و میزان اثربخشی واکسن در دنیا، از سوی مراجع رسمی سوالات بسیار زیاد و بعضا بدون جوابی مطرح است.

به گزارش ایسنا دکتر محمدرضا شانه‌ساز در بخش دیگری از نشست خبری امروز خود با خبرنگاران، در پاسخ به سوال ایسنا، درباره تبلیغات پیش فروش واکسن کرونا در فضای مجازی، گفت: اولا واقعا خواهشم این است که واقعا مردم به تبلیغات در فضای مجازی توجه نکنند. این تبلیغات قصد خیری ندارند. در زمینه واکسن کرونا،  واقعا در این کار قصد خیری نیست. آنچه که عنوان می‌شود الان در دنیا تولید و میزان اثربخشی آن، توسط مراجع رسمی سوالات بسیار زیاد و بعضا بدون جوابی مطرح است. حال اینکه یک نفر اعلام کند که این واکسن را پیش خرید کنید، یقینا قصد سوءاستفاده دارد و هیچ منبع رسمی و ذی صلاحی آن را تایید نمی‌کند.

وی ادامه داد: در عین حال حتی اینکه مطرح می‌شود برخی کشورها واکسن را پیش خرید کرده‌اند، اینطور نیست. یکی دو کشور بیشتر پیش خرید نکردند و موسسات تولید هم اعلام کردند که اگر نتوانستیم واکسن کرونا را تولید کنیم، پول شما سوخت می‌شود. احتمالا کشورهایی این کار را می کنند که منابع باد آورده دارند. وگرنه هیچ عقل سلیمی پولش را به این صورت خرج نمی‌کند. آنچه که درباره دوره ایمنی واکسن نیز مطرح شده، بسیار کوتاه است و فرد باید چهار بار در سال واکسن بزند.

داروی سنتی کرونا نداریم
رییس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره تخلفات عطاری‌ها در حوزه کرونا نیز گفت: تاکید می‌کنم که هنوز هیچ دارویی چه در طب سنتی و چه در داروهای شیمیایی وجود ندارد که مجوز و تاییدیه‌ای از سازمان غذا و دارو به عنوان مرجع رسمی صدور مجوزهای دارو در کشور، داشته باشد. بارها هم این موضوع را تکرار کردیم. موارد زیادی در این زمینه مطرح شده اما هنوز کسی مجوزی دریافت نکرده است.

ماجرای نشت فاویپیراویرهای اهدایی به ایران در بازار آزاد
رییس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درباره نشت داروی فاویپیراویر اهدایی به ایران در بازار آزاد، گفت: میزان دارویی که تحت عنوان اهدایی وارد کشور شد، بسیار کم بود و به صورت حساب شده و تحت کنترل به بیمارستان‌ها داده شد. آنچه در بازار غیررسمی دیده می‌شود، آن داروها نیستند. در حال حاضر تولید داخلی فاویپیراویر را چند ماهی آغاز کرده‌ایم و به میزانی که بیمارستان‌ها نیاز داشته باشند، در اختیارشان قرار داده شده است. منتها ورود این داروها به فهرست به عنوان دارویی برای درمان آنفلوآنزا است و هیچ منبع رسمی در دنیا آن را برای درمان کرونا مورد تایید قرار نداده است. به نظر می‌آید افراد سودجو از التهاباتی که در بازار است، سوءاستفاده کردند. کسانی که می‌گویند این داروها وارد بازار غیررسمی شده، می‌خواهند تقلبات خودشان را توجیه کنند و اعلام کنند که داروهایشان اصل است. این یک ترفند است.

شانه‌ساز افزود: به ما گزارش شده بود که محلی داروی رمدسیویر را به مردم با قیمت‌های بالا می‌فروشد، بلافاصله همکاران ما با همکاری مراجع قضایی و انتظامی مراجعه کردند و دیدند که این اتفاق می‌افتد. وقتی کشف کردند متوجه شدیم که بر اساس آزمایشات حتی یک عدد از آن ویال‌ها رمدسیویر نبود. منتها روند بیماری در بسیاری موارد به این صورت است که بیمار با درمان‌های حمایتی و مراقبت رو به بهبود می‌رود.

وی درباره تاثیر داروی رمدسیویر در کرونا، گفت: داروها به دلیل مصرف گسترده‌ای که دارند، عوارض جانبی‌شان هم ظاهر می‌شود. به عنوان مثال در یک زمانی می‌گفتند هیدروکسی کلروکین می‌تواند برای درمان موثر باشد، اما بعد از مدتی مشخص شد که موثر نیست و عوارض این دارو که آریتمی قلبی بود، به‌ویژه زمانی که همراه با کلترا استفاده می‌شد، منجر به عوارض قلبی برای مصرف کننده و فوت شد. برآورد ما این است که رمدسیویر بیش از مواردی که از نظر علمی باید تجریز شود، دارد تجویز می‌شود و موارد خارج از بیمارستان نیز به صورت بسیار خطرناک است. بنابراین مصرف این داروها به دلیل گستردگی مصرف می‌تواند عوارض شدیدتری را برای بیماران ایجاد کند.

وی افزود: در بحث کرونا هم در کشور سه چهار گروه دارند کار می‌کنند و شرکت‌هایی که واقعا این حرکت را دنبال می‌کنند و درصد بالایی از موفقیت را برای خودشان در نظر می‌گیرند، نه تنها اطلاعات را اعلام نمی‌کنند، بلکه اطلاعات‌شان را مخفی می‌کنند. در عین حال اصرار ما و خودشان این است که از نظر خطراتی که می‌تواند برای محققین داشته باشد، این افراد معرفی نشوند. بنابراین به مردم یقین می‌دهیم‌ آنچه که عده‌ای درباره دارو و درمان کرونا ادعا می‌کنند، درست نیست.

شانه‌ساز درباره وضعیت حقوق مسئولان فنی داروخانه ها گفت: واقعا این بحث را دنبال کردیم. نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان جلسات متعددی را با ما برگزاری می‌کنند که در این جلسات کل ایرادات، اشکالات و خلاء های قانونی در حال بررسی است. حداقل سه نفر از نمایندگان مجلس پیگیر این موضوعات هستند تا راه حلی اساسی و صحیح برای‌شان پیدا کنیم.

شانه‌ساز درباره میزان تامین واکسن آنفلوآزا نیز اظهار کرد: واکسن آنفلوآنزا را به میزان پنج تا شش برابر سال گذشته سفارش واردات گذاشتیم و بیش از دو میلیون هم واکسن آنفلوآنزای تولید داخلی وارد بازار می‌شود.

قیمت واکسن آنفلوآنزا در سال جاری
وی در پاسخ به سوالی درباره قیمت مصوب واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: برنامه ما برای قیمت واکسن آنفلوآنزا این بود که به جز آن قیمت که به صورت رایگان و یارانه‌ای برای گروه‌های خاص در اختیار معاونت بهداشتی قرار می‌گیرد، مابقی واکسن‌ها با ارز نیمایی تهیه شود، اما با مشورت وزیر بهداشت قرار شد برای اینکه واکسن بیش از حد گران نشود، حتما ارز 4200 تومانی به آن تعلق بگیرد. بر همین اساس قیمت این دارو برای مصرف کنندگان غیرقابل تحمل نخواهد بود. البته باید توجه داشته باشند که بخش اعظم واکسن ما امسال، وارداتی است و به هر حال قیمت آن را تا حدی می‌توانیم رقابتی کنیم. از آنجایی که هم باید از بحث کیفیت و منبع مطمئن واکسن اطمینان حاصل کنیم، تا یک میزانی می‌توانیم قیمت را کاهش دهیم و شاید قیمت پایین‌تر از آن به صلاح کیفیت نباشد.

وی درباره وضعیت داروی بیمارن خاص نیز گفت: در اینکه تحریم‌ها مشکلاتی در جهت تهیه داروها ایجاد کرده، شکی نیست و همیشه نسبت به این موضوع که تحریم‌ها بیماران ما را مورد هدف قرار داده است، در مجامع بین‌المللی گلایه کرده‌ایم. خصوصا در بحث کرونا که مشکلات حمل و نقل هم مزید بر علت شده است. البته داروهای بیماران خاص در داروخانه‌های خاصی عرضه می‌شود و داروخانه‌های عمومی آن را عرضه نمی‌کنند. در عین حال اولویت ما در تامین دارو با توجه به ارزی که به صورت کاملا برنامه ریزی شده و میلی‌متری به ما ارائه می‌شود، داروهای بیماران خاص است. البته علی رغم اینکه سال‌هاست که نمونه‌های تولید داخلی این داروها در کشور وجود دارد و مصرف شده و عوارض خاصی از آن‌ها گزارش نشده است، اما باز هم می‌بینیم که برخی همکاران پزشک و بیماران اصرار دارند که داروهای برند خارجی را مصرف کنند و این موضوع را به عنوان کمبود اعلام می‌کنند. این درست نیست که در حالی که داریم با مشکلات ارزی سروکله می‌زنیم، داروی خارجی مشابه تولید داخلی را وارد کنیم. دارویی که 10 سال وارد بازار شده و مشکلات بیماران را حل می‌کند، اصرار به تهیه نوع خارجی آن به دور از انصاف است.

و اما واکسن کرونای روسیه
شانه‌ساز درباره وضعیت واکسن کرونای تولید روسیه، گفت: هر کشوری که بتواند واکسن کرونا را تولید کند، در درجه اول آن را برای هموطنان خودش استفاده می‌کند. البته ما هم درصدد گرفتن دانش فنی جدید که ممکن است وجود داشته باشد، هستیم. البته شرکت‌های ما می‌دانند که در چه مسیر و با چه روشی در روسیه کار شده است. در عین حال اگر میزان تولید آن‌ها بالا رود و تا آن زمان تولید داخلی خودمان به نتیجه نرسیده باشد، از آن منابع هم استفاده می‌کنیم.