جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۷ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۲:۳۸

علل و نحوه درمان خارش ساق پا

خارش ساق پا شرایط آزاردهنده‌ای است که می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد؛ از یک حساسیت یا خشکی پوستی ساده گرفته تا حساسیت ناشی از بیماری دیابت.
کد خبر : ۵۱۵۵۷۷

در مقاله امروز قصد داریم شما را با دلایل متفاوت خارش ساق پا و درمان خاش ساق پا آن آشنا کنیم. با جیمیتو همراه باشید!


علائم خارش ساق پا چه چیزهایی هستند؟

اگر شما دچار خارش ساق پا شده باشید، ممکن است که علائم پوستی زیر را نیز همراه با آن تجربه کنید:

احساس سوزش
قرمز شدن پوست
احساس مور مور شدن پوست
بی حس شدن پوست
درد
زخم شدن پوست
ترک خوردن پوست
ورم کردن پوست
حساس شدن پوست
پوسته پوسته شدن


دلایل خارش ساق پا چه چیزهایی هستند؟

خارش ساق پا میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. اما اگر علائم و سوزشی که تجربه میکنید خارج از تحمل است، حتما هرچه سریعتر به یک پزشک مراجعه کنید تا دلیل و راه درمان آن را متوجه بشوید. بعضی از دلایل خارش ساق پا عبارتند از:


بیماری دیابت

هنگامی که فردی مبتلا به بیماری دیابت است، بدن او دیگر قادر نیست که انسولین تولید کند و قندها را به درستی پردازش کند. این مسئله میتواند عوارض جانبی بسیاری به همراه داشته باشد، از جمله آسیب رسیدن به عصب پاها و خارش پوست. علاوه بر این، علائم بیماری دیابت میتواند شامل موارد زیر باشد:

تشنگی شدید
تکرر ادرار
گرسنگی (در حالی که غذا خورده‌اید)
تاری دید
خستگی
کبودی و بریدگیهایی که خیلی دیر بهبود پیدا میکنند
کاهش وزن
درد، بی حس شدن یا سوزن سوزن شدن پاها و دست‌ها

 

نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی، یکی از علائم بیماری دیابت است که منجر به آسیب رسیدن به اعصاب جاهای مختلف بدن میشود؛ معمولا در قسمت بالایی و پایینی پاها، اما گاهی اوقات در کل بدن. التهاب و آسیب عصبی ناشی از نوروپاتی دیابتی، منجر به ایجاد خارش شدید در پوست شما میشود. اگر اول از همه پوست قسمت بالایی و پایینی پای شما دچار خارش شده است، به احتمال زیاد دلیل خارش ساق پای شما بیماری دیابت است. علائم اصلی این بیماری شامل درد، بی حسی و سوزن سوزن شدن در مناطق آسیب دیده پوست است.


نفروپاتی دیابتی

نفروپاتی دیابتی یک نوع بیماری کلیوی تصاعدی است که ممکن است در مبتلایان به دیابت رخ بدهد. این بیماری همیشه در مراحل اولیه دارای علائم خاصی نیست. اما زمانی که علائم شروع میشوند، میتوانند شامل موارد زیر باشند:

خارش پوست
خستگی
ایجاد تورم در چشم، دست، مچ پا و ساق پا
ایجاد مشکل در تنظیم فشار خون


اگر نفروپاتی دیابتی درمان نشده باقی بماند، میتواند منجر به بروز عوارض بعدی از جمله نارسایی کلیه بشود.

درمان خارش ساق پا
آسیب عصبی

آسیب عصبی میتواند منجر به ایجاد یک نوع بیماری مزمن به نام خارش عصبی بشود. این بیماری میتواند به دلیل ایجاد آسیب عصبی در زیر پوست شما، یا آسیب دیدن و فشرده شدن عصب نخاعی رخ بدهد. اگر در قسمت ساق پای خود احساس خارش شدید و مداوم دارید که از بین نمیرود (حتی با درمان موضعی)، ممکن است که به آسیب عصبی در این ناحیه دچار شده باشید.


خشک شدن پوست

خارش ساق پا همیشه دلیل جدی و مهمی ندارد. گاهی دلیل آن میتواند به سادگی یک خشکی یا حساسیت ساده پوستی باشد. اگر پوست بدن شما خشک و حساس بشود، شروع میکند به خارش. این شرایط میتواند در اثر مواردی از جمله سرد شدن هوا، رطوبت کم و استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی خاص ایجاد بشود. اگر پوست ساق پای شما پوسته پوسته شده یا ترک خورده باشد، ممکن است علت خارش آن خشک شدن پوستتان باشد. علائم دیگر این شرایط پوستی عبارتند از: خشک و ضخیم شدن پوست ساق پا، قرمز شدن، سفت شدن، ترک خوردن، و چروک افتادن بر روی پوست. اگر پوست ساق پای شما دچار خشکی شده است، می‌تواند با استفاده از یک لوسیون آبرسان مناسب، به راحتی آن را درمان کنید.


برفک پوست

برفک پوست یا کاندیدیازیس، یک نوع عفونت قارچی است که میتواند روی پوست شما تأثیر بگذارد. در حالی که این بیماری معمولاً در مناطقی از بدن که رطوبت بیشتری دارند (از جمله در زیر بازوها، ناحیه تناسلی، یا زیر پوست شما) منجر به ایجاد بثورات قرمز رنگ میشود، بعضی اوقات میتواند پوست مناطق دیگر بدن را نیز تحت تأثیر قرار بدهد. برفک پوست میتواند منجر به خارش مداوم و شدید، قرمز شدن پوست، پوسته پوسته شدن پوست، و ایجاد بثورات چرکی پوستی، یا تاول زدن در ناحیه آسیب دیده بشود.


درماتیت پوستی

درماتیت، یک نوع التهاب پوستی است که میتواند منجر به ایجاد خارش در ساق پای شما بشود. علائم دیگر آن معمولاً شامل قرمز شدن، ورم کردن و خارش پوست است. اشکال و دلایل مختلفی از درماتیت پوستی وجود دارد که عبارتند از:

درماتیت تماسی که معمولاً در اثر آلرژی ایجاد میشود.
درماتیت آتوپیک که با نام اگزمای پوستی نیز شناخته میشود.
درماتیت سبورئیک، که منجر به ایجاد شوره سر، قرمز شدن و پوسته پوسته شدن پوست ما میشود.


پسوریازیس

پسوریازیس یک نوع بیماری مزمن پوستی است که باعث می‌شود سلول‌های پوستی به سرعت تکثیر شده و روی سطح پوست بدن جمع بشوند. این مسئله منجر به پوسته پوسته شدن و قرمز شدن پوست بدن می‌شود و نواحی آسیب دیده می‌توانند دردناک، و دچار خارش بشوند. علائم دیگر این بیماری عبارتند از:

خشک شدن پوست
به وجود آمدن لکه‌های پوستی به رنگ قرمز
ایجاد لکه‌های نقره‌ای رنگ بر روی پوست که ضخیم به نظر میرسند
ترک خوردگی و خونریزی پوست
ورم کردن مفاصل و سفت شدن آن‌ها
تکه تکه شدن ناخنهای دست و پا

اگر پوست ساق پای شما فلس مانند و قرمز رنگ شده است و به طور دائمی دچار خارش است، به احتمال زیاد به بیماری پسوریازیس مبتلا هستید.


آلرژی پوستی

درماتیت تماسی که با یک واکنش آلرژیک برانگیخته میشود ، میتواند منجر به ایجاد خارش در پوست ساق پای شما بشود. این مسئله زمانی رخ میدهد، که یک چیزی که به آن حساسیت دارید، با پوست ساق پای شما تماس پیدا کند. محصولاتی مانند لوسیون‌های بدن، محصولات شستشوی بدن، مواد آرایشی و بهداشتی، بعضی از گیاهان و بعضی از انواع فلز، از جمله چیزهایی هستند که میتوانند منجر به ایجاد درماتیت تماسی و خارش ساق پا بشوند. محصولاتی که حاوی رایحه هستند نیز می‌توانند منجر به بروز خارش در پوست بدن بشوند. علائم درماتیت تماسی عبارتند از قرمز شدن، خارش و زخم شدن پوست.


بیماری «پای ورزشکار»

بیماری «پای ورزشکار» هم یک نوع دیگر از عفونت است که به دلیل وجود قارچها روی پوست بدن ما ایجاد می‌شود. این بیماری منجر به ایجاد خارش و لکه‌های پوستی آزاردهنده میشود. این عفونت قارچی میتواند از کناره‌های پا به سمت بالا سرایت کند. به همین دلیل، میتواند یکی از دلایل خارش قسمت پایینی ساق پا باشد. این بیماری معمولا از بین انگشتان پا شروع می‌شود، اما می‌تواند پاشنه پا، کف پا، و قسمتهای پایینی ساق پای شما را نیز تحت تاثیر خود قرار بدهد. علائم این بیماری عبارتند از خشک شدن، قرمز شدن، خارش و پوسته پوسته شدن پوست.


کهیر

کهیر یک نوع بیماری پوستی است خودش را به شکل تکه‌های قرمز رنگ، متورم، و خارش‌دار روی پوست بدن نشان می‌دهد و معمولا به دلیل یک واکنش آلرژیک ایجاد میشود. اندازه کهیر میتواند کوچکتر از یک پاک کن، یا حتی بزرگتر از یک بشقاب باشد! بهضی اوقات، کهیرهای کوچک به هم وصل می‌شوند و کهیرهای بزرگتر و یکدستی ایجاد می‌کنند. گاهی هم زمانی که کهیرهای قبلی از بین میروند، کهیرهای جدیدی بر روی پوست بدن ایجاد میشوند. علاوه بر این، کهیر میتواند از یک نقطه از پوست بدن، به نقطه دیگری منتقل بشود. در اکثر اوقات، کهیر طی ۲۴ ساعت از بین می‌رود، اما گاهی اوقات تا شش هفته یا بیشتر هم دوام می‌آورد.

درمان خارش ساق پا
نیش حشرات

نیش حشرات خاص می‌تواند منجر به ایجاد خارش در پوست ساق پای شما بشود. اگر زمان زیادی را در خارج از منزل، به خصوص بر روی چمن و زمین سپری می‌کنید، ممکن است به راحتی در معرض نیش حشرات گزنده مثل کنه، مورچه و پشه قرار بگیرید. زمانی که کنه به زیر پوست شما نفوذ میکند، میتواند منجر به قرمز شدن و خارش پوست شما بشود. علائم گزیده شدن توسط حشرات می‌تواند متفاوت باشد، اما به طور کلی این علائم عبارتند از قرمز شدن، ایجاد خارش، و ایجاد یک کهیر کوچک در محل نیش.


سندروم شوگرن

سندروم شوگرن یک اختلال خود ایمنی است که با خشک شدن چشم و دهان شما همراه است، اما میتواند منجر به ایجاد خارش در پوست ساق پا نیز بشود. علائم دیگر این سندروم عبارتند از:

تورم غدد بزاقی
سرفه خشک
خستگی
خشکی پوست یا ایجاد بثورات پوستی
درد، سفت شدن و ورم کردن مفاصل


چند درمان خانگی برای از بین بردن خارش ساق پا

اگر با خواند این مقاله متوجه شدید که خارش ساق پای شما دلیل مهمی ندارد، میتوانید با استفاده از کرمهای مخصوص و بدون نیاز به نسخه که در داروخانه‌ها موجود هستند، انواع لوسیونهای آبرسان بدن، و داروهای ضد التهاب، خارش خود را درمان کنید.

به عنوان مثال، کرمهای کورتیکواستروئید خفیف میتوانند بیماریهایی مانند درماتیت پوستی را تسکین بدهند، در حالی که برای درمان کهیر یا سایر سوزشهای پوستی ناشی از یک واکنش آلرژیک، میتوان از کرم یا قرص آنتی هیستامین استفاده کرد.

لوسیونهای مرطوب کننده پوست و ژل آلوئه ورا میتوانند پوست خارش‌دار و خشک را تسکین بدهند. اگر فکر میکنید که پوست ساق پای شما به دلیل استفاده از صابون، مواد شوینده، شامپو یا کرم موبر و تیغ تحریک شده است، سعی کنید از یک لوسیون بدون بو و ملایم استفاده کنید تا پوست خود را بیشتر از این تحریک نکنید. صابونها یا لوسیونهایی که حاوی بلغور جو دوسر کلوئیدی هستند، میتوانند گزینه مناسبی برای تسکین یک پوست خشک و حساس باشند.


چند درمان پزشکی و دارویی برای از بین بردن خارش ساق پا

اگر دلیل خارش ساق پای شما یک بیماری جدی باشد، باید حتما در اسرع وقت به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید، تا راه درمانی مناسب را به شما ارائه بدهد. به عنوان مثال:

اگر به یک نوع عفونت قارچی دچار شده باشید، به احتمال زیاد پزشک شما یک دارو یا کرم ضد قارچ برایتان تجویز خواهد کرد.
در شرایط خاص، پزشک شما کرمهای استروئیدی قویتر یا داروهای ضد التهابی را برایتان تجویز خواهد کرد.
اگر دلیل خارش ساق پای شما یک اختلال خود ایمنی باشد، پزشک شما یک داروی خاص برای تضعیف یا سرکوب سیستم ایمنی بدنتان تجویز خواهد کرد.
اگر به نوعی از بیماری دیابت مبتلا شده باشید، به احتمال زیاد پزشک شما یک برنامه درمانی شامل تزریق انسولین یا مصرف یک داروی خاص برای کاهش علائم بیماری و مدیریت وضعیتتان به شما ارائه خواهد داد.


سخن پایانی

نگران نباشید، دلیل خارش ساق پای شما هرچه که باشد، قابل درمان است. اگر به این شرایط دچار شدید، سعی کنید در ابتدا خارش ساق پای خود را در خانه تسکین بدهید. اگر علائم شما بر کیفیت زندگیتان تأثیر میگذارند یا مدیریت آنها کار دشواری است، در اسرع وقت برای ارزیابی، تشخیص و معالجه هر نوع بیماری زمینه‌ای که ممکن است به آن مبتلا شده باشید، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.