پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ تير ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۰

راهکار علمی برای جلوگیری از گرمازدگی چیست؟

راهکار علمی برای جلوگیری از گرمازدگی چیست؟
با آغاز فصل گرم سال و رسیدن به پیک گرما در هرمزگان شاهد بروز گرمازدگی و مشکلاتی از این دست هستیم؛ اما علت گرمازدگی چیست؟
کد خبر : ۵۱۱۱۴۵
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مقدار گازهای گلخانه‌ای جو زمین به قدری افزایش یافته که سبب بالارفتن دما در تمامی نقاط دنیا از جمله ایران شده است؛ که این موضوع می‌تواند بیش از سال‌های قبل مشکل گرمازدگی را بوجود بیاورد.


به گزارش تسنیم، علاوه بر انتشار گازهای گلخانه‌ای که از طریق سوختن سوخت‌های فسیلی برای صنعت، حمل و نقل و صنایع ساختمانی ایجاد می‌شود، فعالیت‌های انسانی و نوسانات اقلیمی نیز از دلایل اصلی گرم شدن زمین می‌باشند.

با توجه به اینکه گرمازدگی شایع‌ترین بیماری روزهای گرم تابستان می‌باشد، به افراد توصیه می‌شود تا در این مدت به توصیه‌های کارشناسان جهت پیشگیری و رفع گرمازدگی عمل کنند.

تابستان امسال هرمزگان خنک‌تر خواهد بود

در این رابطه معاون اداره کل هواشناسی هرمزگان گفت: امسال در سطح کشور تابستان گرمتری نسبت به سال‌های گذشته داریم و حدود نیم تا یک و نیم درجه هوا گرم تر خواهد بود.

کیانوش عارفی در خصوص افزایش دما در هرمزگان افزود: به دلیل فعالیت بادهای موسمی هند که از چندین روز گذشته نیز شروع شده، در جنوب و جنوب شرقی کشور به ویژه هرمزگان فقط نیم درجه افزایش دما نسبت به تابستان‌های گذشته خواهیم داشت.

وی ادامه داد: در نهایت افزایش دما در استان هرمزگان از سایر استان‌ها کمتر خواهد بود، همچنین بادهای موسمی باعث بارندگی‌هایی در فصل تابستان در سطح هرمزگان خواهد شد.

عارفی اظهار کرد: این بادها که از سمت اقیانوس هند و دریای عمان به سمت هرمزگان می‌آید، باعث افزایش رطوبت و کاهش دما می‌شود و همچنین شاهد مه در صبح ها و افزایش ابر در شب‌ها می‌باشیم.

معاون فنی هواشناسی هرمزگان تاکید کرد: البته میزان نیم درجه افزایش دما نسبت به دمای نرمال تابستان‌های گذشته در هرمزگان، افزایش قابل توجهی می‌باشد که تابستان گرمی را در استان رقم خواهد زد.

وی در خصوص دمای هوا در شب‌ها گفت: شب به خاطر نبود آفتاب انتظار می‌رود هوا خنک تر شود اما به دلیل رطوبت و وجود دریا که شب حرارت خورشید را به محیط پس می‌دهد، شب‌های گرمی را در تابستان هرمزگان تجربه خواهیم کرد.

عارفی همچنین در خصوص تاثیر رطوبت هوا بر دما، تصریح کرد: وقتی که رطوبت افزایش پیدا می‌کند درجه حرارت واقعی و گفته شده، پایین می‌آید اما دمایی که توسط افراد احساس می‌شود، بالا می‌‌رود.

چرا گرمازده می‌شویم؟

در این رابطه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی جزیره قشم گفت: به دنبال گرم شدن هوا، احتمال ابتلا به بیماری‌هایی که با گرما مرتبط هستند نظیر گرما زدگی بیشتر می‌شود؛ هنگامی که سیستم تنظیم دمای بدن نمی‌تواند حرارت محیط را تحمل کند، گرمازدگی رخ می‌دهد.

مریم روح‌الامینی ضمن اشاره به اینکه گرمازدگی انواع مختلفی دارد، افزود: نوع خفیف و قابل کنترل آن عدم تحمل گرما می‌باشد که دلایل متعددی نظیر مصرف یکسری داروها، اختلال در فعالیت غده‌ی تیروئید، مصرف بیش از حد مواد غذایی کافئین‌دار، خوردن غذاهای بسیارگرم و پرادویه، فعالیت زیاد و قرار گرفتن در محیط بسیار گرم و...می‌تواند سبب گرمازدگی بشود.

اقدامات مناسب در صورت گرمازدگی

این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در این رابطه گفت: اقدامات جهت رفع گرمازدگی بسته به درجه شدت آن متفاوت است، اگر دمای بدن فرد از 40 درجه بیشتر شود و فرد دچار استفراغ و تهوع، ضعف و بی‌حالی شدید شود، یک وضعیت اورژانسی محسوب شده که سریعا باید به بیمارستان منتقل شود.

وی ادامه داد: در درجات خفیف که فرد دچار برافروختگی صورت، سردرد، ضعف، بی‌حالی می‌باشد، با استراحت در مکان خنک، قراردادن پاها در سطل آب خنک و نوشیدن مایعات فراوان، گرمازدگی بدون مراجعه به پزشک درمان می‌شود.

رعایت نکات تغذیه‌ای برای پیشگیری از گرمازدگی

این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در این خصوص گفت: نوشیدن آب نارگیل علاوه بر مایع بودن، سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌هایی است که برای خنک‌کردن بدن بسیار مهم می‌باشد.

روح‌الامینی اظهار کرد: همانطور که می‌دانید برگ نعنا و پونه خاصیت خنک‌کنندگی بسیاری دارد، که می‌توان به هر نوشیدنی مانند لیموناد و آب اضافه کرد. همچنین طبق تحقیقات انجام شده برگ و ژل داخلی آلوئه‌ورا خاصیت خنک‌کنندگی دارد که هم بصورت تهیه در نوشیدنی‌ها و هم قرار دادن روی پوست موثر می‌باشد.

وی افزود: مصرف کافی از میوه‌ و سبزیجات، در پیشگیری از کمبود آب بدن و در نتیجه گرمازدگی بسیار مفید است، زیرا این گروه حاوی فیبر زیاد می‌باشند که در بافت خود آب زیادی ذخیره دارند و مصرف آنها مخصوصا در نیمه اول روز باعث میشود به تناوب بدن ما از آب و ویتامین آنها بهره‌مند شود.

وی ادامه داد: مصرف میوه‌ها بصورت اسموتی یا آب‌میوه در تابستان بسیار توصیه می‌شود، نظیر آب هندوانه، آب انار، میوه‌های حاوی ویتامین C مثل پرتقال، کیوی، گریپ فروت. همچنین مصرف سبزیجات و سالاد همراه وعده‌های غذایی مانند خیار، کرفس و گل کلم، مفید می‌باشد.

مریم روح‌الامینی اضافه کرد: مصرف ماست که بدلیل وقوع تخمیر در آن، ماده‌ غذایی خنک کننده ای می‌باشد، توصیه می‌شود، همچنین شنبلیله می‌تواند به عرق کردن و خارج کردن حرارت بدن کمک کند، بنابراین از آن به عنوان نوشیدنی گرم در چای می‌توان استفاده کرد.

وی در خصوص عادت استفاده از غذای تند در هرمزگان، اظهار کرد: خوردن فلفل در حد مناسب می‌تواند برای جلوگیری از گرمازدگی کمک کند به این دلیل که کپسایسین موجود در فلفل‌ها با پیام دادن به مغز باعث عرق کردن بدن و اثر خنک کنندگی آن می‌شود.

این کارشناس تغذیه تاکید کرد: مصرف بیش از حد فلفل نتیجه عکس دارد بنابراین از مصرف بیش از حد آن و همچنین از نوشیدن مقادیر زیاد نوشیدنی‌های کافئین دار و الکلی باید پرهیز کرد، چراکه باعث بالا رفتن دمای بدن می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از گرمازدگی آب، آبمیوه و شربت‌های خانگی بدون استفاده از شکر و قند زیاد می‌باشد، استفاده از نوشیدنی‌های رژیمی موجود در بازار بعلت ضررهایی که دارد به افراد بویژه در مادران باردار و مبتلایان به فنیل‌کتوری توصیه نمی‌شود.

بدلیل گرم‌تر بودن تابستان امسال و همچنین شیوع گسترده ویروس کرونا در هرمزگان و تداوم آن در گرمای این فصل، بهترین اقدام مردم برای جلوگیری از ابتلا به کووید19 و همچنین گرمازدگی، ماندن در خانه است، و در صورت ضرورت به بیرون رفتن بهتر است در ساعات خنک شبانه روز و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و نوشیدن مایعات دوساعت قبل از آن، صورت بگیرد.