گاهی مبالغ بسیار هنگفتی را می بایست پرداخت کنند که یک عقبگرد از نظر مالی است یا گاهی اگر ابعاد حادثه بزرگ باشد امکان دارد منجر به ورشکستگی یا زیان مالی شدید برای صاحبکار شود.
اما برای جلوگیری از این زیان دو راهکار پیش بینی شده است: ایمنی در کار، و بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان.
در مورد ایمنی در کار بسته به حیطه شغلی که هر کارگر در آن مشغول به فعالیت است، نیاز به رعایت مواردی است که می بایست آموزش های لازم به او داده شود. همچنین با استفاده از ابزارهای حفاظت شخصی و همچنین ابزارهای حفاظت عمومی کارگاهی می توان جلوی بسیاری از حوادث ناخواسته را در محل کار گرفت یا اینکه خسارت جانی ناشی از آن را به حداقل رساند.
اما راهکار دوم یعنی بیمه مسئولیت کارفرما، یک بیمه نامه ای است که توسط شرکت های بیمه برای پوشش مسئولیت صاحب کسب و کار در مورد خسارت های وارده به کارگران پیش بینی شده است. در این بیمه سه نوع دسته بندی با توجه به شرایط شغلی پیش بینی شده است. دسته اول بیمه مسئولیت کارفرما ساختمانی است که مربوط به پروژه های ساختمانی و ساخت و ساز است. دسته دوم، بیمه مسئولیت کارفرما عمرانی است که در پروژه های عمرانی مثل راه سازی، سد سازی، و ... کاربرد دارد. و دسته آخر که به آن بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان بازرگانی، خدماتی و صنعتی گفته می شود و به سایر شغل ها اشاره دارد. این بیمه نامه دارای پوشش های اصلی هزینه پزشکی، غرامت (دیه) فوت و نقص عضو و دیه دوم است که در صورتی که مسئولیت کارفرما محرز شود، از طرف شرکت بیمه به زیان دیده پرداخت می شود.
خوشبختانه طی سالیان گذشته با توجه به نیاز کسب و کارها پوشش های جانبی زیادی هم به بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان اضافه شده است. به طور مثال بیمه سامان به عنوان یکی از شرکت های فعال در زمینه بیمه های مسئولیت پوشش هایی نظیر پرداخت خسارت بدون رأی دادگاه، پرداخت هزینه های پزشکی بدون اعمال تعرفه وزارت بهداشت، پوشش مطالبات سازمان تأمین اجتماعی موضوع ماده 66، پرداخت خسارت مسئولیت متقابل کارکنان در قبال یکدیگر، حوادث وسیله نقلیه موتوری هم به صورت کامل و هم به صورت مازاد بر بیمه اجباری شخص ثالث، خسارت های حین مأموریت خارج از کارگاه، مسئولیت پیمانکاران فرعی و مهندسان مشاور، هزینه های انتقال مصدوم به مراکز درمانی، و هزینه های انتقال متوفی، پوشش هزینه های وکالت و اماکن وابسته به کارگاه نظیر رستوران و خوابگاه و ... را نیز داراست.
همچنین با توجه به اینکه هر ساله مبلغ غرامت دیه در ابتدای سال شمسی افزایش پیدا میکند، شرکت بیمه سامان این امکان را در بیمه نامه های مسئولیت کارفرما قائل شده است که شما بتوانید با انتخاب پوشش افزایش دیه در سالهای آتی، عملاً از همین امسال، دیه سال آینده را هم پوشش داده باشید. این موضوع زمانی بیشتر اهمیت پیدا می کند که بدانیم پرداخت دیه به روز است و به مبلغ دیه در زمان حادثه ارتباطی ندارد. بنابراین گاهی فرآیند رسیدگی قضائی به طول می انجامد و کارفرما مجبور می شود که مبلغی به مراتب بیشتر از میزان دیه در زمان حادثه را بپردازد.
محاسبه حق بیمه مسئولیت کارفرما بر اساس میزان ریسک شغلی، تعداد کارکنان، میزان حداکثر مبلغی که برای هزینه های پزشکی و یا غرامت فوت و نقص عضو که برای بیمه نامه خود در نظر گرفته اید و در آخر پوشش های اضافی که برای بیمه نامه انتخاب کرده اید محاسبه می شود.
در صورتی که از کارکنان ثابت بهره نگیرید گزینه خوبی در این بیمه نامه هست که می توانید کارکنان خود را به صورت بی نام بیمه کنید. البته به جز افرادی که به مأموریت خارج از کارگاه اعزام می شوند که ناگزیر به اعلام اسامی آنان به شرکت بیمه خواهید بود.
با توضیحات ارائه شده به درستی در خواهیم یافت که داشتن بیمه مسئولیت می تواند خیال کارفرما را به خوبی راحت کرده و مدیر شرکت بتواند به اصلی ترین وظیفه و رویکرد خود که اداره صحیح و سودآور کسب و کار خود است بپردازد.