پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۹
لیلاز:

جهانگیری خبر انتصاب وزیر سابق صمت را از رادیو شنید!

مدت‌ها قبل بود که اسحاق جهانگیری در اظهار نظری عجیب گفت که او حتی اختیار انتصاب منشی دفترش را هم ندارد. این سخن معاون اول رئیس‌جمهور در آن زمان نشانه‌ای از محدود شدن مداوم حوزه اختیاراتش تلقی شد؛ اما روشن نبود که این اظهار نظر دقیقا به چه تحولاتی در نحوه مدیریت دولت اشاره دارد.
کد خبر : ۵۰۵۷۶۲

مدت‌ها قبل بود که اسحاق جهانگیری در اظهار نظری عجیب گفت که او حتی اختیار انتصاب منشی دفترش را هم ندارد. این سخن معاون اول رئیس‌جمهور در آن زمان نشانه‌ای از محدود شدن مداوم حوزه اختیاراتش تلقی شد؛ اما روشن نبود که این اظهار نظر دقیقا به چه تحولاتی در نحوه مدیریت دولت اشاره دارد.

به گزارش مشرق حالا، اما سعید لیلاز تحلیلگر مسائل اقتصادی خبر داده است که این جمله جهانگیری به مقوله انتصاب رضا رحمانی به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت مربوط بوده است. انتصابی که از قضا به یک برکناری پرحاشیه انجامید که در هفته گذشته در صدر اخبار کشور بود.

سعید لیلاز با اشاره به اتفاقاتی که منجر به برکناری آقای رضا رحمانی از وزارت صمت شد، اظهار داشت: قطعا به خاطر دارید که آقای جهانگیری در سال ۹۷ در یک سخنرانی به یک باره گفت که من حتی نمی‌توانم منشی خود را انتخاب کنم. این گفته آقای جهانگیری بسیار سر و صدا کرد و حرف عجیبی به نظر می‌رسید. ارتباط این جمله به انتصاب آقای رحمانی به عنوان وزیر صمت مربوط بود. آقای جهانگیری هیچ اطلاعی از این انتصاب نداشت و از رادیو و اخبار شنید که آقای رحمانی از طرف آقای روحانی برای این سمت انتخاب شده است.

لیلاز ادامه داد: این اتفاق برخلاف تمام پروتکل‌هایی بود که میان رییس جمهور و معاون اول وجود داشت. در ضمن وزارت صنعت حوزه تخصصی آقای جهانگیری است. علی رغم این که بحث‌های بسیاری بود که چه کسی وزیر صنعت بشود و مشورت‌های بسیاری در جریان بود به یکباره و بدون این که کوچک‌ترین اطلاعی به آقای جهانگیری داده شود، وی از رادیو شنید آقای رحمانی برای وزارت صنعت انتخاب شده است. چون آقای جهانگیری برای این انتخاب مورد پرسش و اعتراض بسیاری قرار گرفت در آن جلسه سخنرانی گفت که من حتی نمی‌توانم منشی خودم را نیز انتخاب کنم. خوب است که همه بدانند به لحاظ تاریخی مرجع این جمله ایشان که «من حتی نمی‌توانم منشی خود را انتخاب کنم» به انتخاب رضا رحمانی به عنوان وزیر صمت، برمی گشت.

وی افزود: اگر بخواهیم از آن جمله جهانگیری رمزگشایی کنیم باید بگویم که اشاره وی به این بود که علی رغم این که از وی خواسته شده بود که در انتخاب وزیر صمت مشارکت داشته باشد و پیشنهاد بدهد، اما در انتخاب وزیر صمت هیچ اطلاعی به جهانگیری داده نشد. چون جهانگیری از اخبار رادیو خبر انتصاب را شنید، ناراحت شد.

این تحلیلگر اقتصادی مدافع دولت با تاکید بر این که در نهایت شاهد بودیم که بابت انتخاب آقای رضا رحمانی ضربه بزرگی به دولت وارد شد، ادامه داد: به نظر من نوع برکناری آقای رحمانی و البته واکنش وی، هر دو نادرست بود. هم روش برکناری وزیر صمت نادرست بود. هم واکنش رحمانی نادرست بود و هم اقداماتی که آقای رحمانی در زمان وزارت می‌کرد که منجر به برکناری وی شد، غلط بود. من معتقدم پرنسیب و اصول مدیریتی اجازه نمی‌دهد که ما برخلاف نظر رییس مان، نزد شخص ثالث برویم و حرفی بزنیم. این خلاف مصلحت و اصول مدیریت است. مخصوصا در هیئت دولت که وزیران و رییس جمهور باید یک ید واحده باشند.

به نظر من آقای رضا رحمانی می‌توانست بسیار بهتر عمل کند. بنا بر این یک سلسله وقایع ناخوشایند اتفاق افتاد که ریشه آن به روش انتصاب آقای رحمانی به عنوان وزیر صمت برمی گشت. روش انتخاب وزیر صمت، روشی بود که اکنون مشخص شده است که روش پخته‌ای نبود. این حرف من نیست خود آقای روحانی هم از طریق نوع برکنار کردن وزیر بعد از ۱۸ ماه این نکته را تایید کرد که این انتصاب ابتدا نادرست بود. البته من عملکرد آقای رحمانی را ضعیف نمی‌دانم و فکر می‌کنم برکناری وی نیز به دلیل عملکردش نبوده است. آقای رحمانی زحمات زیادی کشید و خود آقای رییس جمهور هم به این موضوع، اذعان کرد. رحمانی انصافا تلاشش را کرد. برخورد با آقای رحمانی به دلیل مسائل سیاسی بود که البته درست هم بود. آقای رحمانی اختلافاتی با دولت داشت و وزیری که با مشی دولت اختلاف دارد طبیعتا باید کنار برود.

لیلاز خاطر نشان کرد: در هر حال در روش انتصاب وزیر صمت، مکانیسم‌ها و کانال‌های پخته‌ای طی نشده بود و آن جمله معروف آقای جهانگیری که من حتی نمی‌توانم منشی خود را انتخاب کنم به موضوع انتخاب آقای رحمانی مربوط بود که الان می‌توان علت آن حرف را افشا و رمزگشایی کرد. به هر حال به لحاظ تاریخی ممکن است در آینده عده‌ای بپرسند که این چه جمله‌ای بود که زمانی جهانگیری گفته بود؟ این نکته‌ای بود که باید بیان میشد. جهانگیری آن جمله را در پاسخ به اعتراض و پرسش خیلی‌ها گفت که به وی می‌گفتند قاعدتا شما در انتخاب وزیر صمت دخالت دارید و این چه انتصابی است؟ منظور جهانگیری از این که من حتی نمی‌توانم منشی خود را انتخاب کنم، این بود که با من هیچ مشورتی نشده است و واقعا هم نشده بود.

وی در گفت: آقای جهانگیری وزارت صمت را جایی می‌داند که در حداقل در مورد انتخاب وزیرش با او مشورت شود و به نظرم در این خصوص واقعا حق دارد. آقای جهانگیری در بخش صنعت جزو مهم‌ترین وزرای بخش صنعت در بعد از انقلاب بوده است.