قیمت لوازم خانگی ۵ تا ۲۵ درصد گران شده است. این در حالی است که بازار لوازم خانگی نیز همچون دیگر بازارهای کشور از اواخر اسفند ۹۸ تا پایان فروردین ماه جاری تعطیل بوده است و از ابتدای اردیبهشت ماه فعالیت خود را آغاز کرده اند.
با این همه طی ۱۳ روز قیمت لوازم خانگی افزایش چشمگیری داشته است. البته مشکل واردات کالا به دلیل قرنطینه و شیوع کرونا در این بازار مطرح نیست چراکه واردات لوازم خانگی از سال ۹۷ به ایران ممنوع شده است. از سویی دیگر کارشناسان بر این باورند که قیمت محصولات در فروشگاه های اینترنتی بسیار گرانتر از فروشگاه های فیزیکی و بازار سنتی لوازم خانگی است.
مجله اینترنتی فراز نوشت: البته افزایش قیمت تنها به کالاهای خارجی که به صورت قاچاقی وارد کشور می شوند و نظارتی بر روی آنها وجود ندارد محدود نمی شود و قیمت کالاهای داخلی نیز افزایش داشته است. به نظر می رسد مشتری در شرایط کنونی حق انتخاب محصول میان کالاهای خارجی و وارداتی را ندارد و یا باید کالای مورد نظر خود را قیمتی نجومی خریداری کند یا به لوازم خانگی تولید داخل بسنده کند.
برخی از واحدهای تولیدی 5 و برخی دیگر 25 درصد بر قیمت محصولات خود اضافه کرده اند. به عنوان نمونه یک لباسشویی 5 کیلویی که پیش از این 3 میلیون و 800 هزار تومان بود امروز 4 میلیون و 500 هزار تومان و یخچال دو قلوی 7 میلیون 500 هزار تومانی در بازار تا 10 میلیون تومان به فروش می رسد.
رشد تولید انواع لوازم خانگی در سال ۹۸
بررسی آمارهای رسمی منتشر شده وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از مثبت بودن رشد تولید انواع لوازم خانگی توسط کارخانجات داخلی در سال رونق تولید است.
برپایه این گزارش، تولید تلویزیون که تا پایان دی ماه سال گذشته همواره روندی کاهشی در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۷ داشت، در ماه یازدهم بالاخره افزایشی شد و با حفظ این روند، سال ۹۸ را با رشد ۶.۳ درصدی به پایان برد.
کارخانجات داخلی توانستند سال گذشته ۸۲۵ هزار و ۴۰۰ دستگاه تلویزیون تولید کنند. پیشتر محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری کشور به ایرنا گفته بود این میزان تولید بسیار کمتر از تقاضای کنونی بازار (دست کم ۱.۷ میلیون دستگاه) است، اما برای سال ۹۹ با جهش خوبی برای تولید ۱.۱ میلیون دستگاه برنامهریزی کردهایم.
بررسی آمارهای رسمی منتشره وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی است در ۱۲ ماهه ۹۸، تعداد یک میلیون و ۱۶۸ هزار و ۷۰۰ دستگاه یخچال فریزر در کشور تولید شد که در مقایسه با سال ۹۷ رشد ۷.۸ درصدی داشته است.
در سالی که گذشته کارخانجات داخلی موفق به تولید ۷۳۲ هزار و ۲۰۰ دستگاه ماشین لباسشویی شدند که رشد ۳۲ درصدی در مقایسه با سال قبل از آن داشته است. همچنین تولید کولر آبی در این مدت با رشد ۶.۳ درصدی به ۹۰۴ هزار و ۹۰۰ دستگاه رسید.
گران فروشی در فروشگاه های آنلاین
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی معتقد است که قیمت لوازم خانگی باید از سوی سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان تعیین شود و ارزش گذاری لوازم خانگی در فروشگاه های اینترنتی بسیار گران بوده و با قیمت بازار لوازم خانگی تفاوت بسیاری دارد.
«مرتضی میری» گفت: فروشگاه های اینترنتی قیمت لوازم خانگی را بسیار گران تعیین می کنند و ما هم با این امر مشکل داریم و بارها آن را اعلام کرده ایم. قیمت ها را نیز پرینت گرفته ام تا مورد بررسی قرار بگیرد.
او افزود: «قیمت فروشگاه های اینترنتی با قیمت هایی که در بازار موجود بوده و تثبیت شده است، فاصله بسیاری دارد.»
میری با اشاره به اینکه فروشگاه های فیزیکی قیمت ها را در سامانه ۱۲۴ ثبت می کنند بیان کرد: «با سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مذاکره کردیم و قرار شده است تا قیمت ها را اعلام کند که تا این لحظه اعلام نکرده است.»
او با اشاره به اینکه امید است قیمت لوازم خانگی تا ۵ روز آینده اعلام شود گفت:«قیمت لوازم خانگی ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش داشته اما این قیمت ها مورد تایید ما نیست و فقط قیمت هایی که سازمان حمایت تایید کند را تایید می کنیم.»
میری گفت: «البته واردات لوازم خانگی ساخته شده از سال ۹۷ ممنوع شده است و کالاهایی که در بازار موجوداست یا از قبل از سال ۹۷ وارد شده و یا از طریق بانه و گناوه به صورت قاچاقی وارد کشور شده است.»
لزوم مدیریت قاچاق لوازم خانگی
به نظر می رسد در این امر که سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قیمت لوازم خانگی را تعیین می کند یا خیر اختلاف نظر وجود داردو سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران معتقد است این سازمان نقشی در تعیین قیمت کالا ندارد. از سویی دیگر به گفته او از سال ۹۷ واردات لوازم خانگی ممنوع شده و هرچه کالای خارجی در ایران مشاهده می شود قاچاق است.
«حمیدرضا غزنوی» گفت: «اینگونه نیست که سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قیمت لوازم خانگی را اعلام کند بلکه شرکت ها افزایش قیمت کالاهای خود را در سامانه سازمان حمایت ثبت می کنند تا قیمت ها درج شوند.»
او با اشاره به اینکه باید از قاچاق لوازم خانگی جلوگیری شود بیان کرد: «افزایش قیمت لوازم خانگی بیشتر مربوط به کالاهای خارجی بوده که از سال ۹۷ واردات آن ها ممنوع شده با اینهمه هنوز قاچاق لوازم خانگی ادامه دارد و به وفور نیز در بازار یافت می شود.»
غزنوی با اشاره به کمبود منابع ارزی گفت: «قیمت نفت کشور به شدت کاهش یافته است، تحریم های کشورمان شدت بیشتری یافته، در صادرات کالا و نفت موانع بسیاری وجود دارد و به هدف مدیریت منابع ارزی واردات لوازم خانگی از سال ۹۷ ممنوع شده است.»
او در پاسخ به این پرسش که چرا نباید مشتری مابین کالای ایرانی و خارجی حق انتخاب داشته باشد بیان کرد: «تصور کنید در یک بیابان برهوت هستید، آیا می توانید پافشاری کنید که فقط آب معدنی دماوند می خواهید و نه هیچ آب معدنی دیگری؟ اکنون شرایط اقتصادی کشور بسیار بحرانی است و زمان تقاضای کالای لوکس نیست.»
غزنوی با اشاره به اینکه لوازم خانگی داخلی کیفیتی مشابه کالاهای خارجی دارند بیان کرد: «تا ۷۵ درصد از محصولات تولید داخل بوده و تنها ۲۵ درصد از قطعات از خارج از کشور وارد می شوند. برندهای اسنوا و الکترواستیل محصولات بسیار خوبی تولید می کنند و برند دوو نیز با هزینه کره جنوبی در ایران خط تولید احداث کرده و در حال تولید لوازم خانگی است.»
بسیاری بر این باورندکه کالاهای داخلی کیفیتی مشابه محصولات لوازم خانگی برندهای معتبر دارند اما حقیقت این امر زمانی مشخص می شود که مشتری دسترسی به محصولات خارجی داشته باشد و به دلیل ممنوعیت واردات، قیمت محصولات خارجی سر به فلک نکشیده باشد.