جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۹

درخشش نام ایران در بین دانشگاه‌های تاثیر گذار جهان

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری با اشاره به انتشار اسامی جامع ترین ارزیابی دانشگاه‌های تاثیر گذار جهان توسط نظام رتبه بندی تایمز، از درخشش نام دانشگاه‌های ایران در بین این دانشگاه‌ها خبر داد.
کد خبر : ۵۰۲۷۸۷

جعفر مهراد مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه نظام رتبه بندی تایمز جامع ترین ارزیابی خود از دانشگاه های تاثیر گذار جهان را منتشر کرد، گفت: در ویرایش دوم رتبه بندی دانشگاه های تاثیرگذار از عملکرد بیش از ۷۵۰ دانشگاه از ۸۵ کشور جهان در برخورد با مهمترین مسایل انسانی از ریشه کن کردن فقر و ارتقای سطح بهداشت تا برابری جنسیتی و اقدامات مرتبط با بحران آب و هوایی ارزیابی به عمل آمده است.

وی افزود: در ویرایش ۲۰۲۰ بر اهداف ۱۷ گانه توسعه پایدار سازمان ملل تاکید شده است. در ویرایش ۲۰۱۹ تنها از ۱۱ هدف از اهداف ۱۷ گانه توسعه پایدار در رتبه بندی دانشگاه های تاثیرگذار استفاده شده بود.

به گفته مهراد، اهداف ۱۷ گانه توسعه پایدار که مبنای رتبه بندی دانشگاه های تاثیرگذار است به ترتیب فقرزدایی در همه اشکال آن و در همه جا، حذف گرسنگی و بهبود تغذیه، زندگی سالم و توام با رفاه برای همه، آموزش با کیفیت و بدون تبعیض برای همه، برابری جنسیتی و توانمند سازی زنان و دختران، تضمین در دسترس بودن و مدیریت پایدار آب و فاضلاب برای همه، دستیابی به منابع انرژی مقرون به صرفه، توسعه اقتصادی پایدار جامعه و ایجاد فرصت های شغلی برای همه، تدارک زیرساخت های قابل تجدید همراه با توسعه جامع در راستای صنعتی شدن و توسعه نوآوری، کاهش نابرابری در درون و در میان کشورها، ساخت شهرها و اقامتگاه های ایمن، تضمین الگوهای پایدار تولید و مصرف، اقدام برای رویارویی با تعییر اقلیم و آثار ان، حفاظت و استفاده پایدار از اقیانوس ها و دریاها، مدیریت پایدار جنگل ها و مبارزه با بیابان زدایی، ترویج جوامع صلح و برقراری امکان دسترسی به عدالت برای همه، و تقویت ابزار اجرا و احیای همکاری های جهانی برای توسعه پایدار هستند.

وی خاطرنشان کرد: در روش شناسی این رتبه بندی تاکید شده است که در رتبه بندی دانشگاه ها از مجموع اهداف ۱۷ گانه تنها ۴ هدفی که دارای بیشترین امتیاز بوده و هر دانشگاه در آن هدف ها از اثربخشی بیشتری برخوردار بوده  به آن  دانشگاه نسبت داده شده است. مجموع امتیاز این ۴ هدف امتیاز کلی هر دانشگاه به حساب می آید.

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: در این رتبه بندی، دانشگاه اوکلند در زلاندنو با کسب امتیاز ۹۸/۵ درصد راس جدول رتبه بندی قرار دارد. رتبه های دوم تا چهارم با شمول دانشگاه های سیدنی با امتیاز ۹۸/۱، سیدنی غربی با امتیاز ۹۷/۹ و لاتروب با امتیاز ۹۶/۶ در اختیار کشور استرالیا است. دانشگاه ایالتی آریزونا در آمریکا با ۹۶/۳ امتیاز در جایگاه رتبه بندی دانشگاه های تاثیرگذار جهان قرار دارد. سپس، دانشگاه بولونیا با امتیاز ۹۶/۱ در ایتالیا، بریتیش کلمبیا با امتیاز ۹۵/۹ در کانادا، دانشگاه منچستر  و کینگز کالج لندن به ترتیب با امتیاز ۹۵/۶ و ۹۵/۴ در بریتانیا و دانشگاه RMIT با امتیاز ۹۴/۹ در استرالیا رتبه های ششم تا دهم را بدست آورده اند.

وی با بیان اینکه تعداد دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران در ویرایش ۲۰۲۰ دانشگاه های تاثیرگذار ۱۷ دانشگاه قرار دارد، گفت: دانشگاه علوم پزشکی ایران نخستین دانشگاه کشور در هدف های زندگی سالم توام با رفاه برای همه با کسب امتیاز ۸۳/۳، آموزش با کیفیت و بدون تبعیض برای همه با امتیاز ۸۴/۷، اثربخشی در بحران آب و هوایی با امتیاز ۶۷/۹ و تقویت ابزار اجرا و احیای همکاری های جهانی برای توسعه پایدار با امتیاز ۹۱/۹ و در مجموع با امتیاز ۸۸ رتبه ۵۵ دانشگاه های تاثیرگذار جهان را به خود اختصاص داده است.

به گفته مهراد، رتبه دوم کشوری بین دانشگاه های تاثیرگذار جهان به دانشگاه الزهرا اختصاص دارد. امتیاز کلی این دانشگاه از مجموع شاخص ها در دامنه ای بین ۷۵/۴ تا ۸۳/۳ و رتبه آن در دامنه ای بین ۲۰۰-۱۰۱ قرار دارد و رتبه سوم کشوری در بین دانشگاه های تاثیرگذار جهان به دانشگاه سیستان و بلوچستان تعلق دارد. امتیاز کلی این دانشگاه از اهداف توسعه پایدار منتسب به آن در دامنه ای بین  ۶۱/۵ تا ۶۸ و رتبه جهانی آن در دامنه ای بین ۳۰۱-۴۰۰ است.

وی افزود: رتبه های کشوری دانشگاه های صنعتی امیرکبیر، صنعتی نوشیروانی بابل، علوم پزشکی اصفهان، محقق اردبیلی، علوم پزشکی شهید بهشتی، تبریز، تربیت مدرس، و علوم پزشکی زنجان به ترتیب در مرتبه های ۴ تا ۱۱ رتبه بندی دانشگاه های تاثیرگذار جهان گزارش شده است. رتبه جهانی این دانشگاه ها در دامنه ای بین ۴۰۱-۶۰۰ است.

مؤسس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری  ادامه داد: در رتبه جهانی ۶۰۰ به بالا نام دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان، فسا، کاشان، صنعتی خواجه نصیر، کردستان و شهید باهنر کرمان مشاهده می شود. امتیازی که این دانشگاه‌ها از مجموع ۴ هدف توسعه پایدار کسب کرده اند، به طور کلی، در فاصله ۹/۵-۴۶/۶ قرار دارد.

وی گفت: از مجموع کشورهای اسلامی نام کشورهای افغانستان، الجزایر، جمهوری آذربایجان، بحرین، بنگلادش، مصر، غنا، اندونزی، عراق، اردن، قزاقستان، کویت، لبنان، مالزی، مراکش، نیجریه، پاکستان، فلسطین، قطر، عربستان سعودی، تونس، ترکیه، امارات متحده عربی و ازبکستان در ویرایش ۲۰۲۰ رتبه بندی دانشگاه های تاثیرگذار بر اساس اهداف توسعه پایدار دیده می شود.