پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۶

وضعیت گروه خونی بیماران کرونایی

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، در مورد وضعیت گروه خونی بیماران کرونا و همچنین پلاسمای اهدایی بیماران بهبود یافته، توضیحاتی ارائه داد.
کد خبر : ۵۰۲۴۴۵

پیمان عشقی، روز سه شنبه در ویدئو کنفرانس با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا بررسی صورت گرفته در ایران بیماران کرونا بیشتر شامل کدوم گروه‌های خونی بوده اند، اظهار کرد: گروه خونی تمام بیماران کرونا مانند سایر بیماران سطح کشور با همان توزیع گروه‌ها خونی هستند و نمی‌توان گفت یک گروه خونی خاص بیشتر به کرونا مبتلا شدند و یک گروه کمتر.

وی افزود: مقالاتی که در این زمینه منتشر شده آنقدری اعتبار علمی ندارد که بخواهیم به آن تکیه کنیم و نظر قطعی بدهیم.

عشقی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه آیا بخش خصوصی هم وارد درمان با پلاسمای اهدایی بیماران کرونا شده یا خیر گفت: بخش خصوصی در یک پروژه تحقیقاتی که همکاری بین دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله و سازمان انتقال خون بود، همکاری کردند ولی در فعالیت‌های حاکمیتی بخش خصوصی دخالتی ندارد.

وی گفت: در پی بحران کرونا درخواست خون کاهش پیدا کرد ولی اهدای خون بیشتر کاهش پیدا کرد، در دو هفته اول نوروز میزان درخواست خون نسبت به سال گذشته ۴ درصد کاهش و اهدای خون ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

عشقی ادامه داد: اما در برخی کشورها اهدای خون نزدیک به ۷۵ درصد کاهش یافت؛ البته ذخایر خونی کشور ثابت بود ولی این تلاش همکاران ما برای استفاده هوشمندانه از ذخایر خونی بود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: استاندارد ذخیره خونی در جهان ۵ تا ۷ روز است که ما در ایران ۶ روز ذخایر خونی داریم.

وی گفت: اگر کسی دو هفته از بهبود علائم بالینی بیماری اش گذشته باشد و تست کرونا او منفی شود می‌تواند بیاید و پلاسمای خون خود را اهدا کند و حتی دریافت خون از این فرد مشکلی ندارد.

عشقی گفت: امن ترین جا بعد از خانه برای مردم، سازمان انتقال خون است چرا که لوازم بهداشتی کامل در آنجا وجود دارد و موارد بهداشتی در آنجا رعایت می‌شود. برای دریافت خون از مردم موارد ایمنی را پایین نیاوردیم و حتی اگر احتمال می‌دادیم که فردی مشکوک باشد، از او خون دریافت نکردیم.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بیان کرد: از بهبود یافتگان بیماری کرونا درخواست می‌کنم که پلاسمای خون خود را برای بهبود درمان دیگر بیماران کرونایی اهدا کنند.

وی ادامه داد: در برابر اهدای خون به اهدا کنندگان پولی داده نمی‌شود و اصلاً مردم هم چشم داشتی ندارند و این نشان از فرهنگ بالای مردم ما است.

عشقی بیان کرد: اینکه اعلام شد بیماران خاص برای دریافت خون با مشکل مواجه شدند کذب است، ما صد در صد درخواستی خونی که در کشور انجام می‌شد، خون تحویل داده می‌شد البته در برخی استان‌ها ۹۸ درصد درخواست خون بوده است.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران تصریح کرد: اسفند ۹۸ در مقایسه با اسفند ۹۷، ۳۵ درصد اهدای خون کاهش پیدا کرد ولی در برخی از کشورهای دنیا اهدای خون ۷۵ درصد کاهش یافت. در ۱۷ اسفند ذخایر خون کشور به ۴ روز رسید.

عشقی بیان کرد: سختگیرانه ترین استانداردها برای اهدای پلاسما در نظر گرفته شده است، ۲۸ روز بعد از بهبود بیماران کرونایی از آنها پلاسما دریافت می‌شود و هیچ خطری برای افراد ندارد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره دریافت هزینه از مراکز درمانی توسط سازمان انتقال خون، گفت: در قبال اهدای خون مبلغی به اهداکنندگان پرداخت نمی‌شود و اهدای خون به سازمان ما بدون چشمداشت است، خون کامل رایگان است و در اختیار مراکز درمانی قرار می‌گیرد. عمده فرآورده‌های مصرفی خون کامل نیست، بلکه جداسازی صورت گرفته است. ۱۵ نوع فرآورده خونی در اختیار مردم قرار می‌گیرد، این فرآورده‌ها با تأیید شورای عالی بیمه تعرفه دارد و در قبال تحویل خون باید مبلغی به سازمان انتقال خون پرداخت شود، این مبلغ سودآوری ندارد و فقط تأمین جبران منابع را می‌کند و باعث مدیریت مصرف خون در بیمارستان می‌شود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با اشاره به آخرین وضعیت دریافت ۵۰ سانتریفیوژ از یک شرکت داخلی، گفت: یک شرکت دانش‌بنیان از دانشمندان کشور که برای سازمان انرژی اتمی تولیداتی دارند پیشنهاد دادند که برای سازمان انتقال خون سانتریفیوژ بسازند، تفاهم نامه امضا شده است و قرار شد ۵۰ سانتریفیوژ برای سازمان انتقال خون بسازند. اولین سانتریفیوژ در روزهای آینده تحویل ما داده می‌شود، کیفیت این سانتریفیوژهای یخچالدار سختگیرانه توسط کارشناسان ما ارزیابی می‌شود، اگر واحد کیفی این یک عدد را تأیید کرد بقیه سانتریفیوژها دریافت می‌شود، همچنین برای تأمین و دریافت این اقلام تأمین مالی صورت گرفته است.