ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت در نشست خبری ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران، اظهار کرد: از رفتار مردم در چند هفته اخیر در مقابله با کرونا تشکر میکنم. ما کشورهای مختلف را رصد میکنیم. میانگین رفتار مردم ما نشان داد فرهنگ مردم ایران بالاتر است. از تعداد معدودی هم که به توصیههای ما توجه نکردند، گله میکنم. تصمیم دولت این است که اگر کسی رعایت نکند، در جای لازم اعمال قانون شود.
به گزارش ایسنا او ادامه داد: شیوع و بروز سایر بیماریهای ما کاهش پیدا نکرده است. کسی که دیابت دارد باید برای تزریق انسولین مراجعه کند. اجازه ندهید پیشرفته شود. اگر آپاندیسیت دیر مراجعه شود، در بعضی از استانها منجربه تشکیل آبسه میشود. مردم هم اورژانس ها را سر وقت مراجعه کنند. مثلا اگر کسی آنژیوگرافی دارد، بعد از تعطیلات حتما مراجعه کند.
جهانپور گفت: ما در این شرایط کرونایی و رفتوآمد و اشتغال کم، ۲ گروه از مردم را فراموش نکنیم. دولت البته با قدرت کار میکند. گروه اول خانوادههایی که از قبل با کمک زندگی میکردند. گروه دوم خانوارهایی که سپرست خانواده روزمزد هستند، ما علاوهبر این نگران تغذیه و سلامت این افراد هم هستیم.
مراجعه مردم به مراکز بهداشتی درمانی کاهش پیدا کرده است
حریرچی گفت: از فرصت ماندن در خانه استفاده کنیم. گزارشهایی داریم که در بعضی جاها همسران و فرزندان عادت نکردند با هم باشند. ما باید همدیگر را تقویت کنیم. بیکار هستیم یکدیگر را زیر ذرهبین قرار ندهیم و سعی نکنیم همسر و فرزند خود را اصلاح کنیم. با هم بسازیم، نگران هستیم پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا کند. تجهیزات را در جایی که نیاز است استفاده کنیم. بعضی افراد دچار وسواس شدهاند. اینکه مردم ماسک را گران بخرند و در خانه استفاده کنند، لزومی ندارد و پرداختی از جیب مردم را بالا میبرد.
او بیان کرد: مراجعه مردم به مراکز بهداشتی درمانی کاهش پیدا کرده است. بخشی به خاطر کارهای غیرضروری مانند جراحی زیبایی و دندانپزشکی بوده که اشکالی ندارد. اما آنچه مهم است اینکه کارهای ضروری را باید انجام دهیم. چه اروژانس چه غیراورژانس. البته سیستم بهداشتی درمانی ما نباید فرسوده شود. الان حدود ۹۸ درصد خدمات در بخش بستری را بخش دولتی ارائه میدهد. همکاران ما باید آماده باشند. با حرکت به سمت عادیشدن و کاهش بروز کرونا، باید خدمات دیگر را هم انجام دهیم و بعد از عید این را از بخش خصوصی درخواست خواهیم کرد.
او درباره سطوح مختلف قرنطینه اظهار کرد: ۴ سطح قرنطینه داریم که در سطح ایزولاسیون مبتلایان به کروناست و اصطلاح قرنطینه برای کسانی به کار میرود که مشکوک به ابتلا به کرونا هستند یا با فرد مثبت در تماس هستند و در متون پزشکی این مفهوم را دارد و قدم بعدی فاصله گذاری اجتماعی است تا تماس افراد را کم کنیم و از تعطیلی مدارس و دانشگاهها شروع میشود و تا تعطیلی مراکز تجمع مثل بازارها و اماکن زیارتی و برخی مشاغل غیر ضروری ادامه پیدا میکند و ما به میزان قابل توجهی از رفتار مردم راضی هستیم.
اجازه نمیدهیم بیمارانی که استطاعت ندارند، به بخش خصوصی بروند
حریرچی گفت: در سطح چهارم که مردم ان را قرنطینه میدادند، در چین اعمال شده و LOCK DOWN صورت گرفت و امکان خروج از منزل میسر نیست و در فرانسه ۶ استثنا مانند حضور در محل کار ضروری، خرید از محل نزدیک منزل، امور پزرشکی و مراقبت از کودک و سالمند و مراجعه به پارکها برای ورزش و گردش حیوان خارجی قائل شدند و توصیه میکنیم الجزیره و بی بی سی انگلیسی را ببیند که از شکل قرنطینه گلایه داشتند که چرا فروشگاهها تعطیل هستند.
او ادامه داد: شیمی درمانی در مراکز درمان دولتی بدون وقفه ادامه دارد و در بیمارستان امام خمینی به صورت مستقل به بیماران خدمات رسانی میشود و درخواست داریم که هیچ بیماری در دوران کرونا درمان خود را رها نکند و ما اجازه نمیدهیم بیمارانی که استطاعت ندارند، به بخش خصوصی بروند و دچار فشار مالی شوند.
حریرچی درباره تست در مراکز آزمایشگاهی خصوصی و دریافت هزینههای بالا در برخی مراکز گفت: ما در مراحل نخست از تستهای اهدایی از سازمان جهانی بهداشت و چین استفاده میکردیم، اما اکنون برنامه داریم که از کیتهای داخلی استفاده کنیم و از افراد مشکوک و اطرافیان افراد مثبت تست بگیریم و برنامه داریم تعداد تستها را به ۱۵ هزار تست در روز برسانیم و از برخی آزمایشگاهها کمک خواهیم گرفت و آزمایشگاههایی که بیش از تعرفه هزینه دریافت کنند تخلف کرده اند و برخورد خواهند شد.
انتظار نداریم به ما کمک کنند فقط موانع را از سر راه ما بردارند
او درباره تحریمهای ظالمانه و ادعای کمک به مردم ایران اظهار کرد: آمریکاییها برای مردم ایران اشک تمساح میریزند ما انتظار نداریم به ما کمک کنند فقط موانع را از سر راه ما بردارند و اگر موانع برداشته شود با صادرات غیر نفتی و نفتی میتوانیم منابع موردنیاز را تامین کنیم و آمریکاییها مانع تراشی میکنند و مانع از نقل و انتقال ارز برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی میشوند و اگر این موانع برداشته شود بسیاری از مشکلا ت ما مرتفع میشود.
حریرچی در پاسخ به این سوال که آیا کرونا حمله بیولوژیک بوده است؟، گفت: فرضیه ترور بیولوژیک را نمیشود منتفی دانست. الان امریکا و چین هم ادعاهایی دارند و در کشور ستاد مربوطه در حال انجام تحقیقات جدی است.
او درباره درمان و واکسن کرونا گفت: اکثر درمانهای استاندارد و توصیه شده برای کرونا، اختصاصی کرونا نیستند و آثار کوتاه مدت دارند. درمانهای توصیه نشده یا بی تاثیر هستند یا مضر. کمترین زمان برای اینکه یک داروی اختصاصی برای کرونا بیاید یک سال تا ۱۸ ماه است. بهترین داروهای اختصاصی ویروس، ۴۰ تا ۵۰ درصد تاثیر دارد. پشت اکثر اخبار کشف داروی کرونا، تجارت است.
روند صعودی ابتلا در مناطق پرشیوع نزولی شده است
حریرچی درباره وضعیت کرونا در استان گیلان که بیان کرد: استان گیلان جزء استانهای پرشیوع ما بوده است. خوشبختانه بسیار خوشحال هستیم که روند صعودی ابتلا در مناطق پرشیوع نزولی شده است. نه اینکه بیماری از بین رفته باشد. از نظر ما اگر بیمارستانی بیش از ۸۰ درصد تخت آن اشغال باشد، ما به آن شرایط بحرانی میگوییم. در گیلان در بیمارستانهای شلوغ این وضعیت را داریم و در سایر بیمارستانها تخت خالی داریم. اما نگران ورود بیماران جدید هستیم. زمانی به ما طعنه میزدند که از فرصت استفاده نکردیم. اما وضعیت ایتالیا و فرانسه و آمریکا و اسپانیا به خوبی نشان داد. فرصت و امکانات بیشتری داشتند، اما وضعیت مراقبت آنها را دیدید. ما با تعداد تخت کمتر مراقبت بیشتری میدهیم.
او در واکنش به جوسازیهای رسانههای معاند در ابتلای خودش به کرونا و ضعیف نشان دادن سیستم سلامت اظهار کرد: اگر معاون وزیر بهداشت ایران مبتلا میشود، خارجیها میگویند نمیتواند از خود مراقبت کند چطور میخواهد از دیگران مراقبت کند. چند هفته بعد وزیر بهداشت انگلیس مبتلا شد یکی از شبکهها گفت وزیر بهداشت انگلیس هم مبتلا شد و نشان میدهد چقدر پای کار بوده است. البته ذات آنها همین است.
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اینکه آیا آمار دقیق شهدای پزشک و کادر درمان را دارید؟گفت: آمار دقیق شهدای پزشک را به شکل روزانه استخراج می کنیم. در کشور چین هم در روزهای اول، تعداد ابتلای ناشی از کرونا در گروه پزشکی و پرستاری و پیراپزشکی از بیمارستان زیاد بود اما در نهایت در بیمارستانها به حداقل رسید و ما شرمنده هستیم که مانند بسیاری از کشورهای دیگر، در روزهای اول ماسک به میزان کافی و مناسب نداشتیم اما پزشکان و پرستاران ما پای کار بودند.
ظرفیت آی سی یو در ۶ سال گذشته بیش از ۵۵ درصد افزایش پیدا کرده است
حریرچی ادامه داد: با اقدامات انجام شده ظرفیت آی سی یو در ۶ سال گذشته بیش از ۵۵ درصد افزایش پیدا کرده است، الان نزدیک به ۹ هزار تخت آی سی یو داریم و اگر به تعداد قبلی بود حتما به مشکل برمیخوردیم، اکنون در سراوان هم آی سی یو داریم. دولتهایی مثل ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، آلمان و انگلیس مورد سوال هستند که چرا تختهای بیمارستانی و پرسنل را کاهش دادند. آمریکا برای نیویورک یک کشتی نظامی آورد که مریضهای عادی را خالی و در داخل کشتی درمان کند. ما زمانی که بیماری اوج میگرفت نگران بودیم که ظرفیت بالایی بخواهیم اما در هیچ استانی بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت دولتی مصروف بیماران کرونایی نشد.
او در پاسخ به این سوال که چند نفر مشکوک به کرونا فوت شدند؟، گفت: در زمستان امسال در استانهای متعدد شیوع بیماری آنفلوانزا H1N1 داشتیم که علائم ریوی آن با کرونا تداخل داشته است. اینها یک دسته از بیماران هستند که کرونا داشتند. قبل از ورود کرونا به یک کشور عفونتها را سعی می شود با عفونتهای ریوی دیگر تطابق داده شود. قبل از اینکه کرونا را در کشور تشخیص دهیم، قاعدتا تعدادی بیمار بودند که با کرونا تطبیق داده نشدند.
هزینههای بهداشت و درمان فوقالعاده افزایش پیدا کرده است
او ادامه داد: چیزی که از آن میترسیدیم و الان قابل توجه نیست ولی خیلی مهم است، پاین بوده که پزشکان و پیراپزشکانی هستند که مبتلا شدند همچنین از افزایش هزینههای نظام سلامت نگران هستیم. با یک دوگانه متناقض روبرو هستیم. هزینههای بهداشت و درمان فوقالعاده افزایش پیدا کرده، اما ۲ تامین کننده اقتصاد هم دولت و هم خانوادهها درآمدشان کاهش پیدا کرده است.
حریرچی درباره چرا باید بیماران خاص در بیمارستانها باید هزینه شیمی درمانی را به جای ۶۰ هزار تومان، یک میلیون و پانصد هزار تومان پرداخت کنند، گفت: کسانی که درمان شیمیدرمانی آنها در بیمارستانهای ما انجام میشد، درمان آنها بدون وقفه انجام خواهد شد. مثلا در مجمتع بیمارستانی امام خمینی انستیتو کانسر خدمات جراحی و شیمیدرمانی را ارائه میدهد البته همیشه در تعطیلات عید خدمات کاهش پیدا میکرد.
او ادامه داد: به هیچ وجه اجازه نمیدهیم بیمار سرطانی که در بیمارستان دولتی درمان سرطان می گرفت، به بخش خصوصی برود البته در این شرایط هستند که شناسایی می شوند، بیماران جدیدی پیدا میشوند، هرز چند رسیدگی دشوار است اما باید بگویم به خدمت به مردم افتخار می کنیم، کسانی که استطاعت بخش خصوصی را ندارند حتما به بخش دولتی مراجعه کنند و پزشکان و پرستاران ما علیرغم مشکلات با افتخار خدمت خواهند کرد.