جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۸ دی ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۲

شروط ۷ گانه رهبر انقلاب برای ادامه برجام با اروپا

شروط ۷ گانه رهبر انقلاب برای ادامه برجام با اروپا
رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های روز گذشته نماز جمعه در حالی به اروپا برای فعال کردن مکانیسم ماشه تاختند که پیش از این، هفت شرط را برای ادامه برجام با قاره سبز مطرح کردند.
کد خبر : ۴۹۰۲۶۱

رهبر معظم انقلاب روز گذشته در خطبه‌های نماز جمعه از انفعال اروپا پس از خروج آمریکا از برجام و فعال کردن مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریم‌های اروپا علیه ایران به‌تندی انتقاد کرده و فرمودند: «امروز کاملاً واضح شده است، بعد از گذشت حدود یک سال معلوم شده است که این‌ها به معنای واقعی کلمه، پادو آمریکا هستند؛ این‌ها پادوِ آمریکا هستند. آن‌وقت این دولت‌های حقیر در انتظار این هستند که ملّت ایران را به‌زانو دربیاورند.

به گزارش آنا آمریکا که بزرگ‌ترِ شما بود، پیشروِ شما بود، ارباب شما بود، قادر نبود ملّت ایران را به‌زانو دربیاورد؛ شما کوچک‌تر از آن هستید که بخواهید ملّت ایران را به‌زانو دربیاورید. این‌ها مذاکره هم که می‌کنند، مذاکره‌شان آمیختهٔ با دغل و فریب‌کاری است؛ این کسانی که پشت میز مذاکره ظاهر می‌شوند، آن جنتلمن‌های پشت میز مذاکره، همان تروریست‌های فرودگاه بغداد هستند، این‌ها همان‌ها هستند؛ تفاوتی نمی‌کنند؛ لباس عوض می‌کنند؛ این دست چدنی است که پوشش مخملی و دستکش مخملی را بیرون می‌آورد و خودش را نشان می‌دهد، وَالّا باطن، همان باطن است؛ هیچ تفاوتی ندارد. این‌ها نمی‌توانند کسانی باشند که انسان به این‌ها اطمینان پیدا کند.»


به گزارش باشگاه خبرنگاران معظم له در خرداد ۹۷ در جمع مسئولان نظام، شروطی را برای ادامه برجام با اروپا مطرح کردند، اما حتی یک مورد آن را عملی نکرده و وقیحانه ایران را به تخطی از برجام متهم کردند. وزرای خارجه تروئیکای اروپایی حتی در بیانیه‌ای که به مناسبت فعال کردن مکانیسم ماشه منتشر کردند، ایران را برای برداشتن گام‌های پنج‌گانه محق ندانستند! در این مقطع، بازخوانی هفت شرط رهبر معظم انقلاب در این خصوص ضروری به نظر می‌رسد.

۱. «سکوت خود در برابر نقض برجام توسط آمریکا را جبران کنند.» این سکوت مانع از آن شد که حتی توافقات روی کاغذ اجرایی شود و شرکت‌های خارجی به دلیل آنچه ترس از ناپایدار بودن برجام اعلام می‌کردند حاضر به سرمایه‌گذاری در ایران نبودند. اگر اروپاییان آن روز در مقابل آمریکا می‌ایستادند آمریکا احتمال اینکه از اقدامات خصمانه خود به‌ناچار دست بردارد زیاد بود. هنوز از خاطر‌ها نرفته است که اوباما بعد از برجام اعلام کرد اگر این قرارداد امضا نمی‌شد اروپا دیگر حاضر به همراهی در تحریم‌ها نمی‌شد.

۲. «قطعنامه‌ای علیه آمریکا در شورای امنیت ببرند که آمریکا ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ است». طبق قطعنامه ۲۲۳۱ که با امضای برجام در سازمان ملل تصویب شد قرار بود که هر ۶ قطعنامه قبلی که علیه ایران صادرشده و منجر به تحریم‌های وسیع در رابطه با موضوع هسته‌ای علیه این کشور شده بود را ملغی کند، اما در عمل، هم اوباما و هم ترامپ در موارد مختلف این قطعنامه را شکستند. بعد از صحبت‌های پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در بنیاد هریتیج در خصوص لزوم وضع تحریم‌های جدید درباره ایران، اهمیت این تدبیر رهبر انقلاب بیشتر خود را نشان می‌دهد. در حوزه بین‌المللی نیز این کار باعث می‌شود آمریکا در مقابل جامعه جهانی قرار گیرد.

۳. «بحث موشکی و حضور جمهوری اسلامی در منطقه را مطرح نکنند.» ترزا می، مرکل و مکرون در جا‌های مختلف دربارهٔ این دو موضوع صحبت کرده‌اند. همین موضوع را هم پمپئو و ترامپ مطرح کرده‌اند. اروپا در مذاکره با ایران بداند از جایگاه وکیل سخن می‌گفت و همین امر کار به مرحله فعلی رساند.


۴ و ۵ و ۶ و ۷ «با هرگونه تحریمی علیه جمهوری اسلامی مقابله کنند.» «نفت ایران به‌قدری که جمهوری اسلامی می‌خواهد به فروش برسد.» «بانک‌های اروپایی انتقال وجوه مربوط به تجارت با جمهوری اسلامی را انجام دهند.» «اگر در پاسخگویی به این مطالبات تعلل کردند، حق ما برای آغاز کردن فعالیت‌های تعطیل شدهٔ هسته‌ای محفوظ است.»

در طی سال‌های اخیر به بهانه‌هایی، چون تحریم سوئیفت، بانک‌های ایرانی، بانک مرکزی و جریمه‌های مالی دولت آمریکا، بانک‌های اروپایی از ارائه خدمات به دولت و تجار ایرانی ممانعت می‌کردند که همین سبب عدم ورود جریان پول حاصل از تجارت با ایران می‌شد و اثرات اقتصادی متعددی، چون رشد پایه پولی، کاهش قدرت خرید و کاهش ارزش پول ملی، ضعف تأمین سرمایهٔ مالی و... را در پی داشت، لذا بانک‌های اروپایی باید تجارت با جمهوری اسلامی را تضمین می‌کردند و به بهانه‌هایی، چون تحریم‌های آمریکا و... منافع تجاری ایران را دستخوش بازی آمریکایی‌ها قرار نمی‌دادند.

واضح است که جمهوری اسلامی با هدف لغو تحریم‌ها برجام را امضا کرد. قرار نبود برجام وسیله فشاری بر ملت و دولت شود و با آن اقتصاد را معلق و دولت را در برزخ قرار دهند. این هفت تضمین با حفظ حق هسته‌ای و منافع ملی در مقابل تحرکات آن دست چدنی مطرح شد که از دستکش مخملی درآمد و رسماً اعلام مبارزه برای براندازی کرد. اما درنهایت، اروپا نشان داد که جز وردستی آمریکا، نقش دیگری ایفا نمی‌کند و همان‌گونه که وزیر دفاع آلمان اذعان کرد، چاره‌ای جز نوشتن دیکته یانکی‌ها برای به‌اصطلاح تسلیم کردن جمهوری اسلامی ندارد.