دریاچهها پهنههایی آبی هستند که توسط خشکیها احاطه شده اند و آب آنها توسط رودخانهها و نهرهایی که به آنها میریزند تامین میشوند. دریاچهها میتوانند آب شیرین یا شور باشند. تخمین زده میشود که در سراسر جهان حدود ۲میلیون دریاچه وجود دارد. آنها در طیف وسیعی از زیستگاهها و در ارتفاعات مختلف یافت میشوند.
۱۰.دریاچه گریت اسلیو – ۲۸.۹۳۰ کیلومتر مربع
به گزارش برترین ها دریاچه گریت اسلیو (Great Slave) نه تنها دهمین دریاچه بزرگ جهان است، بلکه همچنین عمیقترین دریاچه آمریکای شمالی با حداکثر عمق ۶۱۴ متر است. این دریاچه دومین دریاچه بزرگ در مناطق شمالی کانادا است. طول این دریاچه ۴۸۰ کیلومتر و عرض آن از ۱۹ تا ۱۰۹ کیلومتر است و مساحت ۲۸۹۳۰ کیلومتر مربع را در برمیگیرد. «هی ریور» اصلیترین رود ورودی به این دریاچه و رود «مکنزی» اصلیترین رود خروجی از آن است. سطح این دریاچه در بیشتر روزهای سال یخ زده است.
۹. دریاچه مالاوی – ۳۰.۰۴۴ کیلومتر مربع
دریاچه مالاوی، که آن را در موزامبیک دریاچه «نیاسا» و در تانزانیا «لاگو نیاسا» مینامند، یک دریاچه دیدنی در آفریقا است. تانزانیا، موزامبیک و مالاوی کشورهای حوضه این دریاچه هستند. این دریاچه نهمین دریاچه بزرگ جهان با مساحت کل ۳۰.۰۴۴ کیلومتر مربع است. دریاچه مالاوی همچنین دومین دریاچه عمیق در آفریقا میباشد. طول این دریاچه ۵۷۹ کیلومتر، عمق متوسط آن ۲۹۲ متر و حداکثر عمق آن ۷۰۶ متر است. رودخانه «روهوهو» اصلیترین رود ورودی به این دریاچه و رودخانه «شایر» اصلیترین رود خروجی از آن است. این دریاچه به دلیل داشتن بیشترین تعداد گونههای ماهی دنیا شهرت فراوانی دارد.
۸. دریاچه خرس بزرگ – ۳۱.۰۸۰ کیلومتر مربع
دریاچه «خرس بزرگ» (Great Bear) در ۲۰۰ کیلومتری جنوب مدار شمالگان در مناطق شمال غربی کانادا واقع شده است. طول آن ۳۲۰ کیلومتر و عرض آن تا ۱۷۵ کیلومتر است. عمیقترین نقطه این دریاچه ۴۴۶ متر است. عمق متوسط دریاچه ۷۱.۷ متر است. دریاچه خرس بزرگ ۲۶ جزیره دارد که مساحتی برابر با ۷۵۹.۳ کیلومتر مربع را در برمیگیرند. جریان اصلی خروجی این دریاچه، رودخانه «خرس بزرگ» است. سطح این دریاچه در ارتفاع ۱۸۶ متری از سطح دریا قرار دارد و به دلیل دمای سرد غیرقابل تحمل در ماههای زمستان مشهور است.
۷. دریاچه بایکال – ۳۱.۵۰۰ کیلومتر مربع
دریاچه بایکال «دریاچه طبیعت» نیز نامیده میشود و در مناطق جنوبی سیبری در روسیه قرار دارد. دریاچه بایکال بزرگترین دریاچه آب شیرین غیرمنجمد دنیا از نظر حجم است و حدود ۲۰درصد از آب شیرین دنیا را در خود جای داده است. بایکال همچنین یکی از زلاترین و شفافترین دریاچههای جهان به حساب میآید. مساحت آن ۳۱۵۰۰ کیلومتر مربع است. همچنین بزرگترین دریاچه از نظر حجم و عمیقترین دریاچه جهان است. عمق متوسط این دریاچه ۷۴۴.۴ متر است و عمیقترین نقطه آن ۱۶۴۲ متر است. اصلیترین رودخانههای ورودی به این دریاچه رودخانههای بارگوزین، سلنژ و آنگورا هستند.
۶. دریاچه تانگانیکا – ۳۲.۸۹۳ کیلومتر مربع
دریاچه «تانگانیکا» بزرگترین دریاچه آفریقا است. رودخانههای مالاگاری، روزیزی و کالامبو این دریاچه را تغذیه میکنند. این دریاچه از نظر حجم، دومین دریاچه عمیق و دومین دریاچه آب شیرین در جهان است. حوضه این دریاچه تا بوروندی، تانزانیا، زامبیا و جمهوری دموکراتیک کنگو گسترده شده است. مساحت آن ۳۲.۸۹۳ کیلومتر مربع، عمق متوسط آن ۵۷۰ متر و حداکثر عمق آن ۱۴۷۰ متر است.
۵. دریاچه میشیگان – ۵۸.۰۱۶ کیلومتر مربع
میشیگان دومین دریاچه بزرگ آمریکای شمالی و بزرگترین دریاچهای است که به طور کامل فقط درون یک کشور (ایالات متحده) قرار گرفته است. مساحت آن ۵۷۸۰۰ کیلومتر مربع است. طول آن ۴۹۴ کیلومتر و ۱۹۰ کیلومتر عرض دارد و بیش از ۲،۵۷۵ کیلومتر خط ساحلی دارد. عمق متوسط دریاچه ۸۵ متر است. حداکثر عمق آن ۲۸۲ متر است. منشأ آن را به فعالیتهای یخچالهای طبیعی مربوط میدانند.
۴. دریاچه هیوران – ۵۹.۵۹۶ کیلومتر مربع
دریاچه هیوران در مرز آمریکا و کانادا واقع شده و یکی از دریاچههای بزرگ آمریکای شمالی است. این دریاچه چهارمین دریاچه بزرگ جهان و سومین دریاچه بزرگ آب شیرین جهان محسوب میشود. مساحت آن ۵۹،۵۹۶ کیلومتر مربع است. دریاچه هیوران ۳۳۱ کیلومتر طول و ۲۹۵ کیلومتر عرض دارد. عمیقترین نقطه دریاچه ۲۲۹ متر و عمق متوسط آن ۵۹ متر است. جزیره «مانیتولین» که بزرگترین جزیره دریاچهای جهان محسوب میشود نیز در این دریاچه قرار دارد. «تنگه مکنزی» و رودخانه «سنت ماری» جریانهای ورودی اصلی به این دریاچه میباشند.
۳. دریاچه ویکتوریا – ۶۹.۴۸۵ کیلومتر مربع
دریاچه ویکتوریا بزرگترین دریاچه آفریقا و بزرگترین دریاچه گرمسیری جهان است که مساحتی بالغ بر ۶۹۴۸۵ کیلومتر مربع را اشغال میکند و به نام ملکه ویکتوریا نامگذاری شده است. رودخانه «کاگرا» ورودی اصلی به این دریاچه میباشد. دریاچه ویکتوریا با عمق متوسط ۴۰ متر و حداکثر عمق ۸۴ متر نسبتاً کم عمق است. این دریاچه دارای ۸۴ جزیره است.
۲. دریاچه سوپریور – ۸۲.۴۱۴ کیلومتر مربع
دریاچه «سوپریور» از نظر مساحت بزرگترین دریاچه آب شیرین در جهان و سومین دریاچه بزرگ دنیا از نظر حجم است. این دریاچه یکی از دریاچههای بزرگ آمریکای شمالی با مساحت ۸۲، ۴۱۴ کیلومتر مربع است. حداکثر عمق این دریاچه ۴۰۶ متر است. اصلیترین جریانهای خروجی از این دریاچه رودهای «سن ماریز» و «سو لاکس» میباشند. آب این دریاچه وارد دریاچه هیوران میشود.
۱. دریاچه خزر – ۳۷۱.۰۰۰ کیلومتر مربع
دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان است. این دریاچه همچنین بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی در جهان است که مساحت آن ۳۷۱۰۰۰ کیلومتر مربع است و دارای ۷۸۲۰۰ کیلومتر مکعب آب است. دریای خزر همچنین سومین دریاچه عمیق در جهان است. عمیقترین قسمت دریاچه ۱۰۲۵ متر است و عمق متوسط آن ۲۱۱ متر است. ایران، قزاقستان، ترکمنستان، روسیه و آذربایجان کشورهای حوضه این دریاچه هستند. رودخانههای ولگا، اورال، ترک و کورا برخی از ورودیهای مهم این دریاچه هستند. این دریاچه هیچ جریان خروجی ندارد.