رضا ملکزاده در نشست خبری گرامیداشت هفته پژوهشوفناوری، ضمن بیان اینکه راهاندازی بیمه همگانی سلامت از سال ۷۱ هدف وزارت بهداشت بود، گفت: در همین زمینه با نگاه به سازمانهای بیمهگر موفق در جهان که یکی از آنها «NHS» در انگلستان است، به دنبال افزایش پوشش خدمات و کاهش هزینهها در بیمه بودیم.
وی با بیان اینکه در تمام دنیا قوانین حمایتی برای فقرا حذف شده و یارانه آن به بیمهها آمده است، اظهار کرد: این امر میتواند باعث موفقیت باشد. چگونه میتوان بدون هیچ بودجهای ۱۰ میلیون نفر را بیمه رایگان کرد؟ بدیهی است که این فرایند میتواند آسیبهایی به دنبال داشته باشد.
ملکزاده افزود: زمانی که مهمترین اولویت بیمه، درمان افراد مریض باشد و سرمایهگذاری مناسبی در حوزه پیشگیری از بروز بیماریها انجام نشود، قطعا نتایج چندان مطلوبی نخواهیم دید، البته در مواردی مانند افزایش سطح سلامت جامعه، افزایش دسترسی به آموزش، کاهش نابرابری و... پیشرفتهایی محقق شده است، اما همچنان در زمینه کاهش بیکاری، عدم تولید و مصرف مسئولانه، حفاظت از محیط زیست و ... نیاز است اقدامات بیشتری انجام شود.
وی بهترین شاخصهای حال حاضر کشور را اینگونه توصیف کرد و گفت: کاهش شیوع آلودگی هوای داخل منازل تا ۱۰۰ درصد، افزایش پوشش بیمه همگانی تا ۹۰درصد، افزایش متوسط قد ایرانیها و ... از مهمترین اقدامات صورت گرقته است. البته این در حالی است که بدترین شاخصهای فعلی تصادفات جادهای، میزان بالای خشونت، بلایای طبیعی، آلودگی هوا، مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی و... است که نیازمند اصلاح است.
ایرانیها ۱۰ سال زودتر از اروپاییها به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند
ملکزاده با بیان اینکه در سال ۹۴ مجموعا ۳۸۵ هزار نفر فوت کردهاند، اشاره کرد: در این بین سهم مرگهای زیر ۷۰ سال که مرگ زودرس محسوب میشود، قابل توجه است و متاسفانه سهم مرگهای زیر ۵۰ سال ۲۲ درصد است که عمده علت بروز این مرگها سکته قلبی و مغزی است که هزینه زیادی هم برای سازمانهای بیمهگر دارد. مطالعات نشان میدهد ایرانیها ۱۰ سال زودتر از اروپاییها به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند و این موضوع علاوه بر آنکه نشان دهنده اهمیت نوع تغذیه در بروز بیماری است، میتواند به نقش ژنتیک و وراثت نیز اشاره کند.
بیش از ۱۰ درصد ایرانیها مبتلا به دیابت هستند/۳ استان در صدر لیست
وی با اشاره به نقش بیماریهای غیر واگیر در بروز مرگ و میر و بیماریها، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۱۰ درصد ایرانیها مبتلا به دیابت هستند که استان مازندران، یزد و اهواز به ترتیب در صدر لیست ابتلا قرار دارند. افزایش بروز بیماریهای غیرواگیر نوعی هشدار برای بیمهها خواهد بود که حکایت از اهمیت اتکا بر نقش پیشگیری در کمکردن هزینههای آینده خواهد داشت. در این زمینه میتوانیم با اصلاح عادت غذایی به عنوان مثال به جای شکر، از گیاه استویا استفاده کنیم که ۱۰۰ برابر شیرینتر از شکر بوده و کالری آن نیز نزدیک به صفر است.
در ادامه مراسم شجاعی، سرپرست مرکز ملی تحقیقات بیمه، با اشاره به نقش تحقیقات در بهبود عملکرد بیمهها، گفت: در حوزه بیمه سلامت ۴۵ مسئله و ۱۱۲ راهکار شناسایی و ارائه شده است و بیش از ۳۵۰ مطالعه انجام گرفته است؛ همچنین در این خصوص ۴۸ جلد کتاب به چاپ رسیده است.
سرپرست مرکز ملی تحقیقات بیمه همچنین تأکید کرد: در آیندهای نزدیک بستههای تشویقی با هدف ارتقاء سلامت بیمهشدگان در نظر گرفته شده است و ما سعی داریم عمر پوشش زیاد، ارتقاء و حفاظت مالی از بیمهشدگان را افزایش بدهیم و من معتقدم که حقوق بیمه باید متناسب با ریسک تعیین شود.