چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۳ آبان ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۲
رئیس سازمان انرژی اتمی:

سقف سطح غنی سازی برداشته شد

سقف سطح غنی سازی برداشته شد
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت که طی 2 ماه، ۱۵ سانتریفیوژ نسل جدید راه اندازی شده که کار بسیار بزرگی است و امروز شاهد راه‌اندازی زنجیره 30 تایی ماشین‌های سانتریفیوژ IR6 هستیم.
کد خبر : ۴۸۰۹۸۶

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و خبرنگاران امروز دوشنبه 13 آبان 98 از مجتمع غنی‌سازی نطنز بازدید کردند.

به گزارش تسنیم پس از این بازدید رئیس سازمان انرژی اتمی در نشستی خبری گفت: امروز مصادف با 13 آبان روزی سرنوشت ساز ‌‌و افتخار آفرین است که تعدادی از دانش آموزان عزیز ما توسط رژیم منفور گذشته به شهادت رسیدند، عهد و پیمان می‌بندیم با شهدای 13 آبان و شهدای هسته‌ای.

صالحی در ادامه افزود: امروز شاهد یکی از دستاوردهای این عهد و پیمان فرزندان غیور در سازمان انرژی اتمی بودید. برجام نتیجه تفاهم ایران با 6 کشور بود و مبنای مذاکره آن از منظر ایران، این بود که در بعد فنی ما بنا به توصیه مسئولان ارشد نظام به ویژه مقام معظم رهبری، بنا بر این بود که حقوق هسته‌ای ملت ایران پا برجا بماند. از منظر طرف مقابل برجام مانع انحراف برنامه هسته‌ای ایران شود، این از نظر آنها بود. چگونه می‌شود این‌ها را جمع کرد؟ لاجرم محدودیت‌هایی را آنها پیشنهاد دادند. یکی محدودیت زمانی بود و دیگری محدودیت تعداد [تجهیزات]. مثلا IR6 که سال 1388 کلید خورد و اولین ماشین آن 1389 رونمایی شد و حدود 9 سال از زمان رونمایی آن می‌گذرد، قبل از برجام ما 5 سال مداوم روی این سانتریفیوژ کار می‌کردیم. این ماشین IR6 را اگر می‌خواستیم به تولید انبوه برسانیم، علاوه بر آن 5 سال، به چه مقدار زمان نیاز بود؟ گزارشی که شرکت یورنکو که 50 یا 60 سال سابقه فعالیت دارد می‌گوید 8 سال نیاز است. پس ما باید 3 یا 4 سال دیگر روی IR6 کار می‌کردیم، البته با تجربه آنها.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: به قدری باید با سانتریفیوژ و روی آن کار کنید تا مطمئن شوید بدون عیب است و این زمانبر است. روی تک ماشین IR6 و زنجیره 10 ماشین کار کرده بودیم، بعدا روی زنجیره 20 تایی و بعد زنجیره 30 تایی و بعد زنجیره 134 تایی. این چقدر زمان می‌برد؟ مدت زمانی که برجام را تعریف کردند. ما تا 4 سال بعد از برجام زنجیره 20 تایی داشتیم و به 30 تایی نرسیده بودیم. ما به دستور مقامات ارشد کشور این کار را انجام دادیم.

پیشنهاد امروز
yektanet-logo-sign
الان وقتشه که دیگه ماشینتو بفروشی! (ویژه تهرانی‌ها)

الان وقتشه که دیگه ماشینتو بفروشی! (ویژه تهرانی‌ها)

وی گفت: طرف مقابل برای حصول اهداف خود دو محدودیت را تعریف کرد. زمان دوره برجام با محدودیت‌های زمان و تعداد که برای ما تعریف کردند، پس ما از حقوق خود عدول نکردیم و امور را به پیش بردیم. UCF ما 9 یا 10 سال خوابیده بود و یکی دو سال است که راه افتاده و بهسازی شده. هفته آینده انشالله واحدهای دو و سه نیروگاه بوشهر بتن ریزی می‌شود. ما در هیچکدام از موارد، حقوق هسته‌ای خود را واگذار نکرده‌ایم.

صالحی درباره اقدامات انجام گرفته در مرکز نطنز هم گفت: امروز از سالن تحقیق و‌ توسعه نطنز تحت عنوان سالن S8 بازدید کردید که در سالن جا برای راه رفتن نبود و 15 نوع ماشین نسل جدید در آنجا وجود دارد که علاوه بر آن چند سانتریفیوژ مدولار هم هست. بعضی از این سانتریفیوژهای جدید در دو ماه اخیر کارشان انجام شد. ماشین IR9 با سوی 5 و IR6، و IR7 و مابقی ماشین‌ها را دیدید. سوی بالقوه اینها 11 هزار بود، الان سوی ما در دو ماه به 8 هزار سو [عملیاتی] رسیده است. در عرض دو ماه 2660 سو با نصب سانتریفیوژهای جدید اضافه شد. تعداد کل ماشین‌ها 490 عدد است. قبل از برجام ما 5 مدل ماشین داشتیم، پس از گام سوم به 15 نوع رسیده است. برای سانتریفیوژ IR9 برنامه‌ای [نرم افزاری] نوشته شده که بیش از 200 هزار خط است.

وی در ادامه افزود: سقف سطح غنی سازی برداشته شد و الان 4.2 درصد است. واقعا امروز به عنوان یک ایرانی و مسلمان به خود بالیدم که در چنین کشوری زندگی می‌کنیم که بچه‌های ما غرورآمیز و غیرباورانه توانستند حرکت کنند. یکی از اقدامات زیبای دوستان این است که سانتریفیوژهایی که برداشته بودند را مجدد آوردند و نصب کرد از جمله IR4 و IR2M که می‌گفتند با لگد برداشتند. ولی دیدید که دوباره و با دقت نصب کرده بودند. تصور طرف مقابل این بود که اگر این‌ها برگردد حدود 10 درصد تلفات و خرابی بدهد، اما بیش از یک درصد نشد و در 200 یا 300 دستگاه به 2 یا 3 دستگاه رسید. امیدواریم دولت کریمه عنایت لازم را داشته باشد و ما بتوانیم به پیش برویم. در همین دو ماه علاوه بر ساخت و نصب ماشین‌های جدید، بهینه سازی‌های انجام شده که در زمان مقتضی شرح خواهیم داد.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: هر سانتریفیوژ خصوصیات خود را دارد. سانتریفیوژها دو دسته اصلی دارند. یک سری تحت بحرانی هستند و یک سری فوق بحرانی هستند. اگر روتور یک قسمتی باشد تحت بحرانی هستند، اگر چند تا روتور باشد سوپر کریتیکال (فوق بحرانی) هستند. چون ما ابتدای راه بودیم لاجرم دیدیم روی انواع مختلف کار کنیم. IR9 سوپر کریتیکال بود و حدود 5 تا روتور داشت. ما نیاز داشتیم راهی را که دیگران طی 30 یا 40 سال رفتند، در مدت کوتاهتری برویم. ما طی 2 یا 3 سال آینده باید روی بعضی از این سانتریفیوژها کار کنیم و باقی را روی قفسه و کنار بگذاریم.