عظیم حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، از افزایش ۳ درصدی قیمت مرغ نسبت به اواخر هفته گذشته خبر داد و گفت: امروز متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۸ هزار و ۸۰۰ تا ۸ هزار و ۹۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۲ هزار و ۹۰۰ تا ۱۳ هزار تومان است.
وی پایان فصل خرید لوازم مدرسه و روند عادی خرید مرغ در سبد خانوار را از جمله دلایل اصلی افزایش قیمت در بازار اعلام کرد و افزود: با توجه به شرایط کنونی عرضه و تقاضا پیش بینی میشود که نرخ هر کیلو مرغ زنده به ۹ هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار و ۶۰۰ و مرغ گرم ۱۳ هزار و ۵۰۰ تا ۱۴ هزار تومان در بازار برسد.
حجت قیمت مرغ در بازار را پیش بینی کرد و گفت: با وجود تعادل قیمت مرغ در بازار انتظار میرود که قیمت مرغ گرم تا پایان هفته به دامنه ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان برسد، اما تحقق این موضوع به کشش بازار بستگی دارد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تولیدکنندگان جوجه یکروزه همچنان در حاشیه زیان هستند، بیان کرد: با توجه به تنش قیمت جوجه و اختلاف با نرخ مصوب، تولیدکنندگان همچنان با زیان معناداری در این بخش روبرو هستند.
وی درباره آخرین وضعیت جوجه ریزی در شهریور گفت: بنابر آمار در شهریور بیش از ۱۰۰ میلیون قطعه جوجه ریزی شد که با این وجود پیش بینی میشود کمبود یا نوسان خاصی در بازار اتفاق نیفتد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی قیمت مرغ در ایام اربعین را پیش بینی کرد و افزود: با توجه به خروج ۲.۵ تا ۳ میلیون نفر زائر به عراق از کشور و عدم صادرات مرغ بعید است که در ایام اربعین نوسان خاصی در حوزه مرغ داشته باشیم.
حجت با اشاره به اینکه نهادههای دامی از ثبات نسبی در بازار برخودار است، بیان کرد: هم اکنون قیمت نهادههای دامی به ویژه کنجاله سویا بسیار متعادل است و بازار ذرت به سبب آنکه شرکت پشتیبانی امور دام در ۲ هفته اخیر اقدام به توزیع از انبارهای استانی کرده، از این رو تا حدی کمبود قبلی جبران شده است که امیدواریم سهمیه این ماه هر چه سریعتر اعلام شود تا نوسان خاصی اتفاق نیفتد.
وی نرخ کنونی هر کیلو کنجاله سویا در بنادر را ۲ هزار و ۴۵۰ و انبارهای استانی ۲ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: در شرایط فعلی قیمت هر کیلو ذرت داخلی در انبارهای استانی یک هزار و ۶۰۰ تومان و با احتساب متوسط ۷۰ تومان کرایه حمل برای مصرف کننده یک هزار و ۶۷۰ تومان تمام میشود که با نرخ مصوب ۱۰۰ تومان فاصله دارد.
حجت با اشاره به دلایل صادرات غیر رسمی مرغ به بازارهای هدف افزود: با توجه به اخذ عوارض بالای صادرات مرغ و اتخاذ تصمیمات یک شبه مسئولان مبنی بر ممنوعیت، تجار بازارهای هدف اعتمادی به صادرکنندگان ندارند و همین امر موجب شده تا مقدار محدودی مرغ به استانهای شمال غرب و کردستان عراق صادر شود که این امر تاثیری در بازار مرغ ندارد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: صادرات مرغ تنها در صورت عرضه مرغ با نرخ پایینتر از سایر رقبا به بازارهای هدف شدنی است که با وجود عوارض بالای صادرات این امر توجیه اقتصادی برای صادرکننده ندارد و تجار عراقی تنها در صورت تداوم صادرات و دادن تعهد در این خصوص حاضر به خرید مرغ از ما هستند، در حالیکه صادرکنندگان هیچ اطمینان خاطری از تصمیمات مسئولان امر ندارند چرا که ممکن است همانند سالهای گذشته، صادرات مجدد از بهمن ممنوع اعلام شود.
به گفته وی، با کاهش تعرفه و رفع مشکلات صادراتی مبنی بر اتخاذ تصمیمات یک شبه این امکان وجود دارد که سالانه حداقل ۵۰۰ هزار تن مرغ به بازارهای هدف صادر شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه عرضه مرغ کمتر از نرخ مصوب با انتقاد شدید تولیدکنندگان روبروست، گفت: با توجه به عرضه مرغ کمتر از نرخ مصوب در بازار انتظار میرود که مسئولان دولتی هر چه سریعتر تصمیماتی اتخاذ کنند تا مرغداران بتوانند به تولید ادامه دهند چرا که هم اکنون مرغ با نرخ کمتر از ستاد تنظیم بازار در حال عرضه است که این امر میتوانند مشکلات متعددی در امر جوجه ریزی ایجاد کند.
حجت در پایان با انتقاد از سود بالای سیستم بانکی تصریح کرد: اگر به دنبال کاهش هزینه صنعت طیور هستیم، در ابتدا باید هزینه اعتبارات را که از طریق سیستم بانکی به بخش وارد میشود، کاهش دهیم چرا که مرغداران علاوه بر نوسان هزینه نهادههای دامی با افزایش ۳ برابری هزینههای ثابت در بخش ساختمان، تجهیزات و تصفیه خانه آب روبرو هستند که اگر بنابه هر دلیلی هزینههای تولید تامین نشود، تجهیزات فرسوده منجر به افزایش هزینههای تولید و عدم رقابت با واحدهای پیشرفته میشود.