در سطوح بالای دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» اظهارات تند و افراطی زیادی درباره ایران مطرح میشود که «مایک پامپئو» وزیر خارجه و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در این امر پیشرو هستند.
در کنار مقامات دولتی اما افراد دیگری نیز هستند که وظیفه ارائه مشاوره به ترامپ در موضوعات راهبردی و حساس مانند تنشها با ایران را برعهده دارند. در بین این مشاوران، هم افراد تندرو و جنگطلب دیده میشود و هم افراد منطقی و جنگگریز.
سناتور «تام کاتن» یکی از ضدایرانیترین اعضای جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا که بارها خواستار حمله هوایی به اهداف استراتژیک و تاسیسات هستهای در ایران شده، از افرادی است که توانسته در ماههای اخیر توجه ترامپ را به عقاید افراطی و تند خود جلب کند.
نشریه «پالتیکو» با اشاره به اینکه کاتن در حال ارائه مشورتهایی با مضمون لزوم آغاز جنگ با ایران به رئیسجمهور آمریکا است، مینویسد: «او به ترامپ پیشنهاد داده که هماکنون برای مقابله با ایران همین الان اقدام کند و آنطور که دیگر اعضای حزب جمهوریخواه میگویند، منتظر نماند».
کاتن درباره مشورتهایی که به ترامپ میدهد، به پالتیکو گفت: «اهداف بسیاری، از پایگاههای دریایی و زرادخانه تسلیحاتی گرفته تا پالایشگاههای (نفت)، وجود دارد که میتواند ایران را از دست زدن به رفتارهای شرورانه باز دارد. (هدف این است که) به اندازهای صدمه به تهران وارد شود تا بفهمد که ما چنین حملاتی را تحمل نمیکنیم».
وی ضمن بیان اینکه با ترامپ بیش از رئیسجمهور پیشین آمریکا همعقیده است، توضیح میدهد: «اگر هم در موردی (همعقیده) نباشم، آنگاه تلاش میکنم که نظر او را تغییر بدهم و بیشتر این کارها در خفا انجام میشود».
در میان هیاهوی مقامات تندرو واشنگتن در کنار گوش رئیسجمهور آمریکا برای آغاز اقدام نظامی علیه ایران، اما گفته میشود افراد دیگری نیز هستند که تلاش میکنند این مواضع را خنثی کرده و ترامپ را به کفایت به اقدامات نرم علیه ایران راضی کنند.
وبگاه «دیلی بیست»به نقل از منابع آگاه در این باره مینویسد که «تاکر کارلسون» مجری شبکه «فاکسنیوز» (شبکه مورد علاقه ترامپ) طی هفتههای اخیر به دیدار خصوصی رئیسجمهور آمریکا رفته و درباره لزوم اجتناب از هرگونه اقدام نظامی علیه ایران به او مشورت داده است.
یک مقام ارشد دولتی آمریکا میگوید که کارلسون در جریان دیدار اخیری که با ترامپ داشته، از حضور افراد تندرو در دولت وی انتقاد کرده و تاکید داشته که جنگ با ایران به نفع هیچکسی نخواهد بود.
ماه قبل، این مجری تلویزیونی آمریکا درباره تندرویهای بولتون گفته بود که او عامدانه در حال افزایش تنشها با ایران است و درگیری احتمالی با این کشور برای بولتون مانند کریسمس یا جشن تولد است.
کارلسون همچنین در برنامهای که چند شب قبل در شبکه فاکسنیوز داشت ادعای پامپئو در دست داشتن ایران در حمله به دو نفتکش در دریای عمان را با ادعای «کالین پاول» وزیر خارجه پیشین آمریکا درباره وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق مقایسه کرده و تصریح کرد: «ما هنوز هم داریم بهای آن (ادعا) را پس میدهیم».
چنین گزارشهای متناقض درباره مشاوران ترامپ وقتی جدیتر میشوند که در کنار اظهارات پارادوکسگونه رئیسجمهور آمریکا در تقابل با ایران قرار بگیرند. ترامپ یک روز در صفحه شخصی توئیتر خود تهدید میکند که اگر «ایران به دنبال جنگ باشد، واشنگتن آن را از صحنه روزگار محو میکند» و روز دیگر از تمایل خود برای مذاکره با ایران و رساندن این کشور به رفاه و پیشرفت اقتصادی-اجتماعی است.
از سوی دیگر در حالی که پامپئو و بولتون علنا ایران را به حمله به دو نفتکش خارجی در دریای عمان متهم میکنند اما ترامپ همزمان با تایید نظر آن دو، حادثه برای نفتکشها را مسئلهای کوچک و کماهمیت توصیف میکند.
وبگاه دیلیبیست همچنین روز گذشته به نقل از پنج مقام و منبع آگاه نوشته بود که ترامپ از اعضای کابینه خود خواسته تا اظهارات تند علیه ایران را کاهش داده و تاکید کنند که واشنگتن به دنبال جنگ با ایران نیست.
روزنامه «واشنگتن پست» نیز درباره این تناقضات رفتاری ترامپ در گوش دادن به مشورتهای مختلف از سوی افراد جنگطلب و جنگگریز گزارش داده بود که «رند پال» اثر زیادی روی تصمیمات رئیسجمهور آمریکا در زمینه سیاست خارجی و از جمله تصمیم او برای خارج کردن نظامیان این کشور از سوریه داشته است.
منبع: فارس