به نقل از روابط عمومی حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان، وحید پورمردان اظهار داشت: یک قلاده پلنگ در منطقه «سرایدان ابتر» شهرستان ایرانشهر در حاشیه رودخانه «دامن» به دامهای یکی از دامداران و عشایر منطقه حمله و هشت راس بز را تلف کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: کارشناسان محیط زیست شهرستان ایرانشهر پس از وصول گزارش به منطقه اعزام و زیستگاه، محل خسارت، تعداد دامهای تلف شده و میزان خسارات وارده را بررسی کردند. با توجه به پراکنش پلنگ در قسمتهایی از منطقه بلوچستان و حضور دامدارها در زیستگاههای پلنگ، عدم مراقبت اصولی چوپانها از گله موجب بروز حمله پلنگ به دامها میشود.
وی ادامه داد: سیستم غذایی پلنگ متنوع بوده از علف خواران کوچک چثه مانند خرگوش تا علف خواران بزرگ چثه قوچ و میش وحشی تغذیه نموده سرما، تخریب زیستگاها، کمبود آب و غذا و کاهش طمعه، باعث شده که این حیوان از زیستگاه خود خارج شده و به محل سکونت انسانها نزدیک شود که این امر متاسفانه باعث تعارض بین انسانها و پلنگ شده است.
پورمردان تاکید کرد: استان سیستان و بلوچستان یکی از زیستگاههای پلنگ ایرانی در کشور است که در آن مانند سایر زیستگاهها برای حفظ بقاء خود با تهدیدات زیادی روبرو است. در حال حاضر مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست از امن ترین زیستگاههای پلنگ ایرانی در مقایسه با مناطق آزاد به شمار میروند. این در حالی است که گونه پلنگ در برخی از زیستگاههای آزاد استان نیز حضور داشته و موجب تعارض گونه با دامداران در این مناطق است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان ضمن ابراز تاسف از دامداران درخواست کرد از ورود به مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست و زیستگاههای حساس مناطق استان خودداری و موارد لازم در حفاظت از گلههای دام را انجام دهند.
به گزارش تسنیم، ارتفاعات حاشیه رود خانه دامن شهرستان ایرانشهر یکی از زیستگاههای گونه نادر و کمیاب پلنگ ایرانی است. گونه پلنگ Panthera pardus بزرگ جثهترین گربهسان موجود از راسته گوشتخواران و خانواده گربهسانان است و در لیست سرخ IUCN به عنوان گونه در معرض تهدید شناخته شده است. همچنین گونه نادر پلنگ ایرانی یکی از 9 زیرگونه پلنگ دنیا است که از نظر جثه بزرگترین آنها به شمار میرود. دست و پاهای کوتاه و بدن قوی داشته و شانه پشت و پهلوها از خال های گل مانندی پوشیده شده و لکههای سیاه روی سر،گلو، سینه و شکم دارد. گونه پلنگ ایرانی در لیست سرخ IUCN در معرض انقراض و ضمیمه یک کنوانسیون CITES است.