شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۳

چگونه آمریکا به کمک تحریم‌ها صادرکننده بزرگ نفت شد؟

سایر تولیدکنندگان بزرگ نفت ناچار شده‌اند قیمت‌هایشان را پایین‌تر بیاورند و تولیدشان را محدود کنند. اوپک و سایر تولیدکنندگان همچون روسیه تولیدشان را از سال ۲۰۱۷ به میزان سه تا چهار درصد کاهش داده‌اند تا با ریزش قیمت نفت مقابله کنند. این استراتژی موفقیت‌آمیز بود و قیمت نفت از پایین‌ترین حد خود دو برابر افزایش یافته و به مرز ۶۰ دلار در هر بشکه رسید.
کد خبر : ۴۵۲۸۶۵

تا همین چند سال پیش آمریکا بزرگترین واردکننده نفت در جهان بود و تقریباً هیچ نفتی در بازارهای بین‌المللی نمی‌فروخت.

به گزارش ایسنا، اما اکنون با رنسانس نفت و گاز شیل که آمریکا را به یک صادرکننده بزرگ به اروپا و آسیا تبدیل کرده است، اوضاع به کلی فرق کرده است و با تحریم‌ها علیه ایران و ونزوئلا، آمریکا آماده است تا یک قدم دیگر بردارد و به یک صادرکننده خالص نفت تبدیل شود.

در یک کنفرانس صنعت بازرگانی نفت در سپتامبر گذشته، تولیدکنندگان نفت از آمریکا با دست پر آمدند تا دوران جدید صادرات نفت آمریکا را رقم بزنند. به عنوان نمونه، شرکت اکسون موبیل به همراه رقیب اروپایی خود "رویال داچ شل" بروشورهایی را توزیع می‌کردند که در آنها جزئیات گریدهای مختلف نفت آمریکا و همچنین دلایل مناسب بودن آن برای جایگزینی با نفت خاورمیانه، آفریقا و روسیه توضیح داده شده بود.

این استراتژی تاکنون موفقیت‌آمیز بوده و صادرات نفت آمریکا به اروپا طی یک سال گذشته به رکورد بالایی صعود کرد. صادرات این کشور در طول سال ۲۰۱۸ دو برابر شد و به ۴۳۰ هزار بشکه در روز رسید. امسال نیز روند رشد صادرات آمریکا ادامه پیدا کرده و این کشور در ژانویه ۶۳۰ هزار بشکه در روز نفت به اروپا صادر کرد. اگرچه میزان مذکور همچنان کمتر از صادرات روسیه یا عراق است اما آمریکا را جلوتر از سایر تولیدکنندگان اوپک همچون نیجریه و لیبی قرار می‌دهد.

یک عامل مهم در موفقیت گسترده نفت آمریکا در بازارهای خارجی، میزان عظیم تولید در منطقه پرمیان باسین است که اشباع عرضه ایجاد کرده و قیمت نفت آمریکا در بازارهای بین‌المللی را به سطحی کاهش داده که رقابت با آن دشوار شده است. یک معامله‌گر اروپایی در این باره به رویترز گفت: نفت آمریکا یک دردسر واقعی است و فشار زیادی روی گریدهای سبک منطقه‌ای وارد کرده و در واقع، قیمت همه گریدها به دلیل فراوانی عرضه نفت آمریکا کاهش پیدا کرده است.

سایر تولیدکنندگان بزرگ نفت ناچار شده‌اند قیمت‌هایشان را پایین‌تر بیاورند و تولیدشان را محدود کنند. اوپک و سایر تولیدکنندگان همچون روسیه تولیدشان را از سال ۲۰۱۷ به میزان سه تا چهار درصد کاهش داده‌اند تا با ریزش قیمت نفت مقابله کنند. این استراتژی موفقیت‌آمیز بود و قیمت نفت از پایین‌ترین حد خود دو برابر افزایش یافته و به مرز ۶۰ دلار در هر بشکه رسید.

اشباع عرضه نفت آمریکا و متعاقب آن قیمت‌های پایین در طول سال آینده همچنان ادامه خواهد یافت. طبق آمار دولتی، انتظار می‌رود تولید نفت آمریکا در سال ۲۰۱۹ به میزان ۱.۱۸ میلیون بشکه در روز رشد کرده و به ۱۲.۰۶ میلیون بشکه در روز بالغ شود. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد رشد تولید نفت آمریکا پس از سال ۲۰۱۹ تداوم خواهد یافت و به ۱۵ میلیون بشکه در روز نفت خام و ۲۰ میلیون بشکه در روز مایعات نفتی خواهد رسید. با این آمار آمریکا می‌تواند در تأمین نفت به خودکفایی برسد و به حد کافی برای تأمین ۱۸ تا ۱۹ میلیون بشکه در روز تقاضای داخلی تولید کند.

اگرچه حجم و قیمت نفت آمریکا عامل اصلی رشد تأثیرگذاری این کشور در بازارهای نفت بین‌المللی بوده است اما مطمئناً تنها عامل نبوده است. در این مورد مانند هر مورد دیگری نمی‌توان اقتصاد را از سیاست جدا دانست. تحریم‌های آمریکا علیه ایران و ونزوئلا کمک زیادی به نفت این کشور کرده و مانع خرید نفت این دو کشور توسط کشورهای سراسر جهان شده است. میزان ۴۳۰ هزار بشکه در روز صادرات نفت آمریکا به اروپا همان میزان صادرات ایران به این منطقه پیش از آغاز دور جدید تحریم‌ها بود.

در شرایطی که اوضاع سیاسی ونزوئلا آشفته‌تر از قبل است و هیچ نشانی از ملایمت در مواضع خصمانه ترامپ علیه ایران به چشم نمی‌خورد، به نظر می‌رسد سیاست خارجی آمریکا همچنان موفقیت بزرگی را برای نفت آمریکا در بازارهای اروپایی و آسیایی فراهم می‌کند.