پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۳

افزایش ۸۰ درصدی قیمت مصوب خودروها

افزایش ۸۰ درصدی قیمت مصوب خودروها
خودرو این روزها برخلاف تمام بازارها حرکت می‌کند. در حالی که طی هفته‌های گذشته قیمت ارز ۸ هزار تومان کاهش یافت و به کانال ۱۱ هزار تومان رسید و از طرفی سکه هم کاهش یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی را تجربه کرد، این سؤال پیش می‌آید چرا قیمت خودرو که با افزایش قیمت ارز، جهش یافت، نسبت به کاهش‌های اتفاق افتاده هیچ واکنشی نشان نمی‌دهد و این روزها هم برخلاف رویه سایر بازارها به صورت خودجوش افزایش پیدا می‌کند.
کد خبر : ۴۴۲۱۱۴

روزنامه دولت قیمت واقعی خودروها را بررسی کرده است: خودرو این روزها برخلاف تمام بازارها حرکت می‌کند. در حالی که طی هفته‌های گذشته قیمت ارز ۸ هزار تومان کاهش یافت و به کانال ۱۱ هزار تومان رسید و از طرفی سکه هم کاهش یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی را تجربه کرد، این سؤال پیش می‌آید چرا قیمت خودرو که با افزایش قیمت ارز، جهش یافت، نسبت به کاهش‌های اتفاق افتاده هیچ واکنشی نشان نمی‌دهد و این روزها هم برخلاف رویه سایر بازارها به صورت خودجوش افزایش پیدا می‌کند. زمانی‌که قیمت دلار به ۱۹ هزار تومان و سکه به نزدیک ۶ میلیون تومان رسید، همه از حباب قیمت‌ها صحبت کردند و از مردم خواسته شد که خریدهای هیجانی نداشته باشند، اما از خردادماه سال‌جاری حباب قیمت خودرو آغاز شده و هنوز ترمز رشد قیمت کشیده نشده است.

به گزارش روزنامه ایران در بازار ارز و سکه بانک مرکزی ورود کرد و توانست قیمت‌ها را کنترل کند، بدین جهت در این حوزه دیگر شاهد عطش خرید نیستیم و اکنون عرضه و تقاضا هماهنگ شده است اما وزارت صمت در حوزه خودرو روزه سکوت گرفته و تنها خبر می‌دهد که بزودی بازار و قیمت‌های خودرو اصلاح می‌شود. ولی از سال گذشته تاکنون هیچ‌کدام از مسئولان نتوانستند برای اصلاح قیمت‌ها قدم از قدم بردارند. هیچ‌کدام از مدیران نمی‌خواهند مهر گرانی خودرو بر کارنامه کاریشان بخورد بدین جهت، زمان می‌خرند تا ببینند چه اتفاقی برای این صنعت پیش می‌آید و آیا خودروسازان می‌توانند خود چاره‌اندیشی کنند. این معطلی باعث شده مردم بلاتکلیف در خرید خودرو شوند و در این میان فروشندگان خودرو روزانه بر قیمت‌های خود می‌افزایند و یا در برابر افزایش تقاضاها از نبود خودرو صحبت می‌کنند.

پیش‌بینی نمایشگاه‌داران خودرو هم این است که روند افزایشی قیمت خودرو متوقف نخواهد شد و اگر کسی اکنون زمان خرید را از دست بدهد دیگر امکان خرید خودرو را نخواهد داشت. این گفته‌ها باعث می‌شود کسانی‌که به خودرو نیاز ندارند هم برای خرید آستین بالا بزنند. در ادامه گزارش به این موضوع خواهیم پرداخت که چرا قیمت خودرو در بازار کاهش پیدا نمی‌کند و آیا قیمت‌های فعلی خودرو حباب دارد؟

قیمت خودروها در بازار به قیمت واقعی نزدیک است

محمدرضا نجفی‌منش رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی درباره اینکه چرا قیمت خودرو از کاهش ارز و سکه پیروی نمی‌کند و همچنان رشد قیمت دارد، به «ایران» گفت: کاهش قیمت ارز بر قیمت خودروهای خارجی اثر گذاشته و باعث شده تا حدودی قیمت آنها کاهش پیدا کند ولی در مورد خودروهای داخلی چنین اتفاقی نیفتاده است. علت این موضوع هم این است که قیمت خودروها در بازار به قیمت واقعی آن نزدیک است لذا دلیلی برای کاهش قیمت‌ها وجود ندارد. وی ادامه داد: خودروهای بازار بر اساس ارز نیما قیمت‌گذاری شده است. اگر ارز نیما کاهش پیدا کند، قیمت خودروها در بازار روند نزولی به خود می‌گیرد لذا در مقطع فعلی که قیمت ارز نیما ثابت است نباید انتظار کاهش قیمت را داشت. رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی در پاسخ به این سؤال که قیمت خودروها در بازار حباب دارد، گفت: هر کالایی بر اساس ارزش ماهیتی آن قیمت‌گذاری می‌شود. وقتی چنین رویه‌ای دنبال شود دیگر خبری از حباب نیست. قیمت خودروهای کارخانه با توجه به ارز ۳۸۰۰ تومان است اما قیمت خودرو در بازار آزاد بر پایه ارز ۹ هزار تومان(سامانه نیما) است، لذا حبابی وجود ندارد.

اختلاف ۶ میلیون تومانی با بازار

وی خاطرنشان کرد: طبق بررسی‌های صورت گرفته قیمت خودروها با توجه به میزان ارزبری که دارند باید بین ۶۰ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت داشته باشد. این درصد با در نظر گرفتن ارز ۹ هزار تومانی است. با درصد یادشده که همان آزادسازی قیمت‌ها است، قیمت خودرو در بازار هم کاهش پیدا می‌کند. به عنوان مثال خودروی ۲۰۶ صندوقدار که در کارخانه ۴۲ میلیون تومان است با افزایش قیمت مواد اولیه، ارز، قطعه و با توجه به درصد داخلی‌سازی‌ باید ۶۰ درصد افزایش پیدا کند که بر اساس این محاسبه قیمت خودرو به حدود ۶۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد. حال قیمت این خودرو در بازار بین ۷۲ تا ۷۳ میلیون تومان است. لذا اصلاح قیمت‌ها در نهایت به نفع مردم خواهد بود.

۹۵ درصد مردم برای مصرف شخصی خودرو نمی‌خرند

نجفی منش با بیان اینکه طی ماه‌های اخیر ۹۵ درصد کسانی که خودرو خریداری کردند، برای استفاده شخصی نبوده و تنها با هدف کسب سود بوده است، گفت: طبق بررسی‌های صورت گرفته بخش اعظم مردم که در سایت خودروسازان ثبت نام کردند بیش از یک هفته خودرو را نگه نداشتند. وی گفت: به نظر می‌رسد با شفاف شدن مقوله آزادسازی قیمت خودرو و نفع آن برای مردم و تولیدکنندگان، تصمیم سازان با اصلاح قیمت خودرو موافقت کنند. وی با اشاره به اینکه اگر اصلاح قیمت خودرو اتفاق نیفتد وضعیت بازار با شرایط بدتری روبه‌رو خواهد شد، متذکر شد: طی چند وقت اخیر وضعیت ۷۰ قطعه ساز پایش و بر اساس آن مشخص شد که آنها ۳۷ درصد تعدیل نیرو داشتند. شرایط تولیدکنندگان خودرو و قطعه به هیچ عنوان خوب نیست و وزارت صنعت باید هر چه سریع‌تر نسبت به اصلاح قیمت‌ها اقدام کند.

بزودی قیمت خودروها کاهش پیدا می‌کند

سعید مؤتمنی رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو درباره وضعیت بازار خودرو و روندی که قیمت خودرو دارد، گفت: معتقدم که بزودی قیمت خودروها در بازار کاهش پیدا می‌کند. قرار بود روز پنجشنبه وزارت صمت تصمیم خود را درباره قیمت‌ها عنوان کند اما به تعویق افتاد. وی افزود: با تعیین قیمت‌های جدید به‌طور قطع روند قیمتی در بازار کاهشی خواهد بود و از سویی واسطه گری در بازار از بین خواهد رفت. مؤتمنی تصریح کرد: از مردم می‌خواهم تا تعیین قیمت‌ها از سوی وزارت صمت خرید خودرو را متوقف کنند. احتمال دارد با خرید عجله‌ای مردم متضرر شوند.

حباب بازار خودرو بیش از ۲۰ درصد است

آرش محبی‌نژاد دبیر انجمن همگن قطعه سازان خودرو درباره اینکه قیمت خودرو چرا از قیمت ارز تبعیت نمی‌کند و به سمت کاهش نمی‌رود، گفت: قیمت خودرو و حتی قطعات آن با ارز آزاد محاسبه نمی‌شود که کاهش قیمت ارز در بازار آزاد بتواند روی قیمت خودرو اثر بگذارد. وی ادامه داد: در حال حاضر نرخ فروش خودرو با بازار ارز آزاد ارتباط مستقیم ندارد. بدین جهت نباید منتظر کاهش قیمت خودرو با چنین شرایطی بود. در حال حاضر فروش خودرو در بازار آزاد افزایش پیدا کرده، تولید خودرو در حال توقف است که باعث کاهش عرضه می‌شود و از طرفی تقاضای واقعی هم تغییری نکرده و تنها تقاضای کاذب است که به خاطر سود بردن در حال افزایش است. با شرایط بوجود آمده امیدواریم سیاستگذاران با سرعت بیشتری وضعیت بازار خودرو را مشخص کنند. دبیر انجمن همگن قطعه سازان خودرو گفت: رکود و شرایط بد تولید خودرو زمانی حل می‌شود که قیمت‌گذاری دستوری کنار گذاشته شود و قیمت‌ها بر اساس بازار یعنی عرضه و تقاضا باشد. وی با بیان اینکه اگر قیمت‌ کارخانه‌ای خودروها آزاد شود، بدون شک قیمت‌ها در بازار می‌شکند، تأکید کرد: قیمت‌گذاری خودرو در حاشیه بازار برای رفاه مردم و ادامه تولید خودرو است. اکنون تولیدکنندگان خودرو و قطعه در شرایط بحرانی و فلاکت هستند.

محبی‌نژاد تأکید کرد: با آزادسازی قیمت خودرو و استفاده تولیدکنندگان خودرو از ارز نیما، بیش از ۲۰ درصد حبابی که در بازار آزاد خودرو وجود دارد می‌ترکد و این امر از تقاضاهای کاذب بازار می‌کاهد و به‌طور قطع بازار خودرو ساماندهی می‌شود. در حال حاضر فاصله قیمتی خودرو از کارخانه تا بازار بین ۹۰ تا صددرصد است.

وزارت صمت پاسخگو نیست

چند ماهی است که همه فعالان صنعت خودرو از آزادسازی و اصلاح قیمت خودرو صحبت می‌کنند اما وزارت صمت جوابی برای این روزهای مردم ندارد و با ان‌شاءالله سؤال‌های خودرویی را به پایان می‌رساند. رضا رحمانی وزیر صمت هم در آخرین اظهاراتش در هیأت دولت گفته است:تعیین قیمت جدید برای خودروهای مشمول قیمت‌گذاری در حال بررسی در کارگروه تنظیم بازار است.

در حال‌ حاضر سازمان حمایت در حال‌ انجام بررسی‌های لازم بر اساس اسناد و مدارک خودروسازان است و در این زمینه ان‌شاء‌الله نظر خواهد داد. من به دنبال ساماندهی صنعت خودرو در بخش‌های مختلف از جمله قیمت، ساخت داخل، ارتباط با قطعه سازان و قراردادهای پیش فروش هستم. با توجه به اینکه عنوان شده در خودروهایی که درصد داخلی‌سازی بیشتر است ۶۰ درصد افزایش قیمت معقول است و در خودروهایی که به واردات متکی است افزایش تا ۸۰ درصد معقول می‌باشد، قیمت برخی خودروها را محاسبه کردیم.