شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ آبان ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۲

اختلاف در کاخ سفید بر سر تحریم های ایران

در آستانه آغاز مرحله دوم سیاست‌های تحریمی آمریکا علیه ایران، بین مسئولان دولت آمریکا در رابطه با شدت اجرای این تحریم‌ها اختلاف‌ نظر وجود دارد.
کد خبر : ۴۳۸۴۱۴

 تا روز ۱۳ آبان (چهارم نوامبر)، یعنی آغاز دور جدید تحریم‌های ایران، چند روزی بیش نمانده است. این در حالی است که رسانه‌ها از شدت‌گیری اختلاف نظر بین مسئولان آمریکا درباره دامنه تحریم‌های ایران خبر می‌دهند.

به گزارش جام نیـوز، خبر مربوط به اختلاف نظر بین جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، چند روز پیش در رسانه‌های آمریکا منتشر شده بود.

اکنون بر اساس گزارشی که روزنامه "وال‌ استریت ‌ژورنال" منتشر کرده، مشخص شده است که موضوع بر سر نگرانی آمریکا از شکافی است که می‌تواند در مناسبات این کشور با کشورهای عضو اتحادیه اروپا روی دهد.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه نهم آبان (۳۱ اکتبر) به اختلاف نظر مسئولان آمریکا بر سر تحریم‌های مالی ایران و ارتباط سامانه مالی این کشور با سوئیفت پرداخته است.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران به موازات تحریم‌های نفتی، قطع رابطه بانکی ایران با شریان‌های مالی بین المللی را دنبال می‌کند. اخراج ایران از شبکه مالی "سوئیفت" در دور گذشته تحریم‌های ایران، یعنی در فاصله زمانی ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ نیز اتفاق افتاده بود. اما به باور کارشناسان این بار اوضاع تغییر کرده است.

وزیر خزانه‌داری آمریکا و کسانی که با تحریم‌های شدید آمریکا علیه ایران مخالفند دو دلیل را برمی‌شمارند: یکی اینکه اروپا برخلاف دور پیشین، با سیاست آمریکا در این زمینه همراهی نمی‌کند. در آن هنگام اعضای دائمی شورای امنیت و آلمان در پیشبرد تحریم‌ها هم‌صدا بودند. حال آنکه این بار اتحادیه اروپا، چین و روسیه آشکارا با سیاست‌ تحریم‌های حداکثری آمریکا همراهی نمی‌کنند.

 

به گزارش دویچه وله، منوچین از این رو بر این باور است که کاهش سطح تحریم‌ها شاید بتواند همراهی اروپا را نیز به‌همراه داشته باشد و دنبال کردن سیاست حداکثری تحریم‌ها می‌تواند آمریکا را در پیشبرد این سیاست منزوی کند.

 

 

دلیل دومی که مخالفان تحریم‌های حداکثری به آن اشاره دارند، متوجه قطع رابطه ایران با سوئیفت است. به باور آن‌ها راهکاری که اروپا برای ممکن ساختن مناسبات مالی با ایران در نظر گرفته است، می‌تواند عملا منجر به شکل‌گیری یک مسیر ارتباطات مالی مستقل اروپایی شود.

به باور آن‌ها این سیاست نه تنها از اهمیت "سوئیفت" می‌کاهد، بلکه عملا منجر به آن می‌شود که کشورهای دیگر به دنبال جایگزین کردن دلار با ارز دیگری و از جمله با یورو باشند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه فرانسه گفته است که "راهکار مالی" که اروپا برای ممکن ساختن تراکنش‌های مالی با ایران پیش‌بینی کرده است، اهمیتی بیش از مناسبات بازرگانی با ایران دارد و اروپا درصدد است که با استفاده از چنین شیوه‌هایی از کمپانی‌ها و شرکت‌های اروپا در معاملات بین المللی به طور درازمدت پشتیبانی کند.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که از تحریم‌های حداکثری ایران پشتیبانی می‌کند، معتقد است که آمریکا باید این سیاست را اجرا کند. البته به نظر می رسد او هم مجبور به پذیرش حقایق شده است.

مشاور امنیت ملی آمریکا که در یک جامعه دانشجویی ایرلندی سخنرانی می‌کرد، اظهار داشت: ایالات متحده به دنبال آسیب رساندن به کشورهای وابسته به واردات نفت نیست. جان بولتون اظهار داشت: «می خواهیم به حداکثر فشار را وارد کنیم اما نمی خواهیم به دوستان و متحدانمان صدمه بزنیم.»

 

 

وی افزود که کشورش درک می کند که برخی از کشورها نمی توانند واردات نفت خود از ایران را فورا «به صفر» برسانند.

سخنان مشاور امنیت ملی آمریکا در حالی بیان می شود که مقامات این کشور پیش از این از لزوم به «صفر» رساندن صادرات نفت ایران سخن گفته بودند.

به گزارش یورونیوز، از میان پنج کشوری که بیشترین میزان واردات نفت خام از ایران را دارند سه کشور چین، هند و ترکیه در برابر درخواست واشنگتن مقاومت کرده اند.

کره جنوبی نیز از آمریکا خواسته است «حداکثر انعطاف پذیری» را برای اعطای معافیت از تحریم های نفتی ایران داشته باشد. کشورهای عراق و افغانستان نیز از جمله خریداران نفت ایران هستند.

دولت آمریکا اعلام کرده است که اعطای معافیت از تحریم های نفتی ایران به شکل موردی در دست بررسی دارد.