پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۹

افشای عملیات روباتیک منافقین برای نشر اکاذیب علیه ایران در فضای سایبری

افشای عملیات روباتیک منافقین برای نشر اکاذیب علیه ایران در فضای سایبری
شبکه الجزیره اعلام کرد گروهک تروریستی منافقین که در آلبانی مستقر است از شبکه‎های روباتی اینترنتی برای نشر اکاذیب علیه نظام ایران استفاده می‎کند.
کد خبر : ۴۳۱۳۹۳

شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی در پی تحقیقات ویژه‎ خود گزارش داد گروهک تروریستی منافقین که در آلبانی مستقر است، از شبکه‎های روباتی اینترنتی برای نشر اکاذیب علیه نظام ایران در فضای سایبری و همچنین کمک به دستورالعمل «تغییر رژیم ایران» که واشنگتن به دنبال آن است، استفاده می‎کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران  مجری برنامه «لیسِنینگ پُست» الجزیره گفت: با توجه به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در ماه مه امسال، آن کسانی که خواستار اتخاذ سخت‎ترین مواضع علیه جمهوری اسلامی بودند، تقویت شدند.

در سوی دیگرِ این مباحثه، کسانی قرار دارند که با سیاست آمریکا در قبال ایران مخالفند. همین افراد تلاش دارند این سیاست آمریکا را که بسیاری می‌گویند در واقع همان سیاست «تغییر رژیم» است، به عقب رانند. این اشخاص با واکنش‌های برخط (آنلاینِ) بسیار منفی و آنچنان گسترده‌ای روبرو شده اند که شبیه آن را در گذشته ندیده اند. این در حالی است که حساب‌های توئیتری که به این افراد (مخالف سیاست ضد ایرانیِ آمریکا) حمله می‌کنند، شاید- آن چنان که جلوه داده می‌شود- واقعاً صدا‌های طبیعی و نقطه نظرات حقیقی مردم نباشند بلکه به صورت خودکار و با استفاده از نرم‎افزار‌های روباتی تولید می‌شوند.

مجری افزود: اکنون ما در شبکه الجزیره انگلیسی توانستیم به حقایق، مکان‌ها و کارکنان واقعی اشاره کنیم که طرز عملکرد و اسلوب کارکرد یک کارخانه تولید حساب‌های جعلی در شبکه توئیتر و امثال آن برای انجام حملات (آنلاین) با نرم افزار‌های روباتی را به خوبی تشریح می‌کنند. ویل یانگ، خبرنگار ما این مسئله را پیگیری کرده است، ولی ردِ پای آن نه به تهران، نه به واشنگتن دی سی و نه به ریاض رسیده است، بلکه به شهر تیرانا در کشور آلبانی، محل استقرار عناصر گروهک تروریستی منافقین ختم شده است.

ویل یانگ، خبرنگار این شبکه در ابتدای گزارش خود گفت: با وجودی که اسناد و شواهد مربوط به ادعای مؤثر بودن برنامه مداخلات اینترنتی ایران اصولاً قانع کننده و محکمه پسند نیست، شرکت توئیتر در ماه گذشته اعلام کرد حدود ۸۰۰ حساب را در پایگاه اینترنتی این شرکت بسته است، زیرا گفته می‌شود این حساب‌ها در دستکاری‌های هماهنگ شده دخیل بوده اند و توئیتر اعلام کرده است که آن حساب ها‌ی تعطیل شده با ایران مرتبط بوده اند.

خبرنگار افزود: اما این داستان یک جنبه‎ دیگر نیز دارد. هزاران حساب- که احتمالاً تعداد بسیار زیادی از آنان به صورت خودکار (با نرم افزار‌های روباتی) عمل می‌کنند- وجود دارند (که تعطیل نشده اند) و این روند را تقویت می‌کنند که ایران را به عنوان دشمنِ سرسخت و آشتی‎ناپذیر غرب و ناقض حقوق بشر جلوه دهند.

یک محقق در اندیشکده «نیو آمریکا» در مصاحبه با خبرنگار این شبکه گفت: در واقع نقطه‎ عطف، انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا بود. از همان بدو امر روشن شد که دشمنی آمریکا با ایران بالا خواهد گرفت. از آن پس، با وفور حساب‌های جدید اینترنتی و حساب‌های ناشناس (آنلاین) روبرو شدیم که تنها هدف شان انجام حملات هدفمند به کسانی بود که با ظرافت درباره ایران مطلب می‌نوشتند. اکثریت این پیام‌های توئیتری حاوی فحاشی، بدنام کردن، افترا و حملات شخصی است.

خبرنگار گفت: ساده‌ترین نوع مهندسیِ رسانه‌های اجتماعی چیزی بیش از بازیِ اعداد نیست. صد‌ها یا هزاران بات (روبات نرم افزاری) را در وبگاه توئیتر می‌توان برنامه ریزی کرد که به صورت خودکار توئیت کنند و توئیت‌های مورد نظر را نیز بازنشر دهند، تا روند‌های دلخواه را به صورت مصنوعی تقویت کنند. در اندازه‌ای کوچک‎تر، افراد یا گروه‌ها خودشان می‌توانند از چندین حساب، به صورت همزمان استفاده کنند و با نسخه برداری از سایر توئیت‌ها و الصاق آن به حساب‌های خود، آن‌ها را در فضای مجازی بازنشر دهند تا تأثیرات ایده‌ها و عقاید خود را چند برابر جلوه دهند، اما نرم افزار‌های روباتی می‌توانند این کار را در مقیاس بسیار بزرگ‎تر و گسترده‎تر انجام دهند.

مارک اوئن جونز، استاد مطالعات تاریخ خاورمیانه در دانشگاه اکسِتِر، در گفتگو با خبرنگار این شبکه گفت: وقتی از بات‎ها (روبات‌های نرم افزاری) استفاده می‌شود، شما می‌توانید متوجه آن شوید، زیرا می‌بینید صد‌ها یا حتی در برخی از موارد، هزاران حساب (در شبکه توئیتر و امثال آن) همگی در یک روزِ خاص ایجاد شده اند.

او افزود: اکثریت حساب‌هایی که پیرامون هشتگ‌های ضدایرانی از اواخر دسامبر پارسال تا ماه مه امسال ایجاد شده اند، در یک بازه‎ زمانیِ ۴ ماهه خلق شده اند. این نشان می‌دهد که بسیاری از فعالیت‌های مربوط به این هشتگ‌ها توسط بات‌ها (روبات‌های نرم افزاری) انجام شده است.

ویل یانگ، خبرنگار این شبکه اضافه کرد:، اما فقط مقدار محدودی از اطلاعات است که شما می‌توانید به صورت آنلاین کشف کنید (لذا برای کسب اطلاعات بیشتر، باید خودتان به محل مورد نظر سفر کنید). از اینرو، ما گمانه‌زنی‌هایی را دنبال کردیم مبنی بر این که یک کارخانه تولید حساب‌های جعلی در شبکه توئیتر و امثال آن برای فعالیت‌های ضد ایران در آلبانی وجود دارد.

خبرنگار افزود: بین سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ سازمان ملل به درخواست آمریکا حدود ۲۹۰۰ عضو گروهک تروریستی منافقین را به این اردوگاه در آلبانی منتقل کرد که در فاصله یک ساعت رانندگی با تیرانا، پایتخت این کشور قرار دارد. اعضای سابق این گروه تأیید کرده‌اند که بخشی از این تأسیساتِ به شدت حفاظت شده، کارخانه تولید حساب‌های جعلی در فضای مجازی است که به دستکاری رسانه‌های اجتماعی در سطحی گسترده اختصاص یافته است.

حسن شهباز، عضو سابق گروهک منافقین در گفتگو با خبرنگار این شبکه گفت: مابه صورت روزانه دستوراتی دریافت می‌کردیم که بر موضوعات اصلی و مشکلات جاری در ایران تأکید داشت. ما می‌بایست با توئیت کردن آن ها توجه جهانیان را به آن معطوف می‌داشتیم و تقصیر‌ها را به هر نحوِ ممکن، به گردن نظام اسلامی می‌انداختیم. این وظیفه‎ روزانه ما در فضای مجازی بود.

حسن حیرانی، یکی دیگر از اعضای پیشین گروهک تروریستی منافقین گفت: مثلاً در دستورات روزانه که دریافت می‌کردیم، به ما درباره مقالاتی که در برخی از روزنامه‌ها به نفع ما منتشر شده بود، اطلاع رسانی می‌شد یا از این مطلع می‎شدیم که مثلاً یک سیاستمدار، مانند جان مک‎کین یا جان بولتون در مصاحبه‎ای علیه ایران صحبت کرده است. آنگاه مسئولیت ما بود توئیت بفرستیم یا درباره آن اخبار به نحوی اظهارنظر کنیم که چنین به نظر آید که این توئیت‌ها و اظهارنظر‌ها واقعا از سوی مردم در داخل ایران ارسال می‎شود. هر نوع خبری که آنان (سرکرده‌های منافقین) می‌توانستند به نفع خود یا بر ضد ایران از آن استفاده کنند، حکمِ طلا را داشت و دیگر هیچ تفاوتی نمی‌کرد که آن خبر از کجا آمده باشد؛ چه آمریکا، چه اسرائیل یا از سوی ترامپ یا از هر شخص دیگری باشد، هیچ فرقی برای آنان نداشت.

مارک اوئن جونز گفت: افرادی بودند که از ناآرامی‌ها در ایران برای تبلیغ و ترویج گروهک تروریستی منافقین استفاده می‌کردند. من حساب‌هایی را در این خصوص کشف کرده ام که باور دارم حساب‌های روباتی (جعلی) است.

حسن حیرانی گفت: اگر بخواهیم از لحاظ اندازه و مقیاسِ کار صحبت کنیم، باید بگویم حدود هزار الی هزار و پانصد عضو گروهک تروریستی منافقین هزاران حساب را با نرم افزار‌های روباتی و به صورت خودکار مدیریت می‌کنند. این مسئله بسیار خوب سازماندهی شده بود و دستوراتی کاملاً روشن در این خصوص که باید چه کار‌هایی انجام شود، صادر می‌شد. هرگونه فعالیتِ دیگرِ آنلاین یا جستجو‌های اینترنتیِ دیگر برای ما ممنوع بود. آنان (سرکردگان منافقین) به ما می‌گفتند تجهیزاتی که سازمان برای شما مهیا کرده است، به مثابه اسلحه است و توئیت‌های ما نیز به منزله گلوله‌هایی است که ما آن‌ها را به سوی دشمن (منظور نظام جمهوری اسلامی ایران) شلیک می‌کنیم. از اینرو، چرا باید آن‌ها (این تجهیزات و گلوله ها) را هدر بدهیم؟

خبرنگار افزود: گروهک تروریستی منافقین از هیچ نوع حمایتی در داخل ایران (از سوی مردم این کشور) برخوردار نیست. بسیاری از مردم ایران برنامه‌های گسترده‎ ترور‌های داخلی را که این گروهک تروریستی در سال‌های پس از انقلاب به راه انداخته بود، هنوز به یاد دارند. مردم هنوز فراموش نکرده اند که چگونه عناصر این گروه در خلال جنگ ایران و عراق در کنار صدام جنگیدند.

او گفت: در عین حال، این گروهک دوستان قدرتمندی در خارج از ایران به دست آورده است (تصاویر رودی جولیانی در حال لبخند زدن در کنار مریم رجوی نشان داده شد). انگلیس، این گروه را از فهرست سازمان‌های تروریستی خود در سال ۲۰۰۸ خارج کرد. اتحادیه اروپا نیز در سال ۲۰۰۹ همین کار را کرد. آمریکا هم در سال ۲۰۱۲ این کار را انجام داد. پس از آن که منافقین از عراق اخراج شدند، آمریکا پادرمیانی کرد و توافقی به دست آورد که براساس آن، عناصر این گروهک در کشور آلبانی اسکان داده شدند. از آن زمان به بعد، برنامه تبلیغات رسانه‌های اجتماعی این گروهک علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز شد و در حال حاضر نیز این فعالیت‌های شان ادامه دارد.

مارک اوئن جونز گفت: دیگر چنین نیست که هر آنچه در رسانه‌های اجتماعی رخ دهد در همان رسانه‌ها باقی بماند، بلکه این مسائل به رسانه‌های معمولی نیز نفوذ می‌کند. از اینرو می‌بینیم که چقدر تبلیغات ساختگی و اخبار جعلی در این رسانه‌های رسمی نیز وجود دارد. به تلاش‌های بسیار ناچیزی نیاز است تا بتوان موجی از تبلیغات راه انداخت که البته این تبلیغات الزاماً واقعیت ندارد.

خبرنگار این شبکه در خاتمه تأکید کرد: گروهک منافقین با درخواست ما برای انجام مصاحبه موافقت نکرد و ادعا کرد: توطئه‌هایی وجود دارند که مأموران ایرانی در آن‌ها دخیل هستند و خود را به عنوان خبرنگار جا می‎زنند و از اینرو هرگونه تماس ما با شما غیرممکن است.

خبرنگار اضافه کرد: به همین دلیل، ما فقط توانستیم با فراری‌هایی (اعضای سابق این گروهک) که در آلبانی سرگردان مانده اند، مصاحبه کنیم تا آنان این حکایت را برای ما نقل کنند که چگونه «جنگجویانِ صفحه‎کلیدِ رایانه» از رسانه‎های اجتماعی «استفاده» و «سوءاستفاده» می‎کنند تا دستورالعمل‌های ضدایرانی را ترویج و تبلیغ کنند.