پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۷

دلال ها، عامل افزایشِ قیمت میوه و تره‌بار

دلال ها، عامل افزایشِ قیمت میوه و تره‌بار
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان میوه گفت: سطح کنونی افزایش قیمت‌ها ناشی از کمبود تولید میوه نیست.
کد خبر : ۴۲۸۷۸۷

صدرالله نیاورانی با اشاره به اینکه مقدار زیادی از افزایش قیمت میوه و تره بار، کاذب است، گفت: کمبود تولید ممکن است علت بخش اندکی از افزایش قیمت باشد، اما سطح کنونی افزایش قیمت‌ها ناشی از کمبود تولید میوه نیست.

به گزارش مهر وی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دوم سیما افزود: بخشی از این افزایش قیمت به علت سرما زدگی و بخشی هم به علت افزایش نرخ‌های داخلی مانند افزایش قیمت کرایه‌های حمل و نقل، هزینه بسته بندی و بارگیری است. وی ادامه داد: قیمت میوه در عمده فروشی با آنچه که در مغازه‌ها بدست مردم می‌رسد متفاوت و مورد اعتراض مردم و حتی تولیدکنندگان است که متاسفانه به این اعتراض به خوبی رسیدگی نمی‌شود.

نیاورانی اضافه کرد: قیمت میوه‌ها از تولیدکننده تا مصرف کننده بدست واسطه‌ها و دلال‌ها افزایش می‌یابد و میوه فروشان در مغازه با بیش از سود مجاز آن را می‌فروشند. وی با اشاره به اینکه در ۱۷ استان کشور، سرمازدگی داشتیم، افزود: از مناطق دیگر تولید داشتیم و در بازار کمبود محصول احساس نمی‌شود. نیاورانی اضافه کرد: با توجه به کمبود تولید، صادرات میوه انجام نمی‌شود و صادرات در موارد اضافه تولید انجام می‌شود.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان میوه گفت: ساعات کار میادین بزرگ میوه و تربار باید محدود شود تا اقدامات دلالان در آنجا قابل نظارت بیشتر و بهتری باشد. نیاورانی افزود: باید فاکتور با شکل یکسان و اصلی بارفروشی و با مهر و شماره اتحادیه بارفروشان باشد و به سازمان تعزیرات معرفی شود تا فاکتور‌های جعلی تولید نشود.

رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار نیز در ارتباط تصویری با این برنامه با اشاره به اینکه افزایش قیمت میوه‌ها در داخل میدان‌های میوه و تره بار اتفاق می‌افتد، گفت: اتفاقاتی که پیش از خرید مغازه داران میوه فروش رُخ می‌دهد به ما ارتباطی پیدا نمی‌کند.

اسدالله کارگر در ادامه تایید کرد که علت اصلی گرانی میوه و صیفی جات در بازار، ارائه نکردن فاکتور و خالص فروشی توسط بارفروشان و سودجویی واسطه گران و نبود تعادل در عرضه و تقاضاست. رئیس اتحادیه بارفروشان میوه و تره بار تهران هم با حضور در این برنامه گفت: در میدان میوه و تره بار نرخنامه‌ای داریم که به وسیله نماینده جهاد کشاورزی، نماینده بازرسی اتاق اصناف، اتحادیه میوه فروشان و اتحادیه بارفروشان تنظیم می‌شود و میوه‌ها در داخل میدان بر اساس این نرخنامه فروخته و فاکتور صادر می‌شود.

حسن صابری با اشاره به اینکه بارفروشان میوه و تره بار، حق العمل کار هستند، افزود: ۹۰ درصد از بارفروشانی که در میدان‌های بزرگ میوه و تره بار فعال هستند در رسته حق العمل کاری می‌باشند و مستقیم با کشاورز کار می‌کنند، اما در این میان زنجیره‌ای هم وجود دارد که جزو اعضای اتحادیه بارفروشان میوه و تره بار نیستند و خودشان خرید‌های خود را انجام می‌دهند و آن را به میدان حمل می‌کنند و به صورت حق العمل کاری بار خود را با توجه به عرضه و تقاضا می‌فروشند.

وی گفت: علت اصلی گرانی میوه، سرمازدگی آخر فروردین امسال است که بنا بر برآورد خسارات وزارت جهاد کشاورزی، حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان از تولید امسال ما کم شده و بخش زیادی از میوه‌های هسته دار کشورمان از بین رفته است.

صابری با اشاره به اینکه فاکتور این اتحادیه، متحدالشکل و مورد تائید اتاق اصناف است، افزود: همه اعضای این اتحادیه از این نوع فاکتور استفاده می‌کنند و ملزم به صدور فاکتور هستند.

وی با اشاره اینکه ساعات اصلی فعالیت میادین، از حدود ۲۳ تا حدود ۵ صبح است، افزود: باید دست به دست هم دهیم تا کیفیت تولید میوه‌ها را افزایش دهیم، زیرا فقط حدود ۲۰درصد تولیدات داخل، مرغوب و با کیفیت هستند.

رئیس هئیت مدیره اتحادیه سراسری باغداران ایران هم با اشاره به اینکه با توجه به شرایط اقلیمی کشورمان با کیفیت‌ترین میوه‌ها را تولید می‌کنیم، گفت: اساسنامه سازمان میادین میوه و تره بار باید اصلاح شود و حق العمل کار‌های این صنف باید میوه را بر اساس کیفیت آن خریداری کنند.

کمال یداللهی افزود: حق العمل کار‌ها و خریداران میوه در میادین میوه وتره بار باید لباس و فاکتور متحدالشکل داشته ومشخص باشند. سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی کشور گفت: اختلاف قیمت میوه در برخی از استان‌ها نسبت به تهران به ۶۰ تا ۷۰ درصد می‌رسد.

در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری، سید یاسر رایگانی در ارتباط تلفنی با این برنامه افزود: نیرو‌های سازمان تعزیرات حدود یک ماه در میادین میوه و تره بار مستقر بودند و به نحوه عرضه در میادین و خرده فروشی‌ها ایراداتی داریم. وی اضافه کرد: متاسفانه یک نوع میوه در میادین میوه و تره بار ۶ تا ۷ بار دست به دست می‌شود تا به دست مغازه دار برسد.

رایگانی ادامه داد: در سطح عرضه هم مشکلاتی وجود دارد برای مثال میوه‌های بسته بندی شده در سوپرمارکت‌ها با ۲ تا ۳ برابر قیمت میوه در میادین تره بار عرضه می‌شود.

وی با بیان اینکه حجم کمی از پرونده‌ها در زمینه میوه و تره بار به سازمان تعزیرات ارجاع می‌شود، گفت: کمتر از ۱۵۰۰ پرونده از ابتدای امسال تا کنون در این زمینه در سراسر کشور به این سازمان ارجاع شد که در مقایسه با دیگر پرونده‌های صنفی، ناچیز است.

رایگانی با اشاره به اینکه سازمان تعزیرات حکومتی کشور، سازمان ناظر نیست، افزود: این سازمان، مرجع رسیدگی کننده است و نظارت بر بازار بر عهده اتحادیه‌ها و اصناف و اداره کل صنعت، معدن و تجارت است که باید تخلفات را به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع دهند.

رئیس اتحادیه بارفروشان میوه و تره بار تهران هم با بیان اینکه با توجه به کیفیت میوه‌ها سه نوع قیمت گذاری کف، سطح و ممتاز وجود دارد، گفت: حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد میوه‌های تهران در میدان‌های اقماری توزیع می‌شود.

صابری با بیان اینکه باید همفکری کنیم و بازار تولید و عرضه میوه را به درستی مدیریت کنیم، افزود: پارسال عرضه میوه مازاد بر تقاضا بود به طوری که قیمت هندوانه تا اردیبهشت به اندازه‌ای پایین بود که خوراک دام می‌شد.

در ادامه یداللهی رئیس هئیت مدیره اتحادیه سراسری باغداران ایران نیز با تاکید بر اینکه باید شفاف سازی شود، گفت: میوه‌های تولیدی باغداران را با قیمت کم می‌خرند و با چند برابر قیمت می‌فروشند.

در ادامه کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار هم گفت: اعضای اتحادیه ما ۱۵ تا ۳۵ درصد سود می‌گیرند و به قیمت‌های خرید خود اضافه می‌کنند.