پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۶

از بسته جدید ارزی انتظار کاهش قیمت نداشته باشیم

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه، اما بسته ارزی فعلی دولت در صورت اجرای درست، می‌تواند موفق باشد، گفت: در حال حاضر کاهش قیمت ارز مطرح نیست و تنها به ثبات رسیدن قیمت آن مطرح است تا این حباب آرام آرام تخلیه شده، اما نباید انتظار داشت که قیمت‌ها یک مرتبه بشکند و پایین بیاید.
کد خبر : ۴۲۶۰۸۷

کمیل طیبی در پاسخ به این سوال که بسته ارزی پیشنهادی دولت چه تاثیری در کاهش تبعات تحریم‌ها دارد و آیا می‌تواند نقش موثری در رفع نابسامانی‌های اقتصادی داشته باشد، اظهار کرد: این بسته با هدف نظم دادن به بازار و جلوگیری از نوسان‌های نرخ ارز و سکه تهیه شده و چنانچه کارکرد خوبی داشته باشد، می‌تواند تاثیر مثبتی در بازار داشته و موجب تثبیت قیمت‌ها شود.

به گزارش ایسنا وی تاکید کرد: نظم بازار و قیمت‌ها از طریق مبادی عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و این مسئله می‌تواند به وضعیت ارزی سر و سامان دهد.

این اقتصاددان با بیان کاهش نرخ برخی از اجناس بعد از اعلام این بسته ارزی، گفت: این مسئله تاثیر روانی مهمی بر بازار دارد و نشان می‌دهد که به دنبال ایجاد نظم است، اما چندان کنترل شونده نیست. اگر ماهیت این بسته محدودکننده باشد اثر روانی بدی در بازار ایجاد خواهد کرد.

وی با اشاره به بسته ارزی قبلی و ناکامی دولت در اجرای آن، اظهار کرد: بسته ارزی قبلی قابلیت اجرای کمتری داشت و دیر اجرا شد و در نهایت زمینه رانت خواری و فساد را فراهم کرد. آن بسته شرایط کنترل کننده‌ای داشت، تعیین قیمت آن بر اساس واقعیت‌های بازار نبود و به خوبی مدیریت نشد، اما بسته فعلی در صورتی که به درستی مدیریت شود، می‌تواند موفق باشد.

طیبی در خصوص قدرت بسته ارزی فعلی در کنترل قیمت ارز و بهبود اوضاع، گفت: در حال حاضر کاهش قیمت ارز مطرح نیست، بلکه بحث به ثبات رسیدن قیمت آن مطرح است و اگر قیمت آن به ثبات برسد، این حباب آرام آرام تخلیه شده و موجب ایجاد ثبات می‌شود. اما انتظار هم نباید داشت که قیمت‌ها یک مرتبه بشکند و پایین بیاید.

وی در پاسخ به این سوال که چقدر می‌توان به خارج کردن سرمایه‌های سرگردان از بازار ارز و طلا و سوق دادن آن‌ها به سمت تولید امیدوار بود، اظهار کرد: این یک پروسه بلندمدت است. بهترین شرایط این است که سرمایه‌ها به سمت تولید سوق داده شود، اما این امر به ابزار‌های خاص خود احتیاج دارد. ابزار‌هایی مانند اینکه در بازار نفتی و پول نباید انزوا ایجاد شود و سیستم بانکی باید تامین کننده منابع سرمایه گذاری باشد. هم‌چنین این مسئله به صبر و حوصله جامعه و حمایتگری دولت نیاز دارد.

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان درخصوص کوتاه کردن دست دلالان از بازار از طریق افزایش مالیات‌ها از سوی دولت نیز، گفت: دولت می‌تواند به جای اینکه پول چاپ کند، نفت بفروشد و درآمد‌های تعرفه‌ای را افزایش دهد، هم‌چنین با افزایش مالیات‌ها دست دلالان را کوتاه کند.

وی ادامه داد: در بسیاری از کشور‌ها مالیات برای حمایت از تولید اتفاق می‌افتد، پس مالیات گرفته می‌شود تا اصلاح ساختار تولید اتفاق بیفتد، اما با توجه به نابسامانی‌های اقتصادی در کشور، سیستم مالیاتی نیز دچار نابسامانی شده، فرار مالیاتی افزایش یافته و در اصل مالیات‌ها کارکرد واقعی خود را از دست می‌دهند.