شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۹:۲۲

چه کسانی در معامله «دلار» ضرر می کنند؟

گزارش روزهای اخیر نشان می‌دهد که در میان افرادی که در بازار ارز در رفت و آمد هستند، حضور خانه‌دارها و مردم عادی بسیار پررنگ‌تر بوده و اغلب به طور غیرحرفه‌ای خرید می‌کنند، یعنی توجهی به نوسان تند بازار ندارند؛ هرچند که در بین آن‌ها افرادی هستند که زیر و بم بازار را یاد گرفته و حتی دست به نوسان‌گیری هم می‌زنند.
کد خبر : ۴۲۴۵۷۳

در بازار ارزی که این روزها درگیر نوسان بسیاری شده و مخاطبان آن دیگر متقاضیان واقعی ارز نیستند و مردم عادی بخش زیادی از آن را تشکیل داده‌اند، در کنار سودی که ممکن است برای برخی ثبت شود، به طور حتم عده‌ای دچار زیان می‌شوند. تحلیلگران بازار می‌گویند خریداران غیرحرفه‌ای که عمده آن را افراد عادی و خانه‌دارها تشکیل می‌دهند، طعمه سودجویان شده و متضرران اصلی بازار ارز هستند.

به گزارش ایسنا، این روزها بازار ارز محلی برای خرید و فروش‌های غیرمنطقی و بدون دلیل اقتصادی شده است؛ به‌طوری که اغلب افرادی برای خرید به بازار می‌روند که نیاز آن‌ها برای واردات کالا و یا نیاز واقعی نیست و تحت تاثیر فضای روانی که وجود دارد، دست به تبدیل پول‌های خود به دلار می‌زنند. گزارش روزهای اخیر نشان می‌دهد که در میان افرادی که در بازار ارز در رفت و آمد هستند، حضور خانه‌دارها و مردم عادی بسیار پررنگ‌تر بوده و اغلب به طور غیرحرفه‌ای خرید می‌کنند، یعنی توجهی به نوسان تند بازار ندارند؛ هرچند که در بین آن‌ها افرادی هستند که زیر و بم بازار را یاد گرفته و حتی دست به نوسان‌گیری هم می‌زنند.

التهاب در بازار ارز در حالی ادامه دارد که در چند روز اخیر و به دنبال افزایش قیمت دلار تا مرز ۱۲ هزار تومان پیش رفت و همین رشد موجب تشدید هیجان برای خرید ارز بین افراد عادی شد؛ چرا که متصورند به زودی گران‌تر شده و می‌تواند سودآوری بالاتری داشته باشند تا جایی که حتی در اوج نرخ‌گذاری برای بازار دست به خرید می‌زنند. این در حالی است که در دو روز گذشته با سینگال‌های که در اظهارات رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره با ایران وجود داشت، بازار روند خود را تا حدی تغییر داده و در مواردی کاهشی شده است؛ به گونه‌ای که قیمت‌ها تا مرز ۱۰ هزار تومان هم کاهش داشت و البته دوباره در نوسان قرار گرفته است.

گفت‌وگو با فعالان و تحلیلگران بازار ارز با بیان چند نکته در مورد معاملات ارزی و زیانی که ممکن است متوجه عده‌ای باشد، همراه بود. آن‌ها می‌گویند در شرایط موجود با توجه به اینکه در سیاست جدید ارزی دولت، ‌صرافی‌ها با منع معامله اسکنان ارز مواجهند و به طور شفاف نمی‌توانند معاملاتی را انجام دهند و قیمت‌گذاری واقعی نیست، در نتیجه اطلاعات دقیق و شفافی هم در این رابطه وجود ندارد؛ بنابراین خریدار و فروشنده اگر به طور حرفه‌ای عمل نکنند، به طور حتم ضرر خواهند کرد که یکی از ضررکنندگان بزرگ کسانی هستند که بازار را نمی‌شناسند و بر آن تسلطی نداشته و تحت تاثیر حرف دیگران برای خرید و فروش می‌آیند.

همچنین عنوان می‌شود از آنجا که اکنون از نگاه دولت بازار ارز یک بازار قاچاق برای معامله اسکناس بوده و صرافان ممنوع‌المعامله هستند، بنابراین آن‌ها مشتری را می‌پذیرند که آشنا بوده و یا معرفی شده باشند. حتی در بین این مشتریان نیز اگر افرادی باشند که تقاضای واقعی نداشته و یا مشتری با سابقه‌ای نباشند، ممکن است با قیمت‌های پرتی از سوی برخی صرافی‌ها و یا دلال‌ها مواجه شوند که با ضرر بسیاری برای آن‌ها همراه است.

به عنوان نمونه عنوان می‌شود امروز قیمت دلار به ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده و در حالت منطقی باید فاصله کمی بین قیمت خرید و فروش وجود داشته باشد، اما با توجه به اینکه اکنون نوسان در بازار زیاد است، اگر کسی که به بازار می‌آید تا ارز خود را بفروشد، فرد حرفه‌ای نبوده و به جریان آشنا نباشد، به طور حتم قیمت‌های پرتی به او اعلام می‌شود؛ به طوری که به جای اینکه دلار را از او ۱۰ هزار و ۶۰۰ یا ۱۰ هزار و ۵۰۰ بخرند، ممکن است اختلاف حدود ۷۰۰ تومانی به او اعلام شود و در این میان ضرر قابل توجهی متوجه فروشنده است.

توصیه به مردم

فعالان بازار در شرایط موجود، ضمن اینکه به مردم توصیه می‌کند در شرایط موجود تحت تاثیر اخبار هیجانی قرار نگرفته و یا از سوی برخی فروشندگان تحریک به معامله نشوند، تاکید دارند که اگر خانوارها به خصوص در این فضا از ورود به بازار ارز خودداری کرده و در موج نوسان قیمت قرار نگیرند، ضمن اینکه می‌تواند به ممانعت از زیان احتمالی آن‌ها و سوءاستفاده برخی منجر شود، در عین حال کمک زیادی به آرامش بازار خواهد کرد.

تحلیلگران در رابطه با وضعیتی که در بازار وجود دارد، عنوان می‌کنند که متاسفانه فعلا بازار از شرایط اقتصادی خارج شده و تحت تاثیر جریان سیاسی قرار دارد، بنابراین بر اساس هیچ منطقی اداره نمی‌شود و تا وقتی که دولت و بانک مرکزی برنامه اقتصادی مشخص و درستی را اعلام و اجرایی نکند، هیچ اتفاق مثبتی در بازار نخواهد افتاد. بنابراین باید منتظر بود تا دید بسته ارزی که بانک مرکزی وعده آن را داده چه تاثیری در بازار خواهد داشت؟ در عین حال که در نتیجه بسته شدن صرافی‌ها برای معاملات اسکنان فضای بازار کاملا غیرشفاف و قیمت‌ها غیرمنطقی شده است، از این رو دولت باید در بسته ارزی خود شرایطی را برای معامله اسکناس به طور شفاف و قانونی برای صرافی‌ها ایجاد کرده و بازار ارز آزاد را به نحوی به رسمیت بشناسد. در غیر این صورت امیدی به شفاف‌سازی و تعدیل فضا وجود نخواهد داشت.

این در حالی است که تا زمان تنظیم این گزارش (ساعت 17:12) آخرین قیمت‌ها از بازار ارز نشان از دلار حدود ۱۰ هزار ۶۰۰ تومانی و یوروی حدود ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی دارد و نوسان همچنان پابرجاست.

برچسب ها: دلار ارز