جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۸

زمان حضور رئیس جمهور برای پاسخگویی به سوال نمایندگان

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص سوال نمایندگان از رئیس جمهور توضیح داد.
کد خبر : ۴۲۴۵۳۹

احمد امیرآبادی فراهانی در خصوص اعلام وصول سوال از رئیس جمهور، اظهار داشت: سوال از رئیس جمهور نباید تبدیل بُت شود بلکه این مورد جزء حقوق نمایندگان است و قانون اساسی این حق را به نمایندگان مجلس داده تا بتوانند از مسئولان اجرایی کشور سوال کنند.

به گزارش خانه ملت عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اکنون هفته‌ای 3 تا 5 سوال از وزرا در دستور کار کمیسیون‌ها و صحن مجلس شورای اسلامی قرار می‌گیرد که نمایندگان یا قانع می‌شوند یا قانع نمی شوند.

وی با بیان اینکه اگرچه قانون برای سوال از رئیس جمهور حد نصابی را در نظر گرفته است و یک نماینده به تنهایی نمی‌تواند از رئیس جمهور سوال کند و باید یک چهارم کل نمایندگان سوال از رئیس جمهور را امضا کنند، افزود: البته این شرایط، اهمیت سوال از رئیس جمهور را می‌رساند ولی با این حال نباید سوال از رئیس جمهور اتفاق غیرعادی جلوه داده شود.

امیرآبادی فراهانی با بیان اینکه قانون اساسی حقوقی را برای مردم و نمیاندگان مجلس قائل شده تا از مسئولان اجرایی و رئیس جمهور سوال کنند، ادامه داد: صد نفر از نمایندگان طرح سوال از رئیس جمهور را امضا کرده بودند و لیست 100 نفره‌ای به هیئت رئیسه مجلس ارائه شد.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی گفت: هیئت رئیسه مجلس نیز در پالایشی که انجام داد، 8 امضا را تکراری یا مخدوش برشمرد و امضاها را به عدد 92 رساند و ثبت شد، طبق ماده 212 قانون آئین نامه داخلی مجلس، نمایندگان نمی‌توانند بعد از ارائه گزارش کمیسیون به هیئت رئیسه، امضایی را اضافه کنند.

امیرآبادی فراهانی اظهار داشت: از فروردین ماه 97، سه بار کمیسیون اقتصادی مجلس به رئیس جمهور نامه نوشت تا نمایندگان رئیس جمهور معرفی شوند که این موضوع انجام نشد.

 

براساس ماده 212 قانون آیین‌نامه داخلی مجلس سوال از رئیس جمهور در دستور کار قرار گرفت

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی بیان کرد: سرانجام کمیسیون اقتصادی مجلس نامه‌ای به هیئت رئیسه مجلس ارائه کرد مبنی بر اینکه رئیس جمهور نمایندگان خود را به کمیسیون معرفی نمی‌کند و برداشت ما از ماده 212 قانون آیین‌نامه داخلی مجلس این بود که باید سوال از رئیس جمهور در دستور کار قرار گیرد، با این حال نیز رئیس مجلس با معاون پارلمانی رئیس جمهور صحبت کردند تا نمایندگان رئیس جمهور معرفی شوند و جلسه کمیسیون، سه شنبه هفته قبل برگزار شد.

وی افزود: ماده 212 قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی می‌گوید؛ "براساس اصل هشتاد و هشتم (88) قانون اساسی، در صورتی‌ که حداقل یک‌ چهارم کل نمایندگان بخواهند درباره یک یا چند وظیفه رئیس جمهور سؤال کنند، باید سؤال یا سؤالات خود را به طور صریح و روشن و مختصر همگی امضا و به رئیس ‌مجلس تسلیم نمایند. رئیس مجلس موضوع را در اسرع وقت به کمیسیون‌های تخصصی مربوط، ارجاع می‌نماید. هر کمیسیون موظف است حداکثر ظرف یک هفته با حضور نماینده معرفی شده رئیس جمهور به آن کمیسیون و نماینده منتخب سؤال‌کنندگان تشکیل جلسه دهد. در این جلسه نماینده رئیس جمهور پاسخ مقتضی را از طرف رئیس جمهور ارائه خواهد نمود تا به نمایندگان سؤال‌کننده گزارش شود. پس از یک ‌هفته از طرح سؤال در کمیسیون یا کمیسیون‌ها چنانچه هنوز حداقل یک‌ چهارم کل نمایندگان مجلس از سؤال خود منصرف نشده باشند رئیس مجلس موظف است در اولین جلسه سؤال یا سؤالات آنان را قرائت و فوراً برای رئیس جمهور ارسال کند. این سؤال یا سؤالات ظرف چهل و هشت ساعت تکثیر و در دسترس نمایندگان قرار می‌گیرد.
تبصره 1- تعداد سؤالات نباید از پنج سؤال بیشتر باشد.
تبصره 2- پس از ارسال سؤال یا سؤالات برای رئیس جمهور، کاهش امضاءها سبب خروج سؤال یا سؤالات از دستور نمی‌گردد."

امیرآبادی فراهانی ادامه داد: کمیسیون اقتصادی گزارش جلسه هفته قبل خود را ارائه کرد و روز گذشته آخرین مهلت بود که به نمایندگان دولت و نماینده سوال‌کنندگان اعلام کردیم اگر کاهش یا افزایش امضایی دارید ارائه کنید زیرا پس از صورت جلسه، هیئت رئیسه افزایش یا کاهش امضا را نمی‌پذیرد.

وی افزود: نماینده دولت تعدادی انصراف نمایندگان برای سوال از رئیس جمهور را ارائه کرد و از طرف مقابل نماینده سوال کنندگان نیز نامه‌هایی داشت که افراد گفته بودند، ما هیچ‌گونه انصرافی نداده‌ایم. ما برخی از امضاها را بررسی کردیم که با نمونه امضا نمایندگان مطابقت نداشت. با اینکه برخی امضاها مطابقت نداشت ولی برخی افراد که تأیید کردند امضای خودمان است، من انصراف از سوال آن‌ها را پذیرفتم در حالی که می‌توانستم نپذیرم.

امیرآبادی فراهانی اظهار داشت: انصراف برخی نمایندگان دو پهلو بود، یعنی چنین قید کرده بودند که با توجه به شرایط کشور اگر جلسه سوال از رئیس جمهور غیرعلنی برگزار شود، بهتر است که این اظهارات نشان از انصراف نیست ولی طوری تفسیر کردیم تا به نفع دولت باشد و انصراف آن نمایندگان را پذیرفتیم.

سوال از رئیس جمهور با 82 امضا اعلام وصول شد

عضو هیات رئیسه مجلس بیان کرد: روز گذشته تعداد 92 امضا به 80 امضا رسید که یک نماینده اعلام کرد انصرافی نداده‌ و نام یک نماینده نیز هنگام پالایش لیست 100 امضایی، حذف شده بود که با اضافه شدن آن، تعداد امضاها به 82 رسید.

وی افزود: گزارش با امضای 82 نفر چاپ می‌شود و ابهامی وجود ندارد زیرا آیین‌نامه صراحت دارد، به نظر می‌رسد ارتباطاتی که بین نمایندگان دولت و نماینده‌های مجلس برقرار شد، به حد کافی بود.

تا یکماه آینده رئیس جمهور زمان حضور در مجلس برای پاسخ به سوال نمایندگان را تعیین می‌کند

امیرآبادی فراهانی ادامه داد: گزارش سوال و اسامی امضاکنندگان چاپ می‌شود و هر زمانی که آقای رئیس جمهور در یک ماه آینده بخواهند، زمانی را برای حضور در مجلس تعیین می کنند که بین معاون پارلمانی رئیس جمهور و هئیت رئیسه برای تعیین زمان حضور رئیس جمهور در صحن هماهنگی می‌شود تا سوال از رئیس جمهور در دستور کار مجلس قرار می‌‌گیرد و بعد از اعلام وصول هیچ راهی برای از دستور خارج کردن، سوال از رئیس جمهور وجود ندارد.

اگر نمایندگان از پاسخ‌های رئیس جمهور قانع نشوند، موضوع به قوه قضائیه می‌رود

عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس متذکر شد: باید با منطق و احترام سوال از رئیس جمهور در مجلس مطرح شود و آقای روحانی نیز منطقی پاسخ خواهند داد که بالاخره نمایندگان یا قانع می‌شوند یا قانع نمی‌شوند. اگر نمایندگان قانع نشوند سوال به قوه قضائیه می رود و دادگاه تشکیل می‌شود.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس وظایف، اگر دولت از وظایف خود استنکاف کرده باشد و در این مسیر حقی از کسی ضایع شده باشد یا مشکلی بر مشکلات مردم اضافه شده باشد، با فرد متخلف مطابق قانون برخورد می‌شود، اگر مجلس با شعار وحدت و همدلی از وظایف خود چشم‌پوشی کند، اصلا اقدام درستی نیست.

مجلس بیشترین همکاری را با دولت آقای روحانی داشته است

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی گفت: مجالس نهم و دهم و همه طیف‌های حاضر در آن بیشترین همکاری را با دولت آقای روحانی داشته‌اند. موضوعی نبوده که آقای روحانی از مجلس بخواهد و نمایندگان رأی مخالف بدهند مگر موضوعی مانند افزایش وزارتخانه‌ها که نمایندگان معتقدند اکنون زمان مناسبی برای این کار نیست. هر لایحه‌ای که دولت آورده، مجلس با فوریت تصویب کرده است مجلس برای تصویب قوانین رفع موانع تولید، احکام دائمی و قانون مقررات مالی 2 دولت به صورت 3 شیفت فعالیت می کرد.

امیرآبادی فراهانی اظهار داشت: رئیس مجلس شورای اسلامی نیز همراهی‌های لازم را در جلسات سران قوا با آقای رئیس جمهور دارد تا مشکلات مردم حل شود، اینکه گفته شود مجلس با دولت همکاری نمی‌کند، جفا است.

محتوای سوالات نمایندگان از رئیس جمهور ناشن می‌دهد که مساله نمایندگان سیاسی نیست

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص اینکه گفته می‌شود سوال از رئیس جمهور براساس مسائل سیاسی مطرح شده است، بیان کرد: محتوای سوالات نمایندگان از رئیس جمهور که اعلام وصول شده سیاسی نیستند و سوالات در راستای حل مشکلات مردم است. سوال از رئیس جمهور منطقی است و شائبه سیاسی ندارد زیرا مجلس همکاری لازم را با دولت داشته است.

سوال از رئیس جمهور انتظار مردم از وکلای حاضر در خانه ملت است

وی افزود: مجلس پناهگاه ملت است و در این شرایط که روز به روز مشکلات اقتصادی مردم بیشتر می‌شود، سوال از رئیس جمهور انتظار مردم از وکلای حاضر در خانه ملت است.

امیرآبادی فراهانی ادامه داد: یک نفر به من پیامکی داده و نوشته است؛ "شما در مجلس چه غلطی می کنید؟" این در حالی است که مجلس کار اجرایی ندارد و خانه ملت جایگاه نظارتی و تقنینی دارد و وظایف اجرایی برعهده دولت می‌باشد.

نماینده مردم قم در مجلس گفت: تکلیف میزان اجرای وظایف اجرایی مسئولان باید در مجلس روشن شود در غیر این صورت مردم حرف خود را در خیابان‌ها می‌زنند که این امر به صلاح ملت و نظام نیست.

وزیر اقتصاد هیچ احاطه‌ای بر بانک مرکزی ندارد

عضو کمیسیون شوراها در مجلس در خصوص اینکه چرا نمایندگان این سوالات را از وزرا نپرسیدند، بیان کرد: وزرای مربوطه اختیار ندارند، مهمترین مسئولیت را وزیر اقتصاد دارد، اما عامل ارز و سکه بانک مرکزی است که وزیر اقتصاد هیچ احاطه‌ای بر بانک مرکزی ندارد.

وی با بیان اینکه رئیس بانک مرکزی را هیئت دولت و رئیس جمهور انتخاب می‌کنند و رئیس جمهور باید به سوال نمایندگان پاسخ دهد، افزود: به صلاح نیست که رئیس جمهور استیضاح شود یا موضوع عدم کفایت سیاسی آقای روحانی مطرح شود، انل نباید سوال از رئیس جمهور به معنای ایستادن مجلس در مقابل دولت تلقی شود.

امیرآبادی فراهانی ادامه داد: نمایندگان باید حرف ملت را فریاد بزنند و این درست نیست که دست روی دست بگذاریم تا ضدانقلاب صدای مردم را فریاد بزند.