پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۱

توقف صادرات مرغ در دو سال اخیر

توقف صادرات مرغ در دو سال اخیر
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران کشور با بیان اینکه استفاده از هورمون در تولید مرغ شایعه ای بی اساس است، گفت: صادرات مرغ طی سال های ۹۶ و ۹۷ تقریبا متوقف شده است.
کد خبر : ۴۲۳۰۵۱

برومند چهار آیین در نشستی خبری در پاسخ به پرسش مهر درباره آخرین وضعیت ابلاغ نرخ جدید مرغ از سوی دولت اظهارداشت: قیمت جدید مرغ هنوز ابلاغ نشده و ما همچنان منتظر هستیم این اتفاق رخ دهد.

به گزارش مهر وی با بیان اینکه در جلسات کارشناسی متعددی که در سازمان حمایت با حضور مسئولان مربوطه برگزار و قیمت کارشناسی مرغ ۹۲۵۰ تومان تعیین شد، افزود: پیشنهاد ما برای قیمت این کالا ۹۶۰۰ تومان بود اما در نهایت ۹۲۵۰ تومان مورد توافق قرار گرفت و از هفته آخر ماه مبارک رمضان ما منتظر ابلاغ آن هستیم.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور با اشاره به اینکه عدم ابلاغ این قیمت کارشناسی شده دو پیام نامطلوب برای تولید و بازار دارد، اظهارداشت: زمانی که سود اقتصادی تولیدکننده تامین نشود، رغبتی به تولید پیدا نمی کند و وقتی که تولید نشود، با کاهش عرضه و افزایش چشمگیر قیمت در بازار مواجه خواهیم بود که زیان این مسئله برای مصرف کنندگان خواهد بود.

چهارآیین با تاکید بر اینکه عدم ابلاغ قیمت، همان سرکوب قیمت کارشناسی شده است، گفت: در شرایط کنونی قیمت های دستوری جواب نمی دهد و دولت نمی تواند با این شرایط بازار را کنترل کند.

این فعال بخش خصوصی در پاسخ به پرسش دیگر مهر درباره آخرین وضعیت صادرات مرغ از کشور گفت: صادرات این کالا در سال های ۹۶ و ۹۷ تقریبا متوقف شده است، ضمن اینکه ما در سال ۹۵، ۷۰ هزار تن صادرات مرغ از کشور داشتیم.

چهارآیین با بیان اینکه کشورهای واردکننده مرغ از ایران (عراق و افغانستان) تقاضا دارند که مرغ صادراتی به این کشورها سایز بوده و وزنی معادل یک کیلو و ۲۰۰ گرم داشته باشد، گفت: در کشور ما مرغ درشت تولید می شود که متوسط وزن آن بین یک کیلو و ۷۰۰ تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم است و حتی در مواردی از این میزان نیز وزن بیشتری دارد، بنابراین می توان گفت عدم سایز بودن مرغ های تولیدی یکی از موانع اصلی صادرات ما است.

وی با اشاره به اینکه قیمت تمام شده مرغ در کشور ما نسبتا بالا است، گفت: دلیل بالا بودن قیمت تمام شده تولید در کشورمان این است که حلقه های مرتبط با صنعت طیور در ایران مستقل از هم فعالیت می کنند. به عنوان مثال واحدهای تولیدکننده جوجه یکروزه، کشتارگاه ها، کارخانه ها و ... مستقل از هم مشغول به فعالیت هستند که همین مسئله باعث می شود قیمت افزایش یابد.

چهارآیین تصریح کرد: بنابراین قیمت ما رقابتی نیست و دولت نیز مشوق های صادراتی برای این منظور اختصاص نمی دهد، ضمن اینکه ما از دولت تقاضا کرده ایم به جای مشوق صادراتی، تسهیلات کم بهره ارائه کند تا صادرکنندگان بتوانند صادرات انجام دهند.

وی گفت: پیش بینی می شود اگر بتوانیم مرغ سایز تولید کنیم و تسهیلات کم بهره بگیریم، موفق به صادرات ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن مرغ از کشور خواهیم شد.

چهارآیین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه مصرف مرغ سایز در جامعه باید فرهنگسازی شود، اضافه کرد: مرغ درشت هم چربی بالایی دارد و هم هضم و جذب آن در بدن به سختی انجام می شود و هضم و جذب مرغ سایز ۵ درصد از مرغ درشت بالاتر است.

این فعال بخش خصوصی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مصرف سرانه مرغ در کشور ۲۵ کیلوگرم و نیاز ما به این کالا ۲ میلیون تن است، گفت: ظرفیت تولید یک و نیم برابر این میزان و حدود ۳ میلیون تن است.

چهارآیین با اشاره به ساختار خرده مالکی در صنعت مرغ گوشتی کشور، افزود: مرغداری های ما پراکنش گسترده ای در سراسر استان ها و شهرستان ها دارند و مرغداری های متفاوت با ظرفیت های مختلف در حال تولید هستند به عبارتی ۲۴ هزار تولیدکننده در حوزه مرغ گوشتی فعالیت می کنند.

وی با بیان اینکه ساختار خرده مالکی در این صنعت باعث ایجاد بی نظمی شده است، گفت: مرغ یکی از منابع تامین کننده پروتئین کشور است.

چهارآیین افزود: طی حدود ۲۵ تا ۲۶ سال آینده گوشت قرمز حکم خاویار را پیدا می کند، چرا که تولید این کالا در جهان به شدت در حال افت است و زمانی که این اتفاق می افتد ما باید جایگزین مناسبی برای آن پیدا کنیم که مرغ می تواند یکی از این جایگزین ها باشد.

وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد نهاده ها و ۷۰ درصد واکسن های موردنیاز ما از طریق واردات تامین می شود، تصریح کرد: با وجود تمام این مسائل، تولید مرغ در کشور همچنان اقتصادی است و ایجاد ارزش افزوده می کند.

این فعال بخش خصوصی ضمن انتقاد از شایعات مطرح شده در زمینه مصرف مرغ، افزود: مسائلی مثل بیماری، نوسانات نرخ ارز، دخالت های گاه و بیگاه دولت و همین شایعاتی که مطرح می شود، بازار را تحت تاثیر قرار می دهد.

چهارآیین با اشاره به اینکه یکی از شایعات مطرح شده در حوزه مرغ گوشتی، استفاده از هورمون رشد در آن است، گفت: بنده به عنوان یک متخصص و کارشناس اعلام می کنم که این شایعه از بی اساس ترین شایعاتی است که در این زمینه مطرح شده است.

وی با اشاره به اینکه ۱۲۰ سال پیش حدود ۴ ماه طول می کشید تا وزن مرغ به یک کیلوگرم برسد، افزود: در آن زمان ضریب تبدیل مرغ ۵ بوده اما امروز با اقدامات اصلاح نژادی که انجام شده، مرغ ظرف حدود ۴۰ روز به وزن مناسب می رسد و متوسط ضریب تبدیل آن در کشور ۱.۹ و در برخی واحدها ۱.۷ است، ضمن اینکه این عدد طی ۱۰ تا ۱۲ سال آینده به ۱.۲ دهم خواهد رسید.

چهارآیین تصریح کرد: همچنین زمانی که یک بیماری مانند آنفلوانزا در کشور شیوع می یابد، مردم تصور می کنند با مصرف گوشت طیور و سایر فرآورده های آن به این بیماری مبتلا می شوند در حالی که چنین چیزی صحت ندارد.

وی گفت: زمانی که پرنده مبتلا شده و در فاز انتشار ویروس قرار داشته باشد، اگر کسی در ارتباط مستقیم و نزدیک با آن قرار بگیرد، احتمال انتقال ویروس به او وجود دارد اما مصرف فرآورده ها مثل گوشت مرغ مشکلی برای مصرف کننده ایجاد نمی کند ضمن اینکه این ویروس در حرارت ۶۰ درجه از بین می رود.

چهارآیین با اشاره به مشکلات ایجاد شده در حوزه نهاده های دامی نیز اظهارداشت: خروج آمریکا از برجام یکی از دلایلی بود که به این حوزه تنش وارد کرد، ضمن اینکه واردات ۵۰ هزار تن سویا توسط شرکت پشتیبانی امور دام منجر به متعادل شدن شرایط شد و قیمت سویا که به ۲ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده بود هم اکنون تحویل در تهران ۲ هزار و ۴۱۰ تومان و نرخ ذرت هزار و ۳۰۰ تومان است.