پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۴ تير ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۹

همتي براي تغيير در رويكرد وزارت خارجه

شرایط برجام به گونه ای پیش می رود که نداشتن دورنمای اقتصادی با شرکای احتمالی بعد از نافرجام ماندن برجام می تواند عواقب بسیار بدی برای کشور به همذراه داشته باشد. از این منظر گزینه هایی که بتوانند با چراغ اقتصادی و آگاهی سیاسی در پست سفارت قرار بگیرند شاید از تعداد انگشتان دو دسنت فراتر نمی رفت.
کد خبر : ۴۱۹۰۹۴

 

همتي براي تغيير در رويكرد وزارت خارجه

 

از مدتها پیش تغییر در ساختار اقتصادی با کشور چین نیاز بود. خصوصا وقتی برخی مروادات مالی با چشم بادامی های سرزمین اژدها دچار اشکال شد. شاید وقت آن رسیده بود که این بار با یک انتخاب متفاوت چانه زنی های اقتصادی با کشوری که بیشترین تراکنش مالی با آن را داریم تغییر کند. انتخاب گزینه ای که بتواند روی کرسی سفارت چین آن هم در این اوضاع و احوال بنشیند کار سخت و پیچیده ای بود. داشتن دانش سیاسی در ارتباطهای بین المللی اگرچه شرط لازم است اما کافی نیست.

شرایط برجام به گونه ای پیش می رود که نداشتن دورنمای اقتصادی با شرکای احتمالی بعد از نافرجام ماندن برجام می تواند عواقب بسیار بدی برای کشور به همراه داشته باشد. از این منظر گزینه هایی که بتوانند با چراغ اقتصادی و آگاهی سیاسی در پست سفارت قرار بگیرند شاید از تعداد انگشتان دو دست فراتر نمی رفت.

دکتر عبدالناصر همتی ریاست بیمه مرکزی از نفراتی بود که از چند وقت قبل اخبار خداحافظی اش از بیمه مرکزی به گوش می رسید تا اینکه سرانجام در یکی از مهمترین سفارتخانه های ایران یعنی چین به کار گرفته شد تا بتواند تجارب اقتصادی خود را در جایگاه شغلی جدید انتقال دهد.

عبدالناصر همتی دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است و یکی از معدود اساتید تدریس کننده اقتصاد کلان و اقتصاد انرژی در دانشگاه های ایران است. وی، با 55 سال سن، درجه دکترای اقتصاد خود را در سال 1372 از دانشگاه تهران اخذ و رساله خود را با حضور در دانشگاه لندن تکمیل کرده است.

همتی دارای تالیفات و پژوهش های زیادی در رشته اقتصاد است که مهمترین آنها کتاب "اقتصاد کلان، مقدمه ای بر سیاست های پولی و مالی" است. این کتاب یکی از پرتیراژترین کتابهای دانشگاهی اقتصاد با چهار بار تجدید چاپ است. کتاب های "توسعه اقتصادی"، "مشکلات اقتصادی جهان سوم" و "اقتصاد نفت" نیز از تالیفات ایشان است. وی چندین کتاب ترجمه و دهها مقاله علمی که در نشریات و کنفرانس های بین المللی ارائه کرده است در کارنامه خود دارد.

وی که با رتبه اول دوره کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران را آغاز کرده بود در سال 1359 مسوول کمیته اقتصادی جهاد دانشگاهی بود و در سالهای 1359 تا 1373 مدارج ترقی را در سازمان صدا و سیما تا معاونت سیاسی این سازمان طی کرد. وی در دوران دفاع مقدس از مسوولین تبلیغات جنگ بود.

عبدالناصر همتی از سال 1373 تا 1385 طی سه دوره به عنوان رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و رئیس شورای عالی بیمه خدمت کرد و نقش کلیدی در طراحی و اجرای سیاستهای آزاد سازی و خصوصی سازی در صنعت بیمه داشت به نحوی که در این زمینه از وی به عنوان پدر بیمه های خصوصی یاد شده است.

همتی در دوره مسوولیت آقای حسن روحانی در شورای عالی امنیت ملی به مدت پنج سال عضو کمیته اقتصادی شورای امنیت ملی بود. وی از سال 1380 به مدت شش دوره لاینقطع ریاست شورای عالی شرکت بیمه اتکائی آسیائی (کمیسیون اقتصادی – سیاسی آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل متحد - اسکاپ) مستقر در بانکوک پایتخت تایلند را برعهده داشت که با رای مستقیم روسای بیمه ده کشور مهم آسیائی به این سمت انتخاب شده بود.

جبران کسری ذخائر بیمه ای  به صورت پلکانی و گام به گام ، تصویب آیین نامه حاکمیت شرکتی ، الزام شرکتها به تفکیک حسابهای عمر ، اقداماتی جهت افزایش سرمایه شرکتهای بیمه در راستای مصوبه هیات وزیران ، پیگیری برای تصویب آیین نامه های قانون جدید ثالث و ... همه و همه تنها بخشی از بخشی از خدمات دکتر همتی در بیمه مرکزی است که توانست با این تغییرات و تغییر نگرش مردم نسبت به صنعت بیمه علاوه بر اینکه کسادی برخی از بیمه ها را نجات دهد بلکه در بورس هم با این تحول برای آنان اتفاقات خوشایندی افتاد.

رئیس سابق بیمه مرکزی و سفیر حاضر ایران در چین بدون شک می تواند پایه گذار تحولات جدید در این کشور  باشد و بدون شک این انتخاب از جهت همین ضرورت مطالعه و بررسی شده زیرا در شرایط فعلی سپردن این صندلی به فرد مورد نظر دارای وسواسها و دغدغه های خاص بود که گزینش دکتر همتی به همه ی این نگرانی ها خاتمه داد.

امین رجب خواه