جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۹

غبار روبی از قلعه ای که اسیر گرد و غبار دائمی است

نظر به اینکه اکثر مردم این منطقه به شغل دامداری و کشاورزی مشغول هستند و این دو شغل و راه کسب معیشت مستلزم حضور مداوم در محیط باز هستند، نا گفته پیداست که آلودگی آسمان منطقه به گرد و غبار تا چه میزان در کاهش راندمان فعالیت های اقتصادی مردم اثر گذار است. در این بین بخش چاه داد خدا و دهستان های رمشک، مارز، چاه دادخدا و سرخ قلعه آماج بیشترین هجم از گرد و غبار و ماسه های روان هستند که بعضاً مسیرهای ارتباطی و جاده ای آنها را به صورت کلی زیر پوشش می برد.
کد خبر : ۴۱۵۷۱۹

با افزایش روز افزون دامنه جغرافیایی مناطق درگیر با خشک سالی و کاهش شدید منابع آب در کشور، تشکیل گرد و غبار محلی و به چالش کشیده شدن حیات انسان ها موضوعی اجتناب ناپذیر است؛ اتفاقی خسارت بار که در بسیاری از نقاط کشور از جمله مناطق جنوبی استان کرمان شدت یافته و امان را از مردم این منطقه بریده است.
به گزارش «...»، شهرستان قلعه گنج که در جنوبی ترین بخش استان کرمان قرار گفته بخشی از حوضه آبریز جازموریان است، اکنون که میزان بارش های سالانه به شدت کاهش یافته است، در کنار همه مشکلاتی که به آن دچار است، درگیر بحران بزرگی به نام گرد و غبار نیز هست؛ مشکلی که نیازمند رسیدگی جدی مسئولان دارد تا ضمن کاهش خسارت هایش، مانع رشد و توسعه این شهرستان نشود.
بر اساس اطلاعات موجود، نزدیک به 80 درصد شهرستان قلعه گنج و به ویژه روستاهای این شهرستان به صورت مستقیم در معرض فرسایش بادی، گرد و غبار و هجوم ماسه های بادی هستند و این موضوع خطرناک سبب شده تا در بسیاری از روزهای سال آسمان آلوده منطقه اجازه هر گونه فعالیت اقتصادی را از شهروندان بگیرد.
نظر به اینکه اکثر مردم این منطقه به شغل دامداری و کشاورزی مشغول هستند و این دو شغل و راه کسب معیشت مستلزم حضور مداوم در محیط باز هستند، نا گفته پیداست که آلودگی آسمان منطقه به گرد و غبار تا چه میزان در کاهش راندمان فعالیت های اقتصادی مردم اثر گذار است.
در این بین بخش چاه داد خدا و دهستان های رمشک، مارز، چاه دادخدا و سرخ قلعه آماج بیشترین هجم از گرد و غبار و ماسه های روان هستند که بعضاً مسیرهای ارتباطی و جاده ای آنها را به صورت کلی زیر پوشش می برد.
شرایط آلودگی هوای این منطقه به ویژه در فصل تابستان که رود هلیل رود به کلی خشک می شود و آبهای فصلی نیز خشک هستند، به قدری نگران کننده و غیر قابل تحمل می شود که حضور در محیط باز سلامت شهروندان را در این حوزه به صورت جدی تهدید می کند.
در چنین شرایطی لازم است که مسئولان امر با ورود جدی به مسئله و تلاش برای بهبود وضعیت دشت های شهرستان قلعه گنج وکنترل مناطق مستعد بروز گرد و غبار این خسارت بر آمده از محیط زیست منطقه را به حداقل برسانند.
چرا که می دانیم شهرستان قلعه گنج با وجود بیش از 50 هزار نفر جمعیت، همچنان دارای استعدادهای نفهته ای در حوزه های کشاورزی، معادن، دامداری و صنایع دستی است که در صورت توجه ویژه به آن می توان شاهد پرورش این استعدادها و توسعه چشمگیر منطقه باشیم.
از جمله نهادهایی که با درک این موضوع خطیر به مسئله ورود جدی داشته است، می توان به بنیاد علوی اشاره کرد که در سال های اخیر و با هدف کاهش خسارت های گرد و غبار و ماسه های بادی منطقه، طرح مطالعاتی بیش از 30 هزار هکتار از اراضی کشاورزی منطقه را در سال های گذشته انجام داد.
این بنیاد با اعتباری بالغ بر 240 میلیون تومان در سال های گذشته اقدامات مهمی را برای مقابله با بیابان زایی، کنترل کانون های بحران با کمک جلب مشارکت جوامع محلی در دستور کار قرار داده است؛ مجموعه اقداماتی که با همکاری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری صورت گرفته و فرصت های اشتغال را نیز برای مردم محلی فراهم کرده است.
با این حال این اقدامات شایسته، کافی به نظر نمی رسد و نیاز است که مسئولان امر و به نهادهای اجرایی با ورود جدی تر به مسئله ضمن تلاش برای حل مشکلات زیست محیطی شهر و روستاهای شهرستان قلعه گنج، زمینه ها را برای رشد و توسعه این شهرستان محروم افزایش دهند.