در جلسه علنی امروز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی، بررسی سوال مهرداد بائوج لاهوتی نماینده لنگرود از محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
به گزارش مهر این سوال در مورد علت کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی، دلیل صدور مجوز واردات محصولات کشاورزی و علت اعلام خودکفایی در تولید گندم بود.
لاهوتی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: شما ابزار تعرفه را در اختیار دارید تا برای کاهش واردات به نفع تولیدکننده از آن استفاده کنید، اما کجای دنیا این گونه در زمینه تعرفه سیاستگذاری می کنند؟
در ادامه محمود حجتی وزیر کشاورزی اظهار داشت: امروز تعرفه واردات برنج ۲۶ درصد با دلار ۴۲۰۰ تومانی است. برنج داخلی جوابگوی نیاز کشور نیست و دولت باید ملاحظه بخشی از جامعه را که ناچار به استفاده از برنج خارجی هستند، بکند.
وزیر کشاورزی با تاکید بر اینکه قیمت برنج هندی در سه سال اخیر کاهش نیافته است، گفت: قطعا بخشی از جامعه نمی توانند از برنج داخلی استفاده کنند. اصرار داریم که تولید برنج داخلی باید افزایش یابد، قیمت توافقی هم اعلام کردیم که اگر برنج دست کشاورز بماند، خریداری کنیم.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر هم تعرفه واردات افزایش یافته و هم قیمت دلار افزایش یافته است، گفت: افزایش تعرفه موجب تبدیل واردات به قاچاق می شود.
حجتی درباره عدم خرید گندم از یک کشاورز که فیلم آن در شبکه های اجتماعی پخش شد، گفت: این فرد متخلف گندم را از کشاورزان خریده و با ماسه بادی قاطی کرده و به مرکز خرید داده است. مرکز خرید نیز بر اساس دستورالعمل آن گندم را نخریده است و این فرد که از افراد شرور منطقه بوده، غوغا به پا کرده که نیروی انتظامی و قوه قضائیه وارد شدند و این فرد را مجبور به تمکین کردند.
وی در جلسه کمیسیون کشاورزی در خصوص واردات برنج گفته بود زمانی که وارد وزارتخانه شدم تعرفه واردات را از ۲۶ درصد به ۴۰ درصد رساندم، الان هم مخالف پایین آمدن تعرفه واردات هستم؛ معتقدم برنج بیش از نیاز وارد کشور شده است اما دولت این مسئولیت را به رئیس ستاد تنظیم بازار که وزیر صنعت معدن و تجارت است، سپرده تا بر اساس آمارهای بانک مرکزی و سازمان حمایت از مصرف کننده، سیاستگذاری کند.
در ادامه مهرداد بائوج لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: ما وکیل الدوله نیستیم و وکیل ملت هستیم و باید این موضوعات را مطرح کنیم.
وی اظهار داشت: پیش از این زمانی که از وزارت جهاد کشاورزی در مورد واردات سوال می کردیم، شما اعلام می کردید که اختیار واردات با وزارت صنعت معدن و تجارت است، بنابراین با تصویب قانون انتزاع، مسئولیت واردات محصولات کشاورزی را به وزارت جهاد کشاورزی محول کردیم.
لاهوتی افزود: دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج در کشور تولید می شود و برای تامین نیاز مردم، واردات ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن کافی است اما بالای ۳ میلیون تن برنج به کشور وارد می شود که باید شما جلوی آن را بگیرید.
وی گفت: در خصوص اعلام خودکفایی تولید گندم، گزارش صدا و سیما مبنی بر خرید گندم های مخلوط شده با ماسه بادی، همچنین خرید گندم هایی که با قیمت ۷۰۰ تومان وارد شده و با گندم های داخله مخلوط شده اند و توسط آن وزارتخانه به قیمت ۱۳۰۰ تومان خریداری شده است، پخش شد. اگر این گزارش غلط است اعلام کنید، اگر درست است موضوع را روشن کنید.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با انتقاد از واردات موز با تعرفه ۵ درصد اظهار داشت: موز به جای سیب و پرتغال در سبد غذایی مردم قرار گرفته، این در حالی است که سیب کشاورزان در سردخانه ها روی دستشان مانده است.
وی با انتقاد از انحصار برخی افراد رانت خوار در واردات گفت: انحصار واردات مرغ و فرآورده های آن در دست یک نفر است که این موضوع مشکلاتی را در کشور به وجود آورده است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس افزود: تعرفه واردات پیله ابریشم در سال ۱۳۸۰، حدود ۱۵۰ درصد بود که به ۷ درصد کاهش دادید و تعرفه واردات نخ ابریشم ۲۰۰ درصد بود که به ۱۵ درصد کاهش دادید، در حال حاضر تولید ابریشم کشور از ۱۱۰۰ تن به ۱۰۰ تن رسیده و تولید پیله ابریشم از ۷ هزار تن به هزار تن رسیده است. شما می توانستید از ابزار تعرفه برای حمایت از تولید داخل و کشاورزان استفاده کنید اما این کار را انجام ندادید که نتیجه اش از بین رفتن ۴ هزار هکتار از ۱۳ هزار هکتار توتستان های کشور است.
وی تصریح کرد: یک عده افراد صاحب منافع نمی گذارند تعرفه ها افزایش یافته و واقعی شود. لااقل اعلام کنید که باند مافیایی واردات وجود دارد و شما قدرت برخورد با آنها را ندارید.
لاهوتی اظهار داشت: سیاست های وزارت جهاد کشاورزی موجب شده که کشاورزان سرایدار افراد سرمایه دار شوند.
وی با اشاره به برخی شایعات در مورد افزایش ۴ درصدی قیمت خرید تضمینی چای گفت: درصد افزایش خرید تضمینی باید بر اساس نرخ تورم محاسبه شود.
در ادامه محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی برای واردات هیچ نظری ندارد، گفت: واردات در سازمان توسعه تجارت ثبت سفارش می شود و هیچ نظام امضایی در رابطه با واردات وجود ندارد. اگر گوشت یا مرغ یا هر چیز دیگری قرار باشد وارد شود در سامانه سازمان توسعه تجارت ثبت می شود.
در پایان نمایندگان با ۹۷ رای موافق، ۷۲ رای مخالف و ۴ رای ممتنع از مجموع ۱۹۶ نماینده حاضر در مجلس سوال از وزیر را وارد ندانستند و از پاسخ های وی قانع شدند.