پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۲ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۵

جای خالی غیردولتی‌ها در کارگروه سازگاری با کم آبی

اعضای کمیته کارگروه ملی سازگاری با کم آبی در حالی انتخاب و معرفی شدند که تمامی اعضای این کارگروه دولتی هستند و هیچ گروه غیر دولتی از بخش‌های کشاورزی، صنعت، شهرداری‌ها و اتاق‌های بازرگانی در این کمیته حضور ندارند.
کد خبر : ۴۰۹۸۵۰

تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی در روزهای پایانی سال ۹۶ در دولت نشان داد تغییر رویکرد مدیریت آب در کشور شنیده شده است و این کمیته تلاش خواهد کرد اقداماتی که سالهای قبل شورای عالی آب نتوانسته انجام دهد کاهش تنش های آبی و رفتن به سمت وضعیت بهتر در بخش آب با حضور وزرا در این کارگروه جدی‌تر پیگیری شود.

به گزارش فارس هیأت وزیران در جلسه ششم اسفندماه سال ۹۶ و به ریاست حسن روحانی رئیس جمهور با تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی موافقت کرد و این کارگروه با هدف فراهم آوردن شرایط لازم برای سازگاری با کم‌آبی در مناطق مختلف کشور و اتخاذ تصمیمات مناسب تشکیل و مورد موافقت هیأت وزیران و شخص رئیس جمهور قرار گرفت.

تدوین اصول و مبانی توزیع کمبود آب بین مصارف مختلف، برنامه‌ریزی و انجام هماهنگی‌های لازم برای انطباق الگوی کشت مناسب هر منطقه متناسب با شرایط کم آبی، پشتیبانی از تدابیر استان‌‌ها درخصوص جلوگیری از بروز مشکلات و تعارضات اجتماعی ناشی از کاهش منابع آب و گزارش‌گیری و نظارت بر عملکرد و پیشرفت برنامه‌­ها در کارگروه‌­های استانی با مسئولیت استانداران، از جمله اهداف تشکیل کارگروه یاد شده است.

بنابراین گزارش،ایرانی ها از هزاران سال قبل سازگاری خود را با وضعیت کشور در بخش آب انجام می دادند، خود مدیریت منابع آب را در دست داشتند و این مردم بودند که مدیریت منابع آب را پیاده می کردند، اما در دومین جلسه کارگروه ملی سازگاری با کم آبی شیوه‌نامه اجرایی کارگروه مورد تصویب اعضا قرار گرفته و اعضای کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم آبی در حالی انتخاب شدند که نقش نهادهای مردمی و غیر دولتی در آن کمرنگ است.
دومین جلسه کارگروه ملی سازگاری با کم آبی با مسئولیت وزیر نیرو و با حضور رئیس سازمان محیط زیست، وزرای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، معاونان وزیر کشور و سازمان برنامه و بودجه به میزبانی سازمان محیط زیست برگزار شد. 
در این نشست شیوه‌نامه اجرایی کارگروه ملی سازگاری با کم آبی مورد تصویب اعضا قرار گرفت و بر اساس پیشنهاد حاضران در این جلسه، اعضای کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی تعیین و معرفی شدند.

اقدام به تشکیل کارگروه سازگاری با کم آبی که عمر آن هنوز به دو ماه نرسیده بسیار به جا و مناسب بود و باید آنرا به فال نیک گرفت، اما این کمیته از همان روز نخست احتمالا مسیر را اشتباه طی کند،چرا که از هم اکنون مشخص نیست این کمیته چگونه می خواهد پشت درهای بسته برای مردم و کشاورزان و حتی صنعت در خصوص آب تصمیم گیری کند در شرایطی که هیچ نهاد غیردولتی و حتی نمایندگان کشاورز در آن حضور ندارند.

به نظر می رسد یکی از مشکلات و معضلات کمیته سازگاری با کم آبی دولتی بودن آن و استفاده نکردن از مشارکت های عمومی و نهادهای غیر دولتی باشد. مگر می توان تصمیمی برای بخش آب در سیستان و بلوچستان و یا خراسان جنوبی گرفت اما هیچ نهاد غیر دولتی و یا نماینده کشاورزان در آن حضور ندارند؟

این کمیته که قصد دارد مدیریت مصرف و تقاضا را نهادینه کند می توانست از حضور شهرداران و حتی رئیس شورای شهر نیز بهره مند شود.

*اعضای کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم آبی
بر این اساس در دومین جلسه کمیته سازگاری با کم آبی، حمیدرضا عدل، معاون فنی، امور زیربنایی و تولیدی سازمان برنامه و بودجه کشور، مسعود تجریشی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست، علی‌مراد اکبری، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، محمدعلی افشانی، معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور و صادق نجفی، رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران به عنوان کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم آبی انتخاب شدند.
در ادامه این جلسه ضمن استماع گزارش استاندار استان اصفهان و با عنایت به وضعیت بحرانی حوضه آبریز زاینده‌رود، مقرر شد ظرف هفته جاری کمیته تخصصی ذیل کارگروه ملی تشکیل جلسه داده و ضمن بررسی شرایط موجود طرح‌های آبی پیشنهادی برای تابستان و پاییز امسال را بررسی و برای تصویب به کارگروه ملی ارسال نمایند.
در خصوص استان خوزستان نیز مقرر شد طرح‌های پیشنهادی استان در زمینه سازگاری با کم آبی در کارگروه استانی با مشارکت و همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط استانی تهیه و جهت بررسی و اتخاذ تصمیم لازم در جلسه آتی کارگروه ملی به دبیرخانه کارگروه ارجاع شود.

*گزارش از اکبر محمودی