صراط: به گزارش سایت نود، اما داستان بامداد میرزایی و فدراسیون فوتبال به سالها پیش بازمی گردد. در سالهای اول حضور علی کفاشیان در فدراسیون فوتبال که مصادف شده بود با ناکامی های فوتبال ایران در عرصه بین المللی، تیم های ملی رده سنی در آسیا مرتب ناکام می شدند و البته تیم ملی فوتبال ایران هم در راه حضور در جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی ناکام شده بود.
کمیته روابط بین الملل در آن زمان برای اینکه بتواند در شرایط سیاسی حاکم بر آن سالها، بازیهای دوستانه برای تیم ملی بزرگسالان جفت و جور کند، همکاری اش را با بامداد میرزایی و شرکت فرانسوی که در روزهای گذشته نامش بر زبانها افتاده آغاز کرد. با توجه به سابقه فوتبالی بامداد میرزایی و اینکه او فرزند علی میرزایی مدیرعامل سابق پرسپولیس در اوایل دهه ۸۰ بود و پدرش از دوستان نزدیک مهدی محمد نبی دبیرکل وقت فدراسیون به شمار می رفت و همچنین تسلط خوب میرزایی بر زبانهای انگلیسی و فرانسه، همکاریهای فدراسیون فوتبال و بامداد میرزایی و همچنین شرکت فرانسوی EVOL پررنگ و پررنگ تر شد.
خبرگزاری ها بامداد میرزایی را بهعنوان واسطه ایرانی-کانادایی معرفی می کردند و از سال ۹۱ بسیاری رسانه ها اعلام می کردند که نزدیکترین شخصیت ایرانی به کارلوس کی روش بامداد میرزایی است. در هر حال او به مرور زمان جای پایش را در فدراسیون فوتبال سفت کرد و حتی کارش به جایی رسید که مدیر برنامه های سید مهدی رحمتی هم شد. حضور او در اردوی تیم ملی باعث رفاقتش با چند بازیکن شد و همان زمان بود که مطرح شد بامداد میرزایی تنها ایجنت بازی نیست و می تواند نقش ایجنت فوتبال را هم ایفا کند و حتی شایعاتی مطرح شد که او مدیربرنامه چند بازیکن دیگر هم شده اما تنها کارگزاری او با سید مهدی رحمتی رسانه ای شد که پس از کنارگذاشته شدن رحمتی توسط کی روش، همکاری های بامداد و رحمتی هم به پایان رسید.
او سعی کرد با زیرکی خاصی به کی روش نزدیک شود و شرکت فرانسوی را به او بشناساند. با پرزنت کردن های شرکت فرانسوی، کی روش متقاعد شد که با بامداد میرزایی از نزدیک کار کند. البته هنوز کسی نمی دانست که همکاری کی روش و بامداد در چه حدی است. اما کی روش روی حضور بامداد میرزایی در کادر تیم ملی تاکید داشت و این در حالی بود که همان زمان برخی رسانه ها روی حضور بامداد میرزایی و هوشنگ مقدس حساس شده بودند. در هر حال چیزی که از بامداد میرزایی به رسانه ها نشان داده می شد هماهنگی بازیهای دوستانه، اردوهای خارج از کشور و تقریباً همه آنچه که بهعنوان برنامه آمادهسازی تیم ملی طی سالهای گذشته بود و وقتی هم کسی قصد داشت درباره شرکت فرانسوی سوال بپرسد، شرکتی به نام « Evol Sport» به عنوان واسطه معرفی می شد.
تاکتیک اشتباه یا حمایت تاکتیکی
کارلوس کی روش در طول زمان نشان داده که از کادرش به شدت حمایت می کند. فدراسیون فوتبال در زمان علی کفاشیان با حضور بامداد میرزایی مدارا می کرد. بامداد در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل کنار کارلوس کی روش حضور داشت. البته هوشنگ مقدس رئیس کاروان تیم ملی هم مورد حمایت مهدی محمد نبی، دبیرکل وقت و سرپرست وقت تیم ملی هم بود اما محمود گودرزی وزیر وقت ورزش و جوانان روی حضور میرزایی و مقدس به شدت حساس شده بود. کار به آنجا رسید که وزیر ورزش و جوانان وقت با توجه به اسناد و مدارکی که گفته می شد در دست دارد، اعلام کرد بامداد میرزایی و هوشنگ مقدس حق حضور در اردوی تیم ملی را ندارند. اوج این ماجراها و درگیری ها به جام ملتهای آسیای ۲۰۱۵ در استرالیا باز می گردد. جایی که علی کفاشیان به کارلوس کی روش اعلام می کند، بامداد میرزایی نمی تواند آی دی کارت رسمی فدراسیون فوتبال ایران در مسابقات را داشته باشد. همانجا بود که کی روش تهدید به ترک اردوی تیم ملی، اعلام استعفا در ملبورن پیش از بازی مقابل بحرین کرد. کی روش آشکارا اعلام کرد اگر به بامداد میرزایی آی دی کارت ندهند، او از سرمربیگری تیم ملی فوتبال ایران استعفا خواهد داد! کفاشیان با دیدن این وضعیت مجبور به عقب نشینی شد و از همان روزها کاملا مشخص بود که کی روش و میرزایی روابط نزدیکی دارند و تا زمانی که کی روش سرمربی تیم ملی باشد، مطمئنا بامداد میرزایی هم در کادر مدیریتی تیم ملی حضور خواهد داشت.
با توجه به جو چند روز گذشته درباره اعضای کادر تیم ملی، کارلوس کی روش در کنفرانس پس از بازی به قول خودش تمرینی با سیرالئون، شرکت فرانسوی Evol Sport را شریک خود و تیم ملی اعلام کرد و البته بامداد میرزایی و حمیسی رئیس کمیته حراست فدراسیون فوتبال و مدیر امنیت تیم ملی را در آغوش گرفت و از آنها به عنوان زحمتکشان تیم ملی یاد کرد.
این در حالی است که برخی رسانه ها اعلام کردند ایران برای بازی با سیرالئون ۱۰۰ هزار دلار پرداخت کرده است و حتی اگر این بازی لغو میشد موظف به پرداخت ۲۰۰ هزار دلار جریمه بود. اینجاست که کمی اوضاع فرق خواهد کرد؟ چرا باید کی روش در کنفرانس مطبوعاتی بازی با تیم دوم سیرالئون و بازی که خودش از آن به عنوان یک بازی تمرینی یاد کنند، از شرکت « Evol Sport» تشکر کند و بامداد میرزایی واسطه این شرکت را در آغوش بگیرد؟ در تاریخ بازیهای ملی شاهد نبوده ایم که سرمربی تیم ملی از شرکتی و واسطه اش تشکر کند! برخی این کار کی روش را اشتباه تاکتیکی او دانسته اند.
میرزایی مدیربرنامه کی روش نیست
در سالهای گذشته همیشه مطرح شده که بامداد میرزایی مدیر برنامه های کی روش هم هست اما کی روش مدیربرنامه دیگری دارد و بامداد میرزایی در حال حاضر فقط نقش یک واسطه را برای انحصاری کردن بازیهای ملی و اردوهای خارج از کشور عهده دار بوده است. هر چند که شنیده شده خود میرزایی گاهی وقتها خودش را مدیربرنامه و مشاور رسانه ای سرمربی تیم ملی مطرح می کند. در روزهایی که مدیر رسانه ای تیم ملی از پرتغال به ایران آمده بود، نام بامداد میرزایی برای پذیرش سمت مدیر رسانه ای ایرانی تیم ملی فوتبال ایران هم مطرح شد. البته کی روش در حال حاضر مدیر رسانه ای پرتغالی اش را به عنوان مدیر رسانه ای شماره یک به فیفا معرفی کرده و در چارت فیفا، مدیر رسانه ای ایرانی حال حاضر تیم ملی، مدیر رسانه ای شماره دو تیم ملی است و در کارگاه فیفا در سوچی روسیه، این مدیر رسانه ای پرتغالی بود که به همراه کادر تیم ملی در کارگاه برگزاری جام جهانی شرکت کرد.
انحصاری کردن یعنی چه؟
اما گزارش روز دوشنبه خبرگزاری تسنیم، پرده از انحصاری شدن بازیهای دوستانه تیم ملی برداشت. این گزارش نشان می داد که بازیهای دوستانه در ید اختیار کارلوس کی روش و شرکت فرانسوی است و اگر آنها نخواهند، تیم ملی نمی تواند بازی دوستانه با حریف دیگری داشته باشد. حتی اگر این حریف از سوی فدراسیون فوتبال ایران یا شرکت های دیگر معرفی شود. در گزارش تسنیم سندی منتشر شد که نشان می داد شرکت EVOL که کارلوس کیروش آن را شریک خود معرفی کرد، برای مشکلتراشی در برنامههای تیم ملی تحرکاتی انجام داده است. این خبرگزاری با پیاده کردن دقیق صحبتهای کی روش در کنفرانس نوشت:« یکی از بخشهای بحث برانگیز صحبتهای کارلوس کیروش پس از دیدار با سیرالئون مسلماً جایی بود که گفت: «باید از شریکمان شرکت «ایوُل EVOL» تشکر کنم و مسئول اجرایی تیم ملی، آقای بامداد (میرزایی) به این دلیل که در طول مدت زمان بسیار کوتاهی در چند روز گذشته توانست بازی را مهیا کند و این بازی انجام شد. بعضی افراد همچنان فقط صحبت میکنند و به این صحبتها ادامه میدهند، اما ما مسیرمان را برای نزدیک شدن به اهدافمان دنبال میکنیم.» تسنیم در ادامه نوشته است:« در خصوص این فرد و نحوه فعالیت او در کنار تیم ملی و اینکه اصلاً به چه عنوان کنار تیم ملی حضور دارد، صحبتهای زیادی شده است اما مهدی تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال . محمد رضا ساکت به عنوان دبیرکل فدراسیون هیچ وقت در این باره موضع روشنی نداشتهاند. بارها در خصوص حضور او در تیم ملی سؤال پرسیده شده است و این فرد یک بار خود را مدیر اجرایی تیم ملی معرفی کرد؛ در حالی که اگر اینگونه است باید حکم رسمی از سوی فدراسیون برای او صادر میشد.
خراطی مدیر اجرایی است نه میرزایی
نکته مهم دیگر این است که در چارت عمومی تیم ملی، مهدی خراطی به عنوان مدیر اجرایی در تیم ملی فعالیت میکند، اما گویا این ظاهر ماجراست و صحبتهای رئیس فدراسیون یا درست نیست یا او را در جریان چارت اصلی تیم ملی قرار ندادهاند؛ چرا که کیروش در نشست خبری خود، بامداد میرزایی را مسئول اجرایی تیم ملی خطاب کرد. اما سوال اینجاست که چرا باید یک ایجنت فوتبال آنقدر به ساختار تیم ملی نزدیک بشود که کارلوس کیروش در نشست رسمی خود او را مسئول اجرایی تیم ملی یا همان مدیر اجرایی معرفی و از او تشکر می کند؟ موضوعی که شاید در کمتر جایی اتفاق میافتد که سرمربی تیم ملی یک کشور از یک شرکت که کارهای هماهنگی بازی و جابهجایی بازیکن را انجام میدهد، تشکر کند! در هر حال خراطی هم یکی از مدیران تیم ملی است که هماهنگ کننده کارهای تیم ملی را انجام می دهد و حتی گاهی اوقات درنقش مذاکره کننده هم ظاهر می شود. درباره خراطی یک ماجرای مهم وجود دارد که فدراسیون فوتبال باید درباره اش روشنگری کند. گفته می شود که در بازی دوستانه ایران – پاناما در گراتس اتریش مهدی خراطی نماینده فدراسیون فوتبال ایران در مذاکره با فدراسیون پاناما موفق شده بود رقم برگزاری این بازی را به پایین ترین حد برساند. در واقع اتفاقی که افتاد این بود که تیم ملی فوتبال ایران برای بازی با تیم دوم پاناما هیچ پول پرداخت نمی کرد اما دو هفته پس از توافق میان دو فدراسیون، پاناماییها با این استدلال که از طریق یک شرکت فرانسوی مطلع شدهاند که طرف ایرانی می خواسته برای این بازی مبلغ ۱۰۰ هزار یورو پرداخت کند، برگزاری بازی با ایران را مشروط به دریافت این مبلغ کردند! چند روز بعد خبر می آید که کی روش می خواهد با پاناما بازی کند. فدراسیون فوتبال ایران به دلیل پیششرط جدید و اجبار برای پرداخت ۱۰۰ هزار یورو، سعی می کرد که این بازی را لغو کند، اما کی روش روی برگزاری این بازی در اتریش اصرار داشت. در نهایت بازی روز هجدهم آبان در شهر گراتس اتریش برگزار شد. گراتسی که هفتم فروردین هم میزبان بازی ایران و الجزایر است و در سال ۹۴ شهر سن پولتن میزبان بازی ایران – شیلی بود. همان زمان خبر آمد که پیشنهادهایی برای بازی تیم ملی مقابل ایسلند و یونان در همان بازه مطرح شده اما کی روش با برگزاری این بازیها مخالفت کرده و دو بازی پاناما و ونزوئلا را پذیرفته است. در هر حال ممکن است در قرارداد کی روش بندی وجود داشته باشد که برگزاری کلیه بازیهای دوستانه با او باشد، اما فدراسیون فوتبال چرا کاری کرده که پیشنهادهایی که به این فدراسیون می شود سوخت شود؟ البته محمدرضا ساکت در گفت و گویی همان زمان پیشنهاد ایسلند را تکذیب کرد اما درباره یونان توضیح خاصی نداد.
ماجرای بازی ایران با الجزایر
اما خبرگزاری تسنیم با رونمایی از یک نامه از حقایق جالبی پرده برمی دارد. ایجنتهایی که هماهنگی دیدار ایران و الجزایر را در تاریخ ۱۲ خردادماه ۹۷ هماهنگ کرده بودند (کی روش این تاریخ را قبلا خودش اعلام کرده بود)، ۸ دسامبر ۲۰۱۷ (۱۷ آذرماه ۹۶) ایمیلی خطاب به محمدرضا ساکت، دبیرکل فدراسیون فوتبال ارسال میکنند. رونوشت این ایمیل که از طرف ژروم شامپانیه نامزد پیشین ریاست فیفا نیز برای افراد مختلفی از جمله مهدی تاج، کارلوس کیروش و... ارسال میشود. در این ایمیل آمده است: (یوسف حجیوب که در زیر به نامش اشاره شده رئیس شرکت McSport است که دیدار ایران و الجزایر را برای تاریخ ۲ ژوئن (۱۲ خرداد ۹۷) هماهنگ کرده بود.)
«بعدازظهر بخیر آقای دبیرکل عزیز
دکتر یوسف حجیوب و من وظیفه داریم به اطلاع شما برسانیم که اطلاعات همگرا به ما نشان میدهد کمپانی EVOL با افراد مختلف در الجزایر و در جاهای دیگر تماس گرفته تا برای دیدار دوستانه ایران و الجزایر مشکلاتی ایجاد کند، این در حالی است که دو فدراسیون پیش از این انجام این بازی را در تاریخ ۲ ژوئن (۱۲ خردادماه) در تهران تأیید کرده بودند.
در بین شایعاتی که مطرح شده، ما شنیدهایم:
- الجزایر تیم «ب» خود را به ایران خواهد فرستاد.
- به دلیل بازی دیگری که الجزایر با برگزاری آن موافقت کرده، گفته شده که آنها علیرغم نامه تأییدیهای که داریم، به تهران نخواهند آمد.
ما میدانیم که چنین رفتارهایی در دنیای ما رایج است، اما بر اساس ارزشهای اخلاقیمان بابت این موضوع متأسفیم.
ما میخواهیم اطمینان حاصل پیدا کنیم که تمامی چیزها طبق برنامه از پیش تعیینشده برای برگزاری بازیمان در تهران در جریان است.»
این نامه ابهامات و سوالاتی را به وجود می آورد که خبرگزاری منتشر کننده این ایمیل آن را پرسیده است. اول اینکه چرا شرکت «EVOL SPORT» قصد داشته کار را خراب کند؟ آیا غیر از این است که ایجنتها و شرکتهایی که کار هماهنگی بازی و اردو را انجام میدهند، از هماهنگی دیدارهای دوستانه سود مالی نصیبشان میشود؟ سؤال اینجاست که شرکت «EVOL SPORT»که کیروش آن را شریک خود خوانده چرا قصد داشته در برنامه بازی دوستانه تیم ملی با الجزایر اخلال ایجاد کند؟ آیا قصد داشته این بازی را لغو و خودش برای هماهنگی آن اقدام کند؟ چرا تاریخ و زمان این دیدار تغییر کرد؟
آیا سلطانی فر و تاج پیگیری می کنند؟
آنطور که از ایمیل ارسال شده به محمدرضا ساکت مشخص است، مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال و کارلوس کیروش، سرمربی تیم ملی پس از ارسال ایمیل از موضوع با خبر شدهاند. آیا آنها از کارهای شرکت EVOL با خبر شده و هیچ برخوردی صورت ندادهاند؟ چطور میشود که این شرکت برای برهم زدن برنامههای تیم ملی پیش از جام جهانی اقدام کند، برخوردی با آن صورت نگیرد و حتی دوباره فرصت هماهنگی بازی به این شرکت داده شود و سرمربی تیم ملی هم به صورت رسمی از آن تشکر کند؟
در روزهای گذشته سوالات زیادی مطرح شده است. اینکه چرا فدراسیون فوتبال که سالهاست در خصوص فردی به نام بامداد میرزایی مورد سؤال قرار میگیرد، پاسخ روشنی در این خصوص نمیدهد؟ این اتفاقات پیش از این هم در مورد چند بازی دوستانه ایران مسبوق به سابقه بوده که تحرکاتی برای برهم زدن بازیهای دوستانه صورت گرفته تا شرکت مورد نظر هماهنگی آن بازی یا بازی جدیدی را انجام بدهد. چرا سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان(شخص وزیر ورزش که تا این لحظه در مبارزه با فساد از او چیزی دیده نشده است)، حراست وزارت ورزش، مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال، حراست فدراسیون فوتبال و نهادهای نظارتی و... مقابل چنین تحرکاتی که منافع ملی فوتبال را نشانه گرفته اند، موضعی ندارند؟ ای کاش فدراسیون فوتبال به جای دادن جوابیه ای که در بخش پایانی گزارش نوشته شده، درباره ابهامات هم کمی روشنگری می کرد.
واکنش فدراسیون فوتبال به ماجراهای اخیر
فدراسیون فوتبال پاسخی به این گزارش داده که این پاسخ را عیناً در زیر میخوانید:
« آنچه که در خبرگزاری تسنیم در خصوص مشکل تراشی در روند برگزاری دیدار ایران - الجزایر مطرح شده است، گویای واقعیت نبوده و بطور یکجانبه تنظیم شده است. در حالی که واقیعت غیر از این است. چرا که اساساً از جانب شرکتهای مختلفی (match agents) پیشنهاد مسابقات متعدد به فدراسیون واصل میشود که در نهایت فدراسیون فوتبال در این خصوص تصمیم نهایی را اتخاذ می کند.
در مورد مسابقه ایران - الجزایر نیز این پیشنهاد به طور هم زمان توسط دو کارگزار یا agent به فدراسیون واصل شد که ۲ تاریخ متفاوت را پیشنهاد داده بودند. ۲ ژوئن و ۲۷ مارس ۲۰۱۸ که پس از بررسیهای به عمل آمده نخست این مسابقه توسط رئیس اسبق بینالملل فیفا اهل سوئیس که هم اکنون agent شده برای روز ۲ ژوئن تایید شد اما متعاقب آن هیچ پاسخی از فدراسیون الجزایر در این خصوص واصل نشد. سپس مکاتبه دیگری از شرکت evol sport واصل شد که در آن این شرکت را جهت انجام مسابقه با ایران در اروپا در ماه مارس معرفی کرد که متعاقب آن مکاتبهای از سوی این فدراسیون با فدراسیون الجزایر صورت پذیرفت که در این خصوص تعیین تکلیف کرده تا کارگزار رسمی فدراسیون الجزایر را معرفی کنند که بر اساس اجازه نامهای که در توسط شرکت evol sport در این خصوص دریافت شد مشخص شد که فدراسیون الجزایر تنها پاسخ شرکت evol sport را برای همکاری تایید کرد که متعاقب آن نیز قرارداد منعقد شد و مکاتبات به صورت مستقیم با دبیر کل فدراسیون الجزایر، آقای محمد سعد و همچنین از طریق کارگزار صورت پذیرفت.
نکته قابل توجه این است که شرکت نخست (آقای جرومه شمپین) روز ۲ ژوئن را جهت برگزاری مسابقه با الجزایر تعیین کرد که فدراسیون فوتبال نیز این تاریخ را نخست تایید کرده بود. اما ظاهراً فدراسیون الجزایر ترجیح داد با evol sport همکاری کرده، به آنها mandate و با توافق انجام گرفته بین آنها (شرکت evol sport و فدراسیون الجزایر) روز ۲۷ مارس را پیشنهاد شد که پس از مکاتبه با فدراسیون الجزایر آنها اعلام کردند که ترجیح میدهند در ۲۷ یا ۲۸ مارس در اروپا با ایران مسابقه دهند که اجارهنامه را نیز به آقای pierre inquel در شرکت evol sport داده بودند.
بنابر این این تصمیم از سوی فدراسیون الجزایر گرفته شد که با شرکت evol sport همکاری کند و برای فدراسیون ج.ا. ایران فرقی نداشت که با کدامیک از این شرکتها همکاری کند. زیرا آنچه که اهمیت داشت برگزاری مسابقه بود. اما چون فدراسیون الجزایر evol sport را انتخاب کرد که یکی از اعضای آن الجزایری اصل بود، فدراسیون نیز به خواسته فدراسیون الجزایر احترام گذاشت و با آنها همکاری کرد. لذا، پیشنهاد می شود که آن خبرگزاری پیش از انتشار هر خبری نسبت به بررسی زوایای همه جانبه آن اقدام کنند».