صراط: بیماری کلیوی از دردناک ترین بیماری ها است. تغذیه افراد مبتلا به بیماری کلیوی به شدت بر روند بهبود آنها می تواند موثر باشد.
به گزارش بهداشت نیوز، کاری به رژیمهای چند روزه و عجیب و غریب نداریم ولی اگر یک متخصص علم تغذیه برای چاقی یا لاغری رژیم تجویز کند، امکان ندارد حبوبات را از برنامه غذایی قلم بگیرد. حبوبات یکی از گروههای غذایی اصلی هستند که بود و نبودشان بر تندرستی تاثیر مستقیم میگذارد، شاید به همین دلیل است که تعداد غذاهای ایرانی که حبوبات جزء مواد لازمشان باشد، کم نیست. از انواع آش و آبگوشت گرفته تا خورشهای رنگ و وارنگ و حتی سالادهایمان، بسیاری از غذاها با میزان متفاوتی از حبوبات که لوبیا متنوعترین آنهاست، تهیه میشوند.
اما بیماریها و مشکلات فراگیر روده و دستگاه گوارش و بسیاری دیگر از مشکلات یا شرایط خاص جسمانی، خیلیها را از خوردن این دانه پرخاصیت برحذر میکند، به همین دلیل نظر دکتر تبسم ارشادیفر، متخصص طب سنتی را در مورد خواص لوبیا و موارد منع مصرفش پرسیدیم. او به ما میگوید این دانه را چه زمانی و با چه مصلحاتی باید خورد تا لذت مصرف کردنش با زجر نفخ و دل درد و مشکلات دیگر سلامت همراه نشود.
وقتی صحبت از تنظیم عمومی سلامت بدن ، تغذیه نقش مهمی ایفا کرده و یک تغذیه مناسب شامل میزان کافی مواد موردنیاز بدن، میتواند علاوه بر ایفای نقش پیشگیرانه در بروز بیماریها، با عفونتها مبارزه کرده و بیماریها را از طریق افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، شکست دهد.
بدون شک زمانی که شما بیمار میشوید، مرتب کردن برنامه غذائی میتواند نقش مهمی در بهبود شما ایفا کرده و در بین بیماریهای مختلفی که متأثر از نوع تغذیه هستند، بیماریهای کلیوی، بخش بزرگی را به خود اختصاص دادهاند. یکی از چالشهای مربوط به رژیم غذایی مربوط بهسلامت کلیه این است که آیا مصرف لوبیای قرمز برای کلیه مفید است یا نه؟ در بسیاری از فرهنگهای سنتی، این اعتقاد وجود دارد که لوبیای قرمز که شکل ظاهری آن نیز بسیار شبیه به کلیه است برای درمان بیماریهای کلیوی مفید بوده و مصرفان کلیههای شما را سالم نگه میدارد. برای یافتن پاسخ علمی این سؤال به سراغ دکتر باوش وورا (Bhavesh Vora) متخصص امراض کلیوی در موسسه قلب آسیا (Asian Heart Institute) رفته و سؤال خود را مطرح کردیم.
به اعتقاد این کارشناس بیماریهای کلیوی، مصرف لوبیا قرمز مانند بسیاری از دیگر حبوبات بهطورکلی برای بدن مفید است و این موضوع درباره کلیهها هم صدق میکند. این دانههای قرمز دارای مواد مغذی زیادی همچون مواد معدنی، فیبر و ویتامین ب 12 هستند. لوبیا قرمز همچنین دارای میزان بسیار کمی از چربی بوده و شاخص glycemix پائینی دارند که مصرفان برای افراد دارای دیابت توصیه میشود. علاوه بر آن خوردن لوبیا قرمز میتواند به شما در کنترل کلسترول خون کمک کرده و همچنین در کاهش وزن نیز مؤثر باشد. اما موضوع مهم این است که اگر شما دارای اختلالات و بیماریهای کلیوی هستید، مصرف زیاد لوبیا قرمز نمیتواند گزینه مناسبی برای شما محسوب شود. دلیل این موضوع نیز وجود مقادیر زیادی از پتاسیم و منیزیم در این ماده غذائی است که مصرف زیاد آنها فشار مضاعفی بر کلیه وارد کرده و شرایط را در بیماران کلیوی وخیم میکند. به همین دلیل پزشکان معمولاً مصرف لوبیا قرمز را برخلاف اعتقادات و باورهای سنتی، در افراد دارای بیماریهای کلیوی تجویز نکرده و میزان مصرف آن بستگی به شرایط کلیههای فرد بیمار دارد.
اگرچه افراد سالم میتوانند لوبیا قرمز را بهدلخواه در رژیم غذائی خودمصرف کنند اما مصرف این ماده غذائی ممکن است برای افراد مبتلابه مشکلات کلیوی ایده خوبی نباشد. بااینحال، اگر از بیماری کلیوی رنج میبرید و مایل به خوردن این لوبیا هستید، قبل از اینکه از آن در رژیم غذایی خود استفاده کنید، با پزشک مشورت کنید.