صراط: پنجشنبه برای علاقهمندان به کتاب و فرهنگ روز فوقالعادهای بود. بعدها اگر کسی از 19 بهمن سال 96 بپرسد اهلش جواب میدهند که همان پنجشنبهای که مردم برای خرید کتاب در صف ایستادند. 19 بهمن برای مسوولان فرهنگی ما حاوی نکات فراوانی بود اگر توجه کنند. نویسندگان فهیم و کاربلد و کتابهای قوی و جذاب، میتوانند مردم را در سرما و گرماگرم جشنواره فیلم فجر به خیابانها بکشاند تا چند ساعتی از وقت خودشان را در این صفوف بگذرانند.
به گزارش صبح نو، عصر پنجشنبه آیین رونمایی و جشن امضای رمانهای «رهش» نوشته آقای رضا امیرخانی و «عشق و چیزهای دیگر» اثر مصطفی مستور با حضور نویسندگان، مترجمان و مخاطبان برگزار شد. جشن امضای «رهش» در کتابفروشی افق و «عشق و چیزهای دیگر» در کتابفروشی چشمه، شعبه کورش برگزار شد.
هر دو نویسنده در این مراسمها با مخاطبان خود رودررو دیدار و صحبت کردند.
«رهش»
امیرخانی در رمان «رهش» موضوع توسعه شهری را دستمایه قرار داده و تأثیرات آن را بر عرصههای زندگی انسان معاصر در قالب داستان زوجی معمار در تهران امروز به تصویر میکشد. نام کتاب «رهش» از مصدر رهیدن است که در واقع به اینها اسم مصدر میگویند یا اسم حاصل مصدر. از «رهش» میتوان رهایی و رها شدن از چیزی را برداشت کرد.
رونمایی رمان جدید امیرخانی که 6سال بعد از اثر داستانی قبلیاش منتشر شد، با استقبال کمنظیر طیف گستردهای از نویسندگان، مترجمان و فعالان فرهنگی و مخاطبانی که از تهران و شهرهای مجاور مانند قم، کرج، قزوین، اصفهان، دماوند و شهرهای دیگر آمده بودند روبهرو شد. بهگونهای که صف مردم به بیش از 500 متر میرسید و بهدلیل گنجایش کم کتابفروشی افق، افراد حاضر در این صف، پس از تخلیه کتابفروشی از افراد قبلی، به کتابفروشی رفته و کتاب را با امضای رضا امیرخانی میخریدند.
صف مخاطبان تازهترین رمان رضا امیرخانی از ساعت چهار عصر تشکیل شد و خیلی زود به یکی از اتفاقهای خیابان انقلاب در روز نوزدهم بهمن ماه تبدیل شد. صف مخاطبان رضا امیرخانی که از کنار کتابفروشی افق آغاز میشد در پیادهرو خیابان انقلاب از کنار سینما سپیده نیز گذشت و خیلیها را به این اشتباه انداخت که آن را با صف جشنواره فیلم فجر و فیلمهای پرطرفدارش یکی بدانند.
صحبتهای نویسنده
رضا امیرخانی درباره کتاب تازهاش به ایبنا گفته است: من باید کتاب «رهش» را زودتر از این تمام میکردم اما بهدلیل گرفتاریهای کاری نتوانستم زودتر آن را تمام کنم و بین دو کتابم اینقدر فاصله افتاد.
در مقایسه با کتاب قبلیام شخصیت اول خانم است و این مساله سبب شده کتاب نثر آرامتر و نرمتری داشته باشد.
به گفته امیرخانی، شخصیت اصلی داستان خانم میانسالی است بهنام لیا که خودش معمار است و همراه با همسرش که او نیز معمار است و در کار ساختوساز و شهرداری است و فرزند بیمارشان که مشکل تنفسی دارد خانوادهای کوچک دارند. داستان حول محور این خانواده است و کشمکشی که لیا با همسرش پیرامون مساله مدیریت شهری دارد و با ساختوساز بیرویه و توسعه نامتوازن شهری بهخاطر فرزندش و فرزندان نسل آینده مخالف است.
«عشق و چیزهای دیگر»
«عشق و چیزهای دیگر» در 124 صفحه و قیمت 11000 تومان و با تیراژ 2000 نسخه در نشر چشمه منتشر شده است. «عشق و چیزهای دیگر» فصلهای کوتاهی دارد و کوتاهی فصلها و شیوه روایت و مملوس بودن اتفاقهایی که بازگو میشود، آن را خوشخوان میکند. در نگاه اول این رمان با کارهای دیگر نویسندهاش نیز تفاوت دارد. نکته مهم دیگر رمان جدید این نویسنده، دغدغه شخصیتهاست که برگرفته از پرسشهای انسان ایرانی در روزگار نویسندهاش است.در این رمان راوی بر زندگی خود و شخصیتهای دخیل در زندگیاش با جزییات وارد میشود و شرحی از دچار عشق پرستو شدن را بهدست میدهد. روای هانی یادگاری، متولد اهواز است که پنج سال بعد از شروع جنگ متولد میشود و 15سال بعد از شروع جنگ به دانشگاه میرود و 19 سال و 10 ماه و 12 روز بعد از پذیرش قطعنامه 598 عاشق پرستو میشود. او که در دانشگاه تهران فیزیک میخواند، نسبت خود را با جنگ بیان میکند و شرح میدهد که چرا تاکید بر فاصله اتفاقهای مهم زندگیاش با جنگ دارد.
مخاطبانی که برای شرکت در آیین رونمایی و جشن امضای نویسنده مورد علاقهشان در عصر پنجشنبه ساعتها در صف ماندند، اغلب در حال خواندن رمان جدید مستور بودند و برخی از آنها در مواجهه با نویسنده، از او درباره رمان، پرسش میکردند و حسوحالشان را توضیح میدادند و از نویسنده درباره چند و چون نوشتن این رمان میپرسیدند. مستور با حوصله به تکتک پرسشهای مخاطبان خود و بهطور جداگانه و از سر صمیمیت پاسخ داد.
صحبتهای مستور
مؤلف «عشق و چیزهای دیگر» به ایبنا گفت: خوانندگان کتابهای من زیاد نیستند اما همیشه احساس میکنم نسبت من با آنها نسبت نویسنده-خواننده نیست. نسبت ما با هم نوعی خویشاوندی روحی است. همدیگر را که میبینیم، بدون اینکه با هم حرفی بزنیم، احساس میکنیم سالهاست یکدیگر را میشناسیم. آنها از طریق کتابهایم مرا میشناسند و من چون میتوانم حدس بزنم خوانندگان چنین کتابهایی چه کسانی میتوانند باشند، آنها را میشناسم. این یک رابطه بینظیر و جذاب و غیرقابل توصیف است. احساس میکنم ما، من و خوانندگانم، با هم جهان کوچک مشترکی داریم که میتوانیم در آن نفس بکشیم و همدلی کنیم.
مصطفی مستور با ابراز رضایت از استقبال خوب مخاطبان از کار جدید خود به ایبنا گفت: ناشر همزمان تا چاپ پنجم (هر چاپ 2000 نسخه) منتشر کرده و انتظار دارد برای نمایشگاه چاپ ششم را آماده کند.